2010. augusztus 16., hétfő

A Graves-Basedow kór

Graves-Basedow kór
Graves Basedow kór, pajzsmirigy betegség, heves szívverés, dülledt szem, endokrinológus, stressz, Dr. Bérczy Judit, autoimmun betegség, prognos, amsat, zapper készülékEgy autoimmunnak nevezett pajzsmirigy-rendellenesség áll a háttérben. Szerencsére a betegség gyakorlatilag mindenkinél nagyon jól gyógyítható. A lényege, hogy a szervezet a pajzsmirigy sejt működését serkentő agyalapi mirigyben termelődő TSH nevű hormon pajzsmirigysejtben lévő kötőhelyét (TSH-receptort) idegenként ismeri fel, és ellene ellenanyagot termel. Születésük óta hajlamos a betegségre az emberek 5-10%-a. A meglévő hajlam mellett legtöbbször valamilyen komoly idegi-pszichés megterhelés váltja ki a betegséget. Ilyen lehet egy komoly családi konfliktus vagy tragédia, egy szokatlan idegi megterhelés (egyetemistáknál az első vizsgaidőszak), más ok miatt végzett műtét vagy éppen egy terhesség. A Graves-Basedow kór hátterében genetikai hajlam és környezeti tényezők állnak: ilyen a dohányzás, a stressz és a szülés utáni időszak, illetve bakteriális vagy vírusfertőzések.

A Graves-Basedow kór a nevét Robert James Graves (1796–1853) dublini, illetve Carl A. Basedow (1799–1854) merseburgi gyakorló orvosról kapta, akik a betegség tüneteit leírták. Az angolszász nyelvterületen elsősorban Graves-kórnak, a kontinensen inkább Basedow- kórnak nevezik a betegséget.

A túlműködés tünetei

Graves Basedow kór, pajzsmirigy betegség, heves szívverés, dülledt szem, endokrinológus, stressz, Dr. Bérczy Judit, autoimmun betegség, prognos, amsat, zapper készülékA betegség egyik tünete a pulzusszám megemelkedése, állandó, nyugalomban is magas volta. A szívre gyakorolt serkentő hatás miatt a szívfrekvencia felgyorsul, esetleg ritmuszavarok lépnek fel. Egyes esetekben nőhet a vérnyomás, emelkedik a testhőmérséklet, élénkebbek a bélmozgások. A másik fontos tünet, hogy a megnövekedett étvágy ellenére is hetek alatt 5-10 kg-ot fogy az érintett. Emellett nagy fokú nyugtalanság, alvászavar, fáradékonyság, izomgyengeség, kézremegés, izzadékonyság, nehézlégzés, gyakoribb székletürítés tapasztalható. A meleget sok beteg nagyon nehezen viseli el. Az idegrendszer érintettsége miatt a végtagokon, különösképp a kinyújtott ujjakon finom hullámú remegés léphet fel, jellemző az idegesség, az alvászavar. Fogamzóképes korú nőknél előfordulhat a menstruáció ritkábbá válása és a libidó csökkenése is.

Graves-Basedow kórhoz társuló szemészeti problémák

A gyakoribb enyhe esetekben is észlelhető néhány tünet. Ezek a csillogó tekintet, a szemnek az akár kismértékű dülledtebbé válása esetén is észlelhető fényérzékenység. Utóbbi túl az irritatív hatáson, a szem vörösségét, nem fertőzéses eredetű kötőhártya-gyulladást okozhat. Sokan panaszkodnak idegentest érzésről, amit a szem dülledtebbé válása miatti fokozott kipárolgás okoz. Súlyosabb problémát jelent a mindennapi tevékenységeket is gátló kettős látás. Hasonlóan a súlyos problémák közé tartozik, ha a szem oly mértékben kidülled, hogy a szemgolyót nem fedi el a szemhéj.

Idegrendszeri problémák

A beteg ember ingerlékeny, gyakori hangulatingadozásai vannak. A koncentrálás nehezen megy, a gyerekek rontanak az iskolai eredményeiken. Rosszul alszanak, nyugtalanul forgolódnak. Az idegrendszeri zavarok akár súlyos pszichés zavarokig is vezetnek.

Fontos betartani

Fontos, hogy a kezelés során néhány dolgot betartson a beteg. Nem javasolt napozni, mert a betegség rosszabbodását válthatja ki, ugyanígy kerülendő az alkoholfogyasztás is. A stresszhelyzetek kerülése is javít a betegségen. A dohányzás rendkívüli mértékben ronthat a szem állapotán, feltétlenül abbahagyandó. Amennyiben gyógyszeres kezelést kap a beteg a túlműködés megszüntetésére, láz, illetve torokgyulladás esetén vérképet kell ellenőriztetni, mivel ezeknek a gyógyszereknek egy ritka, de súlyos mellékhatása lehet a fehérvérsejtek bizonyos típusának kóros csökkenése, amit időben észre kell venni.

A gondozást és a kezelés irányítását endokrinológus szakorvos végzi!


Érzi magán az alábbi tüneteket: nyugtalanság, alvászavar, fáradékonyság, izomgyengeség, kézremegés, izzadékonyság, nehézlégzés, gyakoribb székletürítés? Érzi a szemén, hogy dülledtebb? Gyorsabban ver a szíve? Megnövekedett étvágyhoz képest mégis fogy?


Tudja-e, hogy Magyarország egyik legjobb hormonspecialistája Dr. Bérzcy Judit, belgyógyász, endokrinológus, természetgyógyász 2010 májusában megkezdte rendelését a Rózsadomb Medical Centerben?

Graves Basedow kór, pajzsmirigy betegség, heves szívverés, dülledt szem, endokrinológus, stressz, Dr. Bérczy Judit, autoimmun betegség, prognos, amsat, zapper készülék ,Komplex candida program, testsúlycsökkentés, teljes körű méregtelenítés, vezetett egyéni léböjt, immunerősítés, revitalizáló, salaktalanító kúrákMottója: Természetes gyógyulás orvosi segítséggel

  • Diagnosztika és terápia
  • Speciális programok: Komplex candida program, testsúlycsökkentés, teljes körű méregtelenítés, vezetett egyéni léböjt, immunerősítés, revitalizáló, salaktalanító kúrák
  • Komplex pajzsmirigy terápia
  • Gyomor-bélrendszeri kúrák, savtalanítás
  • Meddőség-, egészséges baba program
  • Daganatos betegségek
  • Gyógyulást támogató speciális kúrák

Endokrinológiai-hormonális betegségek:
Pajzsmirigy-, mellékvese, cukorbetegség, fokozott szőrnövekedés, menstruációs zavarok, hajhullás, csontritkulás, klimax.

Arc-, talp-, reflex diagnosztika, Graves Basedow kór, pajzsmirigy betegség, heves szívverés, dülledt szem, endokrinológus, stressz, Dr. Bérczy Judit, autoimmun betegség, prognos, amsat, zapper készülékBelgyógyászat:
Magas vérnyomás, emésztőrendszeri panaszok, vastagbélgyulladás, gyomor-,nyombélfekély, kórós soványság, köszvény, lisztérzékenység, májbajok, zsíranyagcsere zavarok, koleszterin probléma, ekcéma, akné, allergia.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése