2009. augusztus 11., kedd

A céklalé haszna

Én személy szerint nagyon szeretem a céklát. De bevallom eddig nem jutott eszembe a levét meginni, az mindig a mosogatóban végezte. Azt hiszem változtatok a szokásaimon és ezentúl nem csak enni, de inni is fogom. Ha elolvassátok a következő cikket, szerintem ti is így fogtok érezni.

Gyógyhatását a benne lévő számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Gazdag kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, káliumban, mely hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez. Továbbá nagy mennyiségben van bene, antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitamin.
Kíváló vérképző, mive a szervezet a céklából a vasat jobban tudja hasznosítani, mint más növényekből. Céklalé fogyasztásajavítja az állóképességet, akár 16%-kal tovább képes sportolni, aki rendszeresen issza – állítják az Exteri Egyetem kutatói. A kutatók úgy vélik, hogy a cékla nitráttartalma csökkenti az oxigén felvételét mozgás közben, ezáltal kevésbbé fárasztja a testet. Továbbá kíváló vérnyomáscsökkentő hatású. A céklalé a sárgarépalével keverve kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő. Eleinte ajánlatos több sárgarépalevet használni, mint céklát, mert a gyors reakció szédülést, hányingert okozhat.

Várandós anyáknak is ajánlott a céklalé fogyasztása, mert folsavat

tartalmaz, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. A daganatos betegek toxikus terhelését is nagyon szépen ellensúlyozza a céklalé rendszeres fogyasztása.

Jó tudni, hogy a céklából készült ital segít leküzdeni náthát és az influenzát. Céklalével ezenkívül tisztítókúrát is tarthatunk, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésből származó gyomorpanaszaink pedig megszűnnek. Mivel fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorban és a bélcsatornában, csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát, meggyorsítja a mérgek és a salakanyagok eltávolítását. Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és aranyérben szenvedőknek is ajánlható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése