2010. augusztus 12., csütörtök

A pajzsmirigy betegségekről bővebben

hipotireózis, hipetireózis, pajzsmirigy alulműködés, pajzsmirigy túlműködés, struma, szívritmuszavar, prognos, amsat, rózsadomb medical center, ultrahang, izotópos vizsgálatA pajzsmirigy a nyak elülső részén, közvetlenül az ádámcsutka mögött helyezkedik el. Mivel az általa termelt hormon befolyásolja a sejtek anyagcseréjét, ez a szerv hatással van az erőnlétre. A pajzsmirigyhormon kiválasztását az agyalapi mirigyben termelt pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) szabályozza.


Pajzsmirigy alulműködés – hipotireózis

Ilyenkor nem termelődik elég hormon, a beteg anyagcseréje lelassul, fáradékonyabb. Ilyenkor a koleszterinszint emelkedik. Jellegzetessége a beesett, apró, vizenyős szemek, a szemek alatt húzódó erőteljesen megnagyobbodott táskák és a jellegzetes nyaki duzzanat.

Tünetei
- enerváltság
- súlygyarapodás
- fejfájás
- székrekedés

Pajzsmirigy túlműködés – hipetireózis

Túl sok hormon termelődik. Ebben az esetben az anyagcsere felgyorsul, a beteg izgatott, nyugtalan. Ilyenkor akár csomók is jelentkezhetnek a pajzsmirigyben, amik nagyrészt jóindulatúak, de nem árt rendszeresen ellenőrizni.

Tünetek:
- fogyás
- izzadás
- álmatlanság
- szapora pulzus

Pajzsmirigy megnagyobbodás – struma

hipotireózis, hipetireózis, pajzsmirigy alulműködés, pajzsmirigy túlműködés, struma, szívritmuszavar, prognos, amsat, rózsadomb medical center, ultrahang, izotópos vizsgálatTúl- és alulműködés esetén is megnagyobbodhat, ezt golyvának vagy strumának nevezzük. Annyira megnőhet, hogy akadályozhatja a nyelést vagy a légzést. Legtöbb esetben nem okoz nagyobb gondot és magától visszafejlődik. Legtöbbször az elégtelen jódbevitel okozza a problémát.

A pajzsmirigy belső elválasztású mirigy, ami felelős a vegetatív idegrendszer és az anyagcsere megfelelő működéséért. A sejtekben a zsírok, fehérjék és szénhidrátok megfelelő lebontását szabályozza. Továbbá szerepe van a szív megfelelő működésének biztosításában. Ha túl kevés hormon termelődik, az szívritmuszavarhoz vezethet. E mellé társul még fáradtság, hízékonyság.
A betegség kezelése és felismerése többek között azért is nagyon fontos, mert a nők 15%-ánál öröklődött betegség is lehet, ami meddőséghez is vezethet.
Diagnózisa lehetséges vérvétellel, ultrahanggal valamint izotópos vizsgálattal.

A pajzsmirigy-betegségek tünetei

Szív-érrendszeri tünetek
A pajzsmirigy túlműködésre jellemző a magas pulzusszám, amely jellegzetesen nemcsak terhelésre, hanem nyugalomban is jelentkezik. Szívritmuszavar is gyakran előfordul, idősebb betegeken nem ritkán a szívritmuszavar az egyetlen tünete a pajzsmirigy túlműködésének. Gyakori tünet az emelkedett vérnyomás is. Alulműködés esetén a pulzusszám csökken, bár ez az idegrendszer csökkent érzékenysége folytán kevésbé okoz panaszt a betegeknek. A vérnyomás itt is gyakran emelkedett, és súlyos alulműködésben szintén előfordulhat szívritmuszavar.

Légzés
A pajzsmirigy bármilyen irányú eltérése csökkenti a szervezet teljesítőképességét, ezért kezdetben terhelésre, később nyugalomban is nehézlégzés, fulladás jelentkezik.

Idegrendszer
A pajzsmirigy hormonok magasabb szintje ingerlékenységet, feszültséget, alvászavart, kézremegést okoz. A csökkent hormonszint ellenkező irányú változást okoz, a beteg tompulttá, közönyössé válik, feledékenység, aluszékonyság jelentkezik, csökken a nemi vágy.

Anyagcsere
A pajzsmirigy túlműködése az alapanyagcserét fokozza, azaz fokozottabb étvágy ellenére is testsúlycsökkenés észlelhető, a fokozott izzadékonyság, a testhőmérséklet emelkedése jellemző lehet. A betegek a meleget rosszul tűrik. A csökkent pajzsmirigyműködésben jelentkező panaszok ellenkezőek: rosszabb étvágy ellenére a testsúly gyarapszik, bőrszárazság jelentkezik, a testhőmérséklet csökken, a betegek fázékonnyá válnak. A pajzsmirigy-túlműködésben nem ritkán észlelünk hasmenést, míg alulműködésben székrekedési hajlammal találkozunk.

Menstruáció, fogamzó képesség
Nőknél a menstruáció gyakran rendszertelenné válik. A pajzsmirigy-túlműködés gyakoribbá, az alulműködés ritkábbá teszi a menstruációt. A teherbeesés esélyét mind a túl-, mind az alulműködés csökkenti, s terhesség esetén mindkét irányú változás növeli a vetélés kockázatát.

Bőr- és hajtünetek
A már említett pajzsmirigy-túlműködésre jellemző nyirkos, az alulműködésben észlelhető száraz bőr mellett fontos tünet a hajhullás és a köröm töredezetté válása. A pajzsmirigy túlműködés egyik formájában festékhiányos foltok is megjelenhetnek.

Helyi tünetek
hipotireózis, hipetireózis, pajzsmirigy alulműködés, pajzsmirigy túlműködés, struma, szívritmuszavar, prognos, amsat, rózsadomb medical center, ultrahang, izotópos vizsgálatItt elsősorban a megnagyobbodott pajzsmirigy okozta nyomási tünetekre kell gondolnunk.
Gombócérzés, nyaki szorítóérzés: ez a panasz a pajzsmirigy szempontjából egészségeseken is előfordulhat. Szorongás, stresszes állapot nagyon gyakran okoz hasonló tüneteket.

Fulladás: a megnagyobbodott pajzsmirigy a légcső szűkületét idézheti elő.
Nyelési zavar: a nyelőcső összenyomásával fokozatosan nyelési nehezítettség alakulhat ki, mely jellemzően először a darabos ételek nyelésekor jelentkezik.

Rekedtség: a hangszalagot ellátó ideg a pajzsmirigy közelében fut. A pajzsmirigy megnagyobbodásával a hang először mélyebbé, majd mind gyakrabban rekedtté válhat. Pajzsmirigy-alulműködésben szintén jelentkezhet rekedtség: a hang jellegzetesen reszelős.

Fájdalom: jelentősebb fájdalom a hirtelen kialakuló cystara, illetve bizonyos gyulladásos eredetű pajzsmirigy-betegségekre jellemző. A nyaki fájdalom azonban többnyire nem pajzsmirigy eredetű: hasonló panaszokat okoznak a garat és a nyaki gerinc betegségei.


hipotireózis, hipetireózis, pajzsmirigy alulműködés, pajzsmirigy túlműködés, struma, szívritmuszavar, prognos, amsat, rózsadomb medical center, ultrahang, izotópos vizsgálatAz AMSAT-HC®, mint az egyik legkorszerűbb képalkotó diagnosztikai és terápiás orvosi készülék, ezzel szemben a szervezet működését és állapotát holisztikus megközelítéssel tárja fel, azaz figyelemmel az összefüggésekre és ok-okozati kölcsönhatásokra.

AMSAT-HC® ott tud tovább segíteni, ahol az ULTRAHANG, EKG vagy LABORVIZSGÁLATOK határukat elérték; olyan működési zavarokat mutat ki, amelyek klinikai-morfológiailag nehezen tárhatók fel.
Az AMSAT-HC® a hagyományos orvosi diagnosztika mellett alternatív-orvosi-természet-gyógyászati diagnózist is lehetővé tesz, mint pl.: nem megfelelő bélflóra, elektroszmog-, toxikus-, nehézfém-terheltség, máj-gyengeség, lépterheltség, stressz-állapot, de kimutathatók vele hormonális vagy anyagcsere zavarok is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése