A zsírok a szervezet alapvető építőmolekulái, ezek közé tartoznak a trigliceridek és a koleszterinmolekulák is. A zsírok különböző vegyületek, ide tartoznak a valódi zsírok, az összetett gliceridek és a glicerin nélküli lipidek. Az utóbbiba tartozik a koleszterin és a szteroid is.
A koleszterin víztaszító, gyűrűs láncú, vagyis szterán vázas szénhidrát. A koleszterint a szervezet a májban állítja elő, illetve táplálék formájában jutunk hozzá. Felszívódása a vékonybélben történik. A sejthártyák felépítésében van fontos szerepe, sokféle hormon szintézisének kiindulási anyaga. Egy egészséges szervezetben a vérben keringő koleszterin 33%-a származik állati eredetű táplálékból, a többit a szervezet állítja elő.
Mivel a zsírok a vérben nem jól oldódnak, a zsírsavaknak polipeptidekkel kell összefogniuk, amelyek a vízmolekulák számára befogadhatóvá és a vérben szállíthatóvá teszik őket. Az így keletkezett lipoprotein-cseppecskéket összetételük és sűrűségük alapján különböztetjük meg, és a szerepük is eltérő a szervezet koleszterinforgalmában. Normális körülmények között az összkoleszterin szintje a vérben 5,2 mmol/l alatt van.
LDL-koleszterin (low density lipoprotein)
HDL-koleszterin (high density lipoprotein)
Nagy sűrűségű, 50% fehérjét, kevés koleszterint, trigliceridet és foszfolipidet tartalmaz. Érfal védő szerepe van, mivel az érfalon lerakódott koleszterint felveszi és visszaszállítja a májba, ahol lebomlik. Ez a "jó" koleszterin.
Érelmeszesdés akkor kezdődik, mikor az érfalon lerakódott zsírok kalciumot kötnek meg.
Érelmeszesedésre hajlamosító állapotok a magas vérnyomás, kóros vérzsírértékek, bizonyos kórokozók, allergiás reakciók, dohányzás, a vér magas homocisztein tartalma, cukorbetegség, idült vesebetegség, elhízás, stressz, genetikai hajlam.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése