2012. október 30., kedd

Az ősz új slágere a BIRS!

birsalma, birskörte, anyagcsere zavarok, magas vérnyomás, kompót, hashajtó, népi gyógyászatA birsalma és birskörte világos húsa nyersen kevésbé élvezhető. A birs olajos héja általában nagyon vastag, cserében viszont fantasztikus illata van. A birs hűvös helyen hónapokig eláll. Nagyanyáink régen a szekrény tetején tartották lakásillatosító gyanánt. A szénhidráttartalma megegyezik az almáéval vagy a körtéével, C-vitamin tartalma meghaladja a 10 mg-ot száz grammonként. Gyümölcsféléink közül ennek a legmagasabb a pektintartalma. Fanyar ízét a csersavtartalma okozza. A-, B1-, B2-, C-, E- és P-vitamin, illetve 27 féle ásványi anyag (többek között foszfor, kálium, vas, kalcium, magnézium) található benne. 100 g gyümölcs átlagosan 15,3 g szénhidrátot, 12,5 g cukrot, 1,9 g rostot, 0,4 g fehérjét, 83 g vizet és 60 kcalt tartalmaz. 


  • Segíti az anyagcserét és rendben tartja a vér koleszterinszintjét.
  • A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin-tartalma. Ez az anyag a bélbe jutva jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán, így bélproblémák és székrekedés esetén is enyhíti a panaszokat.

  • Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek ellenszere.

  • A benne található kálium csökkentheti a magas vérnyomásban szenvedők tüneteit.

  • A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként alkalmazza.
birsalma, birskörte, anyagcsere zavarok, magas vérnyomás, kompót, hashajtó, népi gyógyászatHosszú ideig főzve a gyümölcs sötét rózsaszínes lesz és isteni finom. Készülhet belőle kompót, krém, sajt, püré, köret, saláta, leves, gyümölcslé, zselé. Fogyasztható megsütve is. Megfőzött gyümölcshúsa alkalmas likőrök, lekvárok, húsételek ízesítésére. Savanyított káposzta eltevésénél aromaanyagként használható. Kellemes illata miatt falusi lakások hagyományos szoba-illatosítója.

A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza. Kenőcsökben repedezett bőr, égési sérülések, felfekvések, aranyér kezelésére használatos, a kozmetikában kenőcsalapanyag. Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, bélproblémáknak ellenszere. 

Egyszerűen elkészíthető, egészséges és nagyon finom recept az őszre

Hámozott, nagyobb darabokra vágott birssel telerakjuk a tepsi alját. Rárakjuk a sózott, borsozott pecsenye kacsacombokat (bármilyen hússal elkészíthető). Lefedjük alufóliával és sütőben készre sütjük. Jó étvágyat kívánunk!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése