2009. augusztus 26., szerda

Az ínygyulladás és a szívbetegség kapcsolata


Rengeteg kutatást végeznek azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással van a szervezetünkre a gyulladt ínyünk. Az amerikai Általános Fogászati Akadémia 57. kongresszusán is nagy hangsúlyt fektettek ennek a kérdésnek és külön programot szerveztek a szájüregi gyulladások és a szervezetben észlelhető, más kóros események összefüggéséről.

A legújabb eredmények szerint a fogíny idült gyulladása valószínűsíti a koszorúér-betegség fokozott kockázatát is. Tehát ilyen esetekben célszerű a beteg szívét is megvizsgálni. Az érelmeszesedés folyamata, amely a szív- és érbetegségek hátterében található különleges, lassú gyulladás. Egy kutatócsoport megvizsgálta azokat a baktériumokat, amelyek a fogínygyulladás hátterében találhatók, illetve azokat, amelyek a verőerek belsejében találhatók. A kórokozók hasonlónak bizonyultak. Tehát ez alapján egyértelmű, hogy a fogínygyulladás és a koszorúér-betegség gyakorisága között szoros összefüggés van.

Az Egyesült Államok statisztikái is alátámasztják ezt a feltevést. A felnőttek 75%-nál kimutatható a fogínygyulladás, de az elhalálozás oka legtöbbször valamilyen szívbetegség volt.

Fogunk megbetegedése több más problémát is okozhat.
Előfordulhat, hogy a fogak, illetve foggyökerek körül krónikus gyulladás alakul ki, ami a szájban nem is okoz fájdalmat. Ilyenkor nem is tudjuk, hogy probléma van, pedig a káros baktériumok megtelepednek, folyamatosan a vérkeringésbe kerülnek, elérhetik testünk gyenge pontjait és ott elszaporodva okozhatnaknak megbetegedéseket. Sokszor ezek tüneti kezelése nem is elég, mivel ezzel a betegség gyökerét, jelen esetben a gócbetegséget nem kezeljük, így az folyamatosan visszafertőzi a területet. Ilyen betegségek lehetnek az ismeretlen eredetű ízületi panaszok, gyulladások, foltos hajhullás, bőrön jelentkező kiütések, gócbetegségek, kötőhártyagyulladás, a vese, a szív, az érrendszer bizonyos szöveteit érintő megbetegedés. Ezen kívül lehet még különféle allergiás folyamat, gyermekkori asztma és ekcéma okozója is.

Összegezve tehát ezen a betegségek kiindulása lehet fogeredetű, panaszokat nem okozó krónikus gyulladás, a következmény viszont távoli szervek akut vagy krónikus, panaszokat okozó megbetegedése.

- Önnek vannak ismeretlen eredetű ízületi fájdalmai?
- Észlelt már magán foltos hajhullást, furcsa kiütéseket a bőrön?
- Jelentkezett-e már Önnél mindig vissza-vissza térő betegség, ami tüneti kezelés után kis idő múlva újra jelentkezik?


A választ a Rózsadomb Medical Center korszerű komplex vizsgálati rendszere megadhatja!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése