2009. szeptember 8., kedd

Erősítsük immunrendszerünket a télre grapefruittal

A citrusfélék közé tartozik, kesernyés, fanyar ízű. Az 1750-es években fedezték fel, valószínűleg Barbadosban. Vízben oldódó élelmi rostot, pektint tartalmaz és igen magas a C-vitamin tartalma, ami azért kifejezetten előnyös, mert bioflavonoidokkal együtt fordul elő, így fokozottabban hat. Többek között emiatt is kiváló immunerősítő. 20 dkg fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét. Alacsony az energia- és cukortartalma (szénhidráttartalma kb. 7 %), ezért az egészséges étrend és a fogyókúra elengedethetetlen része. Ezenkívül van benne kalcium, foszfor és magnézium is. Továbbá hozzájárul az erek egészségének megőrzéséhez azáltal, hogy a táplálékkal elfogyasztott koleszterin egy részét megköti és nem engedi felszívódni, valamint csökkenti a vérnyomást, nyugtató, tisztítja a májat, magas káliumtartalma révén pedig lúgossá teszi a vért.

Zöldes vagy narancssárgás héja viszonylag vastag, gyümölcshúsának színe a sárgától a halványpirosig változik. A legértékesebb része a gerezdeket elválasztó hártyában van, illetve a héja alatt. Ezek bioflavont, hesperidint és rutént tartalmaznak, melyek jó hatással vannak a vesékre és a húgyutakra.

Magja is hasznosítható, belőle olajat sajtolnak. Bioflavonokat, glukozidot, C-vitmaint tartalmaz. A grapefruit-mag kivonata természetes méregtelenítő hatású, erősíti az immunrendszert, sejtregeneráló, antioxidáns hatású, vírus- és gombaölő, streilizáló. A természetgyógyászok ajánlják gyomor- és bélpanaszok, torok-, orr-, fülfertőzések, köröm-, bőrgombás betegségek, fogínygyulladás és hüvelyfertőzés esetén. Műtétek után is ajánlott szedni, mivel elősegíti a sejtek gyorsabb regenerálódását. Antioxidáns hatása révén semlegesíti a szabad gyököket az agyban, a vérben, a sejtekben és a sejtmagban. Lassítja az öregedést, fokozza a csontvelő felnőtt őssejt produkció képességét. Antidepresszáns hatású. Javítja és frissíti a vérkeringéstt, az oxigénszállítást, a belső szerveink működését. Segíti a vasfelvételt. Erősíti a kötőszövetet és csökkenti a stresszhatásokat. Támogatja a hormonháztartást, a neuro-transmitterek képződését, a noradrenalint és a dopamint. Csökkenti az allergiahajlamot azáltal, hogy kontrollálja a hisztaminkoncentrációt. Nagyon fotos szerepe van a kollagén-produkcióban.

Nagyon jól illik a tenger gyümölcseihez, füstölt halakhoz, szárnyashúsokhoz. Levéből pikáns ízű salátaönteteket lehet készíteni. Nagyon fontos megjegyezni,hogy a gyümölcsöt nem szabad facsarni, csak préselni, mert a rostok tartalmaznak néhány olyan anyagot, amelyek blokkolják az emberi szervezet több működési elemét is. A roncsolással ezek az anyagok a lébe kerülve károsak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése