2010. augusztus 5., csütörtök

A metabólikus szindróma, a hiperinzulinizmus és cukorbetegség

metabólikus szindróma, elhízás, hiperinzulinizmus, diabetes, cukorbetegség, magas vérnyomás, egészséges táplálkozás, szívbetegségMa már minden hatodik európai felnőttet fenyeget a metabolikus szindrómának nevezett „életmódbetegség", mely növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke kockázatát.
A metabolikus szindróma, más néven inzulin rezisztencia szindróma egy olyan állapot, amelyre az elhízás mellett a magas vérnyomás, a magas vércukorszint és a kóros vérzsír-összetétel jellemző.
Rendszeres, szükségleten felüli táplálkozás esetén annyi glükóz keletkezik a szervezetben, amennyire a sejteknek már nincs szüksége. A glükózzal telített sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, vagyis inzulinrezisztencia alakul ki, ez pedig tovább növeli az inzulinszintet, így kialakul a hiperinzulinizmus. Ennek szövődményeként pedig a cukorbetegség mellé magas vérnyomás, infarktus, stroke is társul.
A többlet glükóz normálisan az inzulin segítségével zsírsejtekbe lép be, ahol zsírrá alakul és tárolódik – ennek következménye az elhízás- , egy idő után azonban a zsírsejtek is megtelnek és inzulinrezisztensek lesznek.


Ha a szervezet sejtjeinek többsége inzulinrezisztenssé válik, de a fokozott táplálékbevitel továbbra is fennáll, a vércukorszint megemelkedik. Az emelkedett vércukorszintre a szervezet több inzulin termelésével és vérbe juttatásával reagál, hogy csökkentse a vércukorszintet, ami ha túl magas, súlyos működészavarokhoz vezet.

Egy olyan évekig tartó állapot alakul ki tehát, amelyben fokozatosan egyre magasabb inzulinszint tartja normális értéken a vércukrot, miközben a páciens elhízik. Ha a beteg nem változtat az életmódján, a kórfolyamat során 2-es típusú diabétesz mellitusz (2-es típusú cukorbetegség) is kifejlődik.

A metabolikus szindróma tünetei
  • metabólikus szindróma, elhízás, hiperinzulinizmus, diabetes, cukorbetegség, magas vérnyomás, egészséges táplálkozás, szívbetegségMagas inzulinszint a vérben. Az inzulinrezisztencia miatt több inzulinra van szükség a vércukorszint rendben tartásához.
  • Csökkent glükóztolerancia. Adott mennyiségű glükóz - szőlőcukor - nagyobb és hosszabb vércukorszint-emelkedést okoz, mint az normális lenne.
  • Súlyfölösleg. Különösen a hason jelentkezik (alma típusú elhízás).
  • Magas vérnyomás.
  • Megváltozik a vérkép. Emelkedett triglicerid (zsír) szint, a kis sűrűségű lipoprotein (LDL - "rossz koleszterin") emelkedett szintje és a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL - "jó koleszterin") csökkent szintje a vérben.
Ha Önnek metabolikus szindrómája van, vagy megjelent annak bármelyik komponense, akkor eljött az ideje, hogy határozottan változtasson az életmódján!

Hívjon minket, mi segítünk Önnek! Rendelőnkben a leghatékonyabb kezelési módszert és személyre szabott diétát ajánlunk Önnek a Prognos® segítségével!

Magas a cukra? Súlyfelesleggel küzd? Magas a vérnyomása?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése