2009. április 23., csütörtök

A jótékony áfonya

Tudtad, hogy mennyi mindenre jó az áfonya??
Nincs is jobb egy finom áfonyalekvárnál, főleg rátott sajt mellé. Hmm...mennyei...
Mindemellett egy csomó betegség megelőzésére is használható.

Íme:

  • Króm tartalma miatt vércukorszint csökkentő hatása van, erősíti a kapillárisok falát, javítja a látást. Fekete inzulinnak is hívják, mivel a levelében lévő myrtillin képes a cukorbetegség tüneteit csökkenteni, vagy akár megszüntetni.
  • Jó hatása miatt a visszér és az aranyér kezelésére is alkalmazzák, különösen terhesség idején, amikor ezekre a betegségekre fokozott a hajlam.
  • Kíválóan alkalmazható a farkasvakság kezelésére, mivel javítja a szem alkalmazkodó képességét a sötétben. Továbbá jótékonyan hat a szembevérzésre, a szemgyulladásra, az ér- és ideghártya gyulladásra (korioretinisz), valamint a cukorbetegségből fakadó szemérrendszeri elváltozásokra.
  • Az áfonyák festékanyaga antioxidáns hatású, ezáltal megvédi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól, mint a rák valamint a szív- és érrendszeri betegségek.
  • Növeli a hajszálerek rugalmasságát.
  • Javítja a vérkeringést.
  • Szárított gyümölcsként használva megszünteti a hasmenést.
  • A főzött áfonyapép kíválóan alkalmas a nedvedző sömör kezelésére.
  • Jó hatással van a bélflórára, az emésztési zavarokra, a bélfertőzésekre és a bélgörcsökre.
  • Használható még felső légúti megbetegedésekre, epe-húgykő-problémáknál, reuma, ekcéma, vérnyomásproblémák esetén.
  • Baktériumölő hatással is rendelkezik.
  • Terméséből "gyógypálinkát" is főznek, melyet szájüregi- és fogínygyulladás esetén fogyasztanak.
  • Lassíthatja az öregedést, és segít megőrizni a szellemi frissességet.
Ráadásként még egy fincsi recept:

Lazacszeletek áfonyával


Hozzávalók

1 dl tejszín
3 evőkanál fekete áfonya
3 evőkanál tormakrém
3 evőkanál finomra vágott kapor
6 szelet pirított lazac
1 lilahagyma
zöldsaláta

Elkészítése
A tejszínt összedolgozzuk az áfonyával, a tormakrémmel és a kaporral, majd a lazacszeletekre kenjük. A halszeleteket salátaágyra helyezzük, hagymakarikákkal körbe rakjuk, és kaporral megszórjuk. Pirított kenyérrel fogyasztjuk.

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése