2009. április 1., szerda

Medvehagyma

Medvehagyma

A liliomfélék családjába tartozó, erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkotó, a fokhagyma illatára és ízére emlékeztető 30-40 cm magas évelő növény. 
A medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját használják gyógyászati célokra. Áprilisban, májusba gyűjtik. Hagymáját a vöröshagymához hasonlatosan tárolják. A medvehagyma levelét sok gyógynövény boltban is árulják. A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz.

Fokozza az étvágyat és serkenti az emésztőrendszer működését. Jól ismert még vérnyomás- és vérzsír csökkentő hatása és C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig fokozza a szervezet ellenálló-képességét. Lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja

Alkalmas még felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, valamint bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére.

Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is re
ndelkezik, ezért véralvadásgátló szerekkel történő együttszedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem tanácsos hagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett a rendszeres hagymafogyasztás valamely véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára.

Népi megfigyelés, hogy a hagyma bőrön történő, borogatás vagy lemosásként való használata jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrű egyéneknek azonban óvatosság szükséges, mert alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés vagy bőrpír formájában. Ekkor használatát abba kell hagyni.. Érdemes először csak kis területen kipróbálni és csak akkor alkalmazni, ha nem alakul ki hatására kellemetlen bőrreakció.

Tipp: Vágjunk össze laskára 8-10 darab medvehagyma-levelet, adjunk hozzá néhány szem koktélparadicsomot, locsoljuk meg jó minőségű olívaolajjal, tegyünk rá kevés sót és parmezán forgácsokat. Dúsíthatjuk karikára vágott főtt tojással vagy fürjtojásokkal. Kitünő saláta, bármivel fogyasztható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése