A
birsalma és birskörte világos húsa nyersen kevésbé élvezhető. A birs
olajos héja általában nagyon vastag, cserében viszont fantasztikus
illata van. A birs hűvös helyen hónapokig eláll. Nagyanyáink régen a
szekrény tetején tartották lakásillatosító gyanánt. A szénhidráttartalma
megegyezik az almáéval vagy a körtéével, C-vitamin tartalma meghaladja a
10 mg-ot száz grammonként. Gyümölcsféléink közül ennek a legmagasabb a
pektintartalma. Fanyar ízét a csersavtartalma okozza. A-, B1-, B2-, C-,
E- és P-vitamin, illetve 27 féle ásványi anyag (többek között foszfor,
kálium, vas, kalcium, magnézium) található benne. 100 g gyümölcs
átlagosan 15,3 g szénhidrátot, 12,5 g cukrot, 1,9 g rostot, 0,4 g
fehérjét, 83 g vizet és 60 kcalt tartalmaz. - Segíti az anyagcserét és rendben tartja a vér koleszterinszintjét.
- A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin-tartalma. Ez az anyag a bélbe jutva jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán, így bélproblémák és székrekedés esetén is enyhíti a panaszokat.
- Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek ellenszere.
- A benne található kálium csökkentheti a magas vérnyomásban szenvedők tüneteit.
- A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként alkalmazza.
Hosszú
ideig főzve a gyümölcs sötét rózsaszínes lesz és isteni finom.
Készülhet belőle kompót, krém, sajt, püré, köret, saláta, leves,
gyümölcslé, zselé. Fogyasztható megsütve is. Megfőzött gyümölcshúsa
alkalmas likőrök, lekvárok, húsételek ízesítésére. Savanyított káposzta
eltevésénél aromaanyagként használható. Kellemes illata miatt falusi
lakások hagyományos szoba-illatosítója. A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza. Kenőcsökben repedezett bőr, égési sérülések, felfekvések, aranyér kezelésére használatos, a kozmetikában kenőcsalapanyag. Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, bélproblémáknak ellenszere.
Egyszerűen elkészíthető, egészséges és nagyon finom recept az őszre
Hámozott, nagyobb darabokra vágott birssel telerakjuk a tepsi alját. Rárakjuk a sózott, borsozott pecsenye kacsacombokat (bármilyen hússal elkészíthető). Lefedjük alufóliával és sütőben készre sütjük. Jó étvágyat kívánunk!

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése