2009. április 6., hétfő

Gyógynövénnyel a stressz ellen

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint a 21. században a betegségeink legfőbb okozója a stressz. Magyarországon a statisztikák szerint évente közel 70 000 halnak meg a stressz okozta megbetegedések miatt (ez megfelel Kiskunfélegyháza lélekszámának). 

Kialakulásában - többek között - az urbanizálódott életünkben eluralkodó gyorsaság és megnövekedett elvárások felelősek; táplálkozási szokásainkban, a közlekedésben, társas kapcsolatainkban, ahol a mobiltelefon, az e-mail, az internet mind-mind életünket egyre gyorsabbá alakítják.

Fontos, hogy mentálisan, pszichésen, lelkileg egyensúlyba hozzuk magunkat, még fontosabb talán a megelőzés, a korai szakaszban felismerés, az elindult folyamatok visszafordítása. Erre alkalmas az idegrendszer legfelső vezérlő rendszerének, a vegetatív idegrendszer állapotának speciális vizsgálata, amely képet ad a terheltség szintjéről, a szervezet tartalékairól és lehetővé teszi a kezelést is. Itthon egyedülállóan korszerű felszereltséggel, az Egyesült Államokban standard vizsgálatként számon tartott Teslagraph® rendszerrel térképezzük fel a szív-és érrendszerének állapotát. Az általunk végzett vizsgálatok kiválóan alkalmasak a szervezet stressz-terhelés és adaptációs szintjének kimutatására és kezelésére.

Kiegészítő kezelés gyógynövénnyel

A Rhodiola rosea az északi félteke alhavasi területein nő, gyökere (rózsagyökér, aranygyökér) elsősorban a Távol- Keleten, Kínában és Szibériában, de Európában is, pl. a vikingek és a görög orvosok által használt és nagy becsben tartott gyógynövény.

Tibetben már 1200 évvel ezelőttről is vannak írásos feljegyzések az "aranygyökér", vagy másnéven "sarki gyökér" gyógyító hatásáról. Mongóliában hivatalosan is alkalmazza az orvostudomány, bakteriális és vírusos fertőzések, sőt rák ellen is.

A Rhodiola roseának a következő tudományosan dokumentált hatásai ismeretesek:

    * Adaptogén (teljesítményfokozó, kiegyenlítő hatású) és immunnövelő hatások,
    * Csökkenti, illetve korai szakaszban megszünteti a depressziót,
    * Csökkenti a stressz káros hatását a szívre, normalizálja a rendellenes szívverést,
    * Az immunfelderítés javítása - daganatellenes hatás,
    * Szívritmus szabályozó és védi a szívet károsító helyi vértelenség ellen,
    * A mentális és kognitív funkciókat javítja,
    * Növeli az agy és az izmok vérellátását,
    * Javítja a sportolók teljesítőképességét és elősegíti az anabolizmust,
    * Javítja a fizikai teljesítőképességet, lehetővé teszi az anyagcsere-tartalékok hatékonyabb kihasználását,
    * A szexuális funkciókat javítja, növeli a szexuális energiát,
    * Antidiabetogén,
    * Védi a májat a mérgező anyagoktól,
    * Erős általános antioxidatív védelem a sejtek szintjén,
    * Homeosztázist hoz létre a szervezetben,
    * Az idős korral összefüggő zavarok és betegségek ellen védi a szervezetet,
    * Javítja az általános közérzetet, a szellemi frissességet, az emlékezetet és általában serkenti a szellemi munkát,
    * Magas antioxidáns hatása van.

Kutatások

A Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja különféle gyümölcslégyfajokon próbálta ki a gyökér kivonatát. Négy különböző, öregedésgátló tulajdonságokkal bíró gyógynövény kivonatát helyezték egy élesztőpasztába, és négy, eltérő típusú gyümölcslégy-populációnak adagolták egész életükön keresztül.

Csak a Rhodiola rosea hosszabbította meg az élettartamukat. A hím legyek átlagosan 3,5, a nőstények átlagosan 3,2 nappal éltek tovább, ami összesen 10%-nyi élettartam-hosszabbodást jelent. Az új eredmény ugyan még nem bizonyítja, hogy a hatás embereknél is jelentkezne, ám mindenképpen további vizsgálatok elvégzésére buzdít.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése