2009. augusztus 27., csütörtök

A víz fontossága

A víz alapvető lételemünk, hiszen víz nélkül nincs élet. Míg élelem nélkül akár 30 napig is megvagyunk, víz nélkül csak 3 napig. Szervezetünk kb 65%-a víz. Ahogy öregszünk, úgy csökken víztartalmunk. Míg egy csecsemő szervezetében 80% víz van, addig az idősekében már csak 50%.


A víz:

  • biztosítja a vérkeringést, a vér ozmózisos nyomását;
  • a szükséges tápanyagok oldását, feszívódását, szállítását;
  • befolyásolja a vér sav-bázis egyensúlyát;
  • hőszabályozó szerepe van, mely biztosítja az állandó belső hőmérsékletünket.
Egy felnőttnek 2-2,5 liter folyadékra van szüksége naponta. A mennyiséget befolyásolja a fizikai aktivitásunk, az időjárás, a lázzal járó betegségek, hasmenés... Ezt a táplálékkal és a közvetlen folyadékfelvétellel tudjuk fedezni. Vízháztartásunkat idegi és hormonális mechanizmusok szabályozzák. Napi 1400 liter víz folyik át az agyunkon és 2000 liter a vesénken. A szervezeten belüli körforgása során a víz az anyagcseretermékeket is felveszi és tovább viszi, méregtelenítve ezzel a szervezetet.

Nem mindegy tehát, hogy mit és mennyit iszunk. A tiszta eredetű, természetes ásványvíz a biológiai vízigény kielégítésére a legalkalmasabb. Az ásványvíz jó ízű, kiváló szomjoltó, s emellett számos, táplálkozásfiziológiailag fontos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, a szervezet számára könnyen feldolgozható és beépíthető formában.

De mi is az ásványvíz?

Tiszta, a földfelszín alatti védett rétegből származik. Régebben az ásványvizek ásványi anyag tartalmát szigorú határok szabályozták, ma már csak bizonyos összetevők felső határértékeit fektetik le. Kedvező mennyiségű ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket tartalmaznak. Ez fedezi napi szükségletünk egy részét. Az ásványi anyagok szerepet játszanak a szervezet optimális vízháztartásának, elektrolit- és sav-bázis egyensúlyának, valamint ionháztartásának fenntartásában. Egészséges felnőttek korlátlan mennyiségű természetes ásványvizet fogyaszthatnak. Fogyókúrázók és cukorbetegek is pótolhatják vele folyadék és ásványi anyag szükségletüket. Tejfehérje és tejcukor allergia esetén az ásványvizek fontos kalcium források lehetnek. Egyoldalúan táplálkozók, fizikai munkát végzők, sportolók és idős emberek kiváló ásványi anyag forrása lehet az elfogyasztott ásványvíz. A szénsavas vizek oltják legjobban a szomjúságot, segítik a vizelet-kiválasztást, a húgyutak átöblítését, valamint gyomorgörcsoldó hatásuk is van. A refluxban szenvedők és a puffadásra hajlamosak viszont válasszanak a szénsavmentes ásványvizek közül! Kisgyermekeknek a szénsavmentes és az alacsony ásványi só tartalmú vizeket kínáljuk!

Mi történik vízhiány esetén?

Vízhiány esetén megemelkedik a méreganyagok testfolyadékbeli koncentrációja, így a test szinte "megmérgezi" saját magát: a 20 százalékot meghaladó vízvesztés már életveszélyes állapotot jelent. Sportolás közben még több vizet vesztünk. Ezt és a veszített ásványi anyagokat mihamarabb pótolni kell. 30 percnél további sporttevékenység esetén mindenképp kell közben is folyadékot fogyasztani, mert csökkenhet a teljesítőképességünk és felléphetnek keringési zavarok. Legegyszerűbben úgy tudjuk megállapítani, mennyi folyadékra van szükségünk, hogy megmérjük magunkat edzés előtt és edzés után is, és a kettő különsége adja, hogy mennyit érdemes inni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése