2012. november 6., kedd

Az ősz 10 legegészségesebb zöldsége és gyümölcse!

alma, gránátalma, vörösáfonya, citrom, szilva, cékla, káposzta, sütőtök, zeller, fekete retek
Ősszel is törekedjünk arra, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt együnk. Egészségünk megőrzése céljából nagyon fontos, hogy figyeljünk az elegendő vitamin bevitelre. A következőkben bemutatjuk az ősz 10 legegészségesebb zöldségét és gyümölcsét, melynek fogyasztása minden nap ajánlott.


1.    Alma

Népi hagyomány, hogy napi egy-két alma elfogyasztása megvéd bennünket bármilyen betegségtől. Már őseink ősei is az almára esküdtek, valószínűleg nem csak az íze, de kiváló gyulladást megelőző hatása miatt is. Mindemellett a magas antioxidáns tartalmú alma, annak is leginkább a héja rendkívül gazdag C-vitaminban, ami igen hasznos a téli náthás időszakban. Továbbá gátat szab többek között az érelmeszesedésnek is. Az alma bővelkedik káliumban is, amely elősegíti a megfelelő szívműködést.
alma, gránátalma, vörösáfonya, citrom, szilva, cékla, káposzta, sütőtök, zeller, fekete retek
2.    Gránátalma

Igen magas a C-vitamin, a kálium és a kalcium tartalma, tartalmaz még flavonoidokat, polifenolokat, gyümölcscukrot. A gránátalma kiváló antioxidáns hatású. Tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma fogyasztása az LDL (káros koleszterin) szintjét csökkentheti a vérben. Tumoros megbetegedések gyógyításában való hatásossága még nem bizonyított, de egyes feltételezések szerint flavonoidjainak köszönhetően csökkenti a daganatok környékén lévő érképződést (angiogenezist). A gránátalma hatékonynak bizonyul az atherosclerosis kezelésében is. Kivonatának fogyasztása csökkenti a szisztolés vérnyomást a magas vérnyomású betegeknél. A gránátalmafa kérget régen bélféregűzésre használták, mivel alkaloid tartalma révén a galandférgek izomzatát képes bénítani.
 alma, gránátalma, vörösáfonya, citrom, szilva, cékla, káposzta, sütőtök, zeller, fekete retek
 3.    Vörös áfonya

A vörös áfonyára is igaz, hogy minél színesebb egy gyümölcs, annál több értékes hatóanyag van benne, és az is, hogy azok gyümölcsök a legértékesebb vitaminforrások, amelyek termesztett változatukban is megőrzik "vad" tulajdonságaikat. Márpedig számtalan megőrzésre érdemes jó tulajdonsága van: egészséges, vitamindús, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag, ráadásul aromás, finom. Sok értékes ásványi anyagot tartalmaz, kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor is van benne. A-, B-, C-, és E-vitaminok gazdag forrása. Flavonoid-tartalmának köszönhetően érvédő hatású, csökkenti az infarktus kialakulásának veszélyét. A szájüregben és a húgyutakon fellelhető egyes baktériumok ellen is bevethető a benne lévő baktériumölő proantocianidin miatt. A vizsgálatok során ugyanis azt tapasztalták, hogy ez a vegyület segít megakadályozni, hogy a húgyúti fertőzések leggyakoribb előidézője, az E. coli baktérium hozzátapadjon a hólyag falát borító hámsejtekhez. A benne lévő nagy mennyiségű fenol antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, véd a fertőzések ellen, érvédő és sejtregeneráló, méregtelenítő, akadályozza a kőképződést, a gyulladásos és daganatos megbetegedések kialakulását, így kiemelkedő a betegségmegelőző hatása.
alma, gránátalma, vörösáfonya, citrom, szilva, cékla, káposzta, sütőtök, zeller, fekete retek
4.    Citrom

Igaz, hogy ősi ellenszer a citrom, de figyelmünket nem csak akkor kellene felé fordítanunk, amikor már megtörtént a baj, ugyanis kitűnő megelőző hatással is bír, ha például a megfázásról beszélünk. A benne lévő nagy mennyiségű C-vitamin mellett figyelemre méltó a sav-, és rosttartalma is, amely segíti emésztésünket, erősíti gyomorfalunkat, és hosszú távon segíthet a gyomorrák megelőzésében is. A citrom, amellett, hogy erősíti az immunrendszert, egyensúlyt is teremt szervezetünkben. A felesleges sókat, ásványi anyagokat lebontja, azokat a szerves sókat pedig, amelyek hiányoznak a szervezetből, újjáépíti.
alma, gránátalma, vörösáfonya, citrom, szilva, cékla, káposzta, sütőtök, zeller, fekete retek
5.    Szilva

Kevés cukor, sok nedvesség jellemzi a friss szilvát. Mintegy 85% víz van benne, jól oltja a szomjat. 100 gramm gyümölcs nagyjából 50 kalória (209 Kj) energiát hordoz. Szénhidráttartalma 10,3 g körüli. Vitaminjai közül az A-, az A-provitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitaminféleség, továbbá a C-vitamin érdemelnek említést. A fontos ásványi anyagai a kálium, kalcium, foszfor és magnézium, nyomeleme a cink. A növényi antioxidánsok közül antocián színanyagokat és flavonoidokat; rutint és quercetint tartalmaz jelentősebb mennyiségben. Mindezen anyagoknak köszönhetően javítja az immunrendszeri ellenálló-képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Élettani hatásait tekintve igen fontos rosttartalma - héjában például rengeteg cellulóz van -, ami jól megmozgatja a beleket, így ajánlható székrekedés ellen. Különösen az aszalt szilvának nagy a fajlagos rost- és gyümölcscukor-tartalma. Nem csak a bélből segít üríteni a salakanyagokat; vizelethajtó hatása is ismert. Így egyrészt súlycsökkentő hatású, másrészt aszalt formában a szilva kifejezetten tápláló étkeink közé tartozik, kalóriaértéke sem kevés. Ráadásul az étvágyat is fokozhatja. Mindent összevetve napi 20 dkg friss szilva fogyasztása hasznára lehet a fogyókúrázóknak. A szilva számos pozitív tulajdonsága mellett stressz oldó hatású is.
alma, gránátalma, vörösáfonya, citrom, szilva, cékla, káposzta, sütőtök, zeller, fekete retek
6.    Cékla

Kálium, kalcium, foszfor, vas, nátrium, kén, A-,B-,C-vitamin. Ezeket mind tartalmazza a cékla, amelynek – különösen levét fogyasztva – egyszerre számos jó hatását érzékelhetjük. A cékla levével gyógyíthatunk influenzát, harcolhatunk a savtúltengés ellen, és végezhetünk tisztítókúrát, hiszen ez a zöldséglé gyorsítja a salakanyagok eltávolítását. Sárgarépa lével keverve gyakran használják májtisztító folyadékként, illetve betegség alatt vagy után fogyasztják a nyomelemek, ásványi anyagok, vitaminok pótlása céljából. Ez a hasznos zöldség várandós anyáknak is ajánlott, mivel a benne lévő folsav védi a születendő magzatot.
alma, gránátalma, vörösáfonya, citrom, szilva, cékla, káposzta, sütőtök, zeller, fekete retek
7.    Káposzta

K-,C-,E- és B1-vitaminban gazdag a káposzta, ha csak a vitaminokat tekintjük, de megtalálható benne a Béta-karotin, a vas, a kalcium, az élelmi rostok, és számos más „orvosság is”. Hogy mi mindenre jó, azt nem is gondolnánk, amikor épp a karácsonyi töltött káposzta receptje után kutatunk. A káposzta erősíti a látást, véd a légúti daganatos betegségek ellen, és fertőtlenítő, antibiotikus hatással bír, tehát különösen javallott a megfázásos időszakban. Véd a gyomorfekély, és más különböző daganatos betegségek ellen, és kedvez a bélflórának. Alacsony kalóriatartalma miatt ajánlják fogyókúrázóknak, de reumás panaszokkal küzdőknek is, borogatásképpen.
alma, gránátalma, vörösáfonya, citrom, szilva, cékla, káposzta, sütőtök, zeller, fekete retek
8.    Sütőtök

Jól gondoljuk meg, hogy a novemberre megvásárolt tökök közül az egyiket nem áldozzuk-e be inkább a család egészségének megőrzése céljából. Tököt ugyanis nemcsak faragni, de enni is jó, és sütéskori illata otthonos hangulatot varázsol lakásunkba. Mindezek mellett nem elhanyagolható az sem, hogy ez a méretes zöldség luteint tartalmaz, mely védi a szemet, anitoxidánsokat, melyek óvják a sejteket, és vasat, cinket, káliumot, magnéziumot, valamint C-, és E-vitaminokat rejt magában, melyek szintén hasznosak a szervezet számára. Nagy előnye a sütőtöknek, hogy megelőzheti a csontritkulást, csökkenti a koleszterinszintet, és hogy magjával együtt egészségesen tartja a vesét, a prosztatát, a húgyhólyagot. A tökmag amellett, hogy finom csemege, méregtelenítő, májmegújító hatású és számos fontos enzimet rejt magában.
alma, gránátalma, vörösáfonya, citrom, szilva, cékla, káposzta, sütőtök, zeller, fekete retek
9.    Zeller

Pusztítja a kóros baktériumokat és gombákat a húgy utakban, a vesében, a belekben és a gyomorban és támogatja az alhasi vérkeringést. A B12-vitaminon kívül B-vitamin komplex forrás, így segíti a fokozott koncentrációt és stressz oldást. Rendszeresen sportolóknak, testedzőknek energiát és jó kondíciót biztosít. Fokozza az alhasi vérkeringést, ezáltal a genitáliáknak jobb lesz a vérellátása, illetve a hasüreg legmélyebb pontjain lerakódott nehézfémek és toxikus anyagok is a véráramba jutnak. Ily módon hatékonyabb a szervezet méregtelenítése, ami azt eredményezi, hogy a prosztata ismét visszanyeri működőképességét, az optimális vérbőség pedig javítja a kismedence energia- és vérellátását. A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk. Tele van ugyanis szerves anyagokkal, sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása. A vér sav és lúg tartalmának összhangja akkor bomlik meg, ha a táplálékunk hosszabb ideig többnyire fehérje, tömény keményítő, vagy tömény szénhidrát, illetve a közönséges fehér vagy barna cukor. A zeller-lé rövid idő alatt egyensúlyba hozza a vér sav-lúg tartalmát. Ha ez nem történik meg, egész sor tünet jelentkezhet vagy betegség, alakulhat ki.
alma, gránátalma, vörösáfonya, citrom, szilva, cékla, káposzta, sütőtök, zeller, fekete retek
10.    Fekete retek

Erre a kérdésre természetesen csak az orvos tud megfelelően válaszolni, de közismert tény, hogy a fekete retket gyakran alkalmazzák köhögésre, megfázásra, rekedtségre. A retek ezen fajtája baktérium-, és vírusölő hatással bír. Legfontosabb jótékony összetevői a C-, a B1-, és a B2-vitamin, valamint a magnézium, a kalcium, és a vas, hatása pedig a megfázás, a köhögés gyógyításán kívül a máj védelme, az epe és a gyomornedvek elválasztásának segítése.
alma, gránátalma, vörösáfonya, citrom, szilva, cékla, káposzta, sütőtök, zeller, fekete retek


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése