2012. november 20., kedd

Csipkebogyóval az egészségért és a szép bőrért

csipkebogyó, baktérium és vírusölő, influenza ellen, immunerősítőIsmerkedjünk meg most egy olyan ősi, apró gyümölccsel, amellyel szinte mindenki találkozott már, de csak kevesen tudják, hogy amellett, hogy kifejezetten finom, több betegség ellen is sikerrel harcol, sőt, segítségünkre van az apróbb ráncok és szarkalábak elleni küzdelemben is. A díszértéke mellett a növény áltermése rengeteg vitamint, és a szervezet számára fontos anyagokat tartalmaz. A, B1, B2, P és K vitaminban is gazdag, de fő vonzerejét a kiemelkedően magas C vitamin tartalma jelenti. Ez ugyanis 10-szer akkora, mint a citromé, csak egy kicsit nehéz hozzájutni. De megéri a próbálkozást, hiszen pektin, flavonidok, cukor, alma- és citromsav, valamint sok cseranyag is található benne. A csipkebogyó magas vitamintartalma miatt remek immunerősítő, segít legyőzni, megelőzni a náthát, influenzát. A benne található anyagoknak köszönhetően a hólyagbántalmakra, bél és hörghurutra is sikerrel alkalmazható. Emellett ismert gyenge vizelethajtó tulajdonsága is, és az emésztésre is jótékony hatást gyakorol. Továbbá kiváló baktérium- és vírusölő hatása is ismert és segítséget jelent a sorvadásos betegségekkel szemben is. Szépségiparban is előszeretettel alkalmazzák magas vitamintartalma miatt. Amellett, hogy bőrtápláló tulajdonságokkal rendelkezik, olajat is nyernek belőle, mely a bőr hibáit segít orvosolni.


Sajnos nem mindent, de a hegek halványításában, a napégett bőr kezelésében, illetve az apróbb ráncok elleni harcban remek segítség. A közhiedelemmel ellentétben azonban a pattanásos bőrrel nem veszi fel a harcot, azonban a bőr öregedését sikeresen gátolja.

csipkebogyó, baktérium és vírusölő, influenza ellen, immunerősítőA felaprított és szárított gyümölcsből készült tea reggel élénkítő hatású, nyáron hidegen alkalmas a nagy szomjúság oltására, télen pedig forrón fogyasztandó. A csipkebogyó sok teakeverék alkotórésze; mindenekelőtt azoké, amelyek a náthás időszakokban a megelőzést, influenzában pedig a panaszok csökkenését szolgálják. A csipkebogyók teája a C-vitamin-tartalom miatt immunerősítő és roboráló hatású, influenzajárványok esetén megelőzésre, valamint náthás és lázas megbetegedések, legyengült állapotok kiegészítő kezelésére való, magnézium forrás, enzimaktivátor és gátolja a meszesedést. Serkenti a mellékvesék és a máj működését is. A csipkebogyótea gyenge hashajtóként és vizelethajtóként is ismert, ajánlott vesekő, vesehomok kezelésére is. Kevéssé ismert, hogy a csipkebogyók főzete külsőleg és belsőleg jól használható nehezen gyógyuló sebek, fertőzések kezelésére. Lázas gyermekeknek ízleni szokott a csipkebogyótea, tisztán vagy mézzel édesítve. Specifikus hatásokat eddig nem tudtak kimutatni, bár enyhe hashajtó hatású, amit a gyümölcssav okoz, és a magoknak enyhe vizelethajtó hatása van. Közkedvelt még a túlérett csipkebogyóból készült lekvár (hecsedli) is. Étvágygerjesztő hatású, a reggeli "falatozást" segíti. Egyes vidékeken palacsintát is töltenek vele.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése