2010. január 26., kedd

Mi a különbség az ételallergia és az étel-intolerancia között?

Ételallergia

ételallergia, étel-intolerancia, laktóz érzékenység, meridián diagnosztika, élelmiszertesztAz immunrendszer egyik kóros válaszreakciója arra, ha téves módon valamely étel összetevőt veszélyesnek ismer fel és beindítja ellene a védekezési reakciót. Előfordulásához a tüneteket megelőzően legalább egyszer már találkoznia kellett a szervezetnek a kérdéses kémiai anyaggal. Legelső alkalommal a szervezet veszélyesként ismeri fel, ez aktiválja az immunrendszert, mely ezért egyből elkezdi termelni az ellenanyagokat (IgE) és más kémiai vegyületeket (hisztamin). A felszabadult hisztamin tüneteket okozhat a bél-, a légző-, a szív- és érrendszerben és a bőrön. A tünetek fajtája attól függ, hol szabadul fel több hisztamin. Leggyakrabban előforduló allergiát okozó ételek a tojás, a kagyló, a halak, a mogyoró és a szójás ételek.

Ön is gyakran észlelt magán allergiás jeleket bizonyos ételek fogyasztása után? Bizonyos ételek után puffadtságot érez? Gyakran vannak gyomorpanaszai?

Étel-intolerancia

ételallergia, étel-intolerancia, laktóz érzékenység, meridián diagnosztika, élelmiszertesztAz ételallergiával szemben ezt az emésztőrendszer okozza. Ez akkor fordul elő, ha egy étel összetevő irritálja az emésztőrendszert, vagy egyszerűen nem tudja megemészteni. Leggyakoribban előforduló étel-intolerancia a laktóz-intolerancia, a fenilketonúria és a tiramin-túlérzékenység. Számos intoleranciát az adott ételt lebontó enzim hiánya okozza. A laktózra érzékenyek szervezetéből hiányzik a laktáz nevű enzim, ami a tejcukor emésztéséhez nélkülözhetetlen. Tünetei a puffadás, a heves gázképződés és a gyomorfájdalom. Ilyen esetekben a tejtermékek teljes elhagyása szükséges. A fenilketonúria egy veleszületett emésztési zavar. A betegség lényege, hogy a szervezetünkben lévő fenilalanin nevű aminosav - mely a fehérjék felépítésében vesz részt - nem tud lebomlani egy enzim hiánya vagy kóros működése miatt. A fenilalanin így felszaporodik és a szervezet más utakon próbálja lebontani illetve megszabadulni tőle. Ennek következtében azonban toxikus, kóros végtermékek keletkeznek, melyek a különböző szerveket károsítják. Ez esetben nagyon fontos a korai felismerés, mert nagyon gyors szellemi leépülést okozhat. Tiramin-túlérzékenység esetében kerülni kell a tiraminban gazdag ételeket, mint például a penészes sajtokat, a vörösbort, a halkonzerveket. Leggyakoribb tünetei a migrénes fejfájás és a kiütések.


A gluténérzékenységet hétköznapian lisztérzékenységnek (cöliákia) nevezik. Korábban úgy vélték, hogy ez egy ritka probléma, de minél pontosabb diagnosztikus módszereket dolgoznak ki, annál gyakoribbá kezd válni. Körülbelül minden 40-100 emberből egy diagnosztizált vagy rejtett gluténérzékenységben szenved. Mivel a gabonatermelés őshazája Mezopotámia, a gluténérzékenység gyakorisága délről észak felé egyre nő. Ez valójában egy autoimmun betegség, amelynek legnyilvánvalóbb formája a vékonybél bolyhainak pusztulása, ami felszívódási zavarokat okoz és ennek következtében a növekedési zavartól a vérszegénységen át a legkülönfélébb alattomos hiánybetegségekig vezethet. A bélrendszert érintő cöliákia bizonyos értelemben a legszerencsésebb változat, mert súlyosabb formáját előbb-utóbb felismerik és gluténmentes táplálkozással gyógyítják.

A gluténérzékenyek körében meghökkentően gyakori a cukorbetegség, az autoimmun lupus erythematosus és a pajzsmirigybetegség, a neuropátia, a különféle emésztőrendszeri rákok és a non-Hodgkin-betegség. De a glutén okozhat asztmát, epilepsziát, migrént, fejfájást, különféle mozgászavarokat, ízületi és csontfájdalmakat, foltos hajhullást, korai őszülést, refluxbetegséget, nyombélfekélyt, laktózérzékenységet, viszketegséget, psoriasist, ekcémát, fogyást és hízást, korai menopauzát, hiperprolaktémiát, orgazmuszavart, spermaszámcsökkenést, májbetegséget, csontritkulást, középfülgyulladást, depressziót és ingerlékenységet. A gluténérzékenység, mint bármilyen más allergia, az élet során bármikor megjelenhet, például egy stresszes életszakaszban.

Ezeken kívül okozhatnak ételszínezékek és tartósítószerek túlérzékenységet.

Az intolerancia és az allergia tünetei gyakran összekeverhetők és helytelen kezelésük sok további problémát okozhat. Míg az ételallergia tünetei minden esetben megjelennek, bármilyen kevés adagot is fogyasszon az illető, addig az étel-intolerancia tüneteinek a megjelenése dózis-függő.

Ételallergia tünetei az igen enyhétől a súlyosig terjedhetnek. Leggyakoribb tünetek:

  • ételallergia, étel-intolerancia, laktóz érzékenység, meridián diagnosztika, élelmiszertesztcsalánkiütés
  • hányinger
  • gyomorfájdalom
  • hasmenés
  • bőrviszketés
  • nehézlégzés
  • mellkasi fájdalom
  • légutak duzzanata
  • anafilaxia

Étel-intolerancia tünetei:
  • hányinger
  • gyomorfájdalom
  • puffadás
  • hányás
  • gyomorégés
  • hasmenés
  • fejfájás
  • idegesség
  • ingerlékenység

Az élelmiszer összeférhetetlenséggel kapcsolatba hozható tünetek és betegségek:

  • gyomor-és bélrendszeri panaszok (50%): altestfájdalmak, székrekedés, hasmenés, puffadás, vastagbél érzékenység, gyulladás
  • bőrgyógyászati folyamatok (16%): akne, ekcéma, bőrszárazság, pikkelyképződés, bőrviszketés
  • ideggyógyászati zavarok (10%): fejfájás, migrén, szédülés, émelygés
  • légúti panaszok (10%): fokozott váladékképződés, légúti szűkület, asztma, nátha, allergiák
  • pszihológiai zavarok (11%): félelmek, depresszió, ingerlékenység, fáradékonyság, hiperaktivitás
  • további zavarok: ízületi fájdalmak és gyulladások, arthritis, fibromyalgia

A régi bölcs kínaiak abból indultak ki, hogy az egymástól eltérő táplálékok különböző energetikai hatással vannak szervezetünkre. Ennek alapján fejlődött ki az utolsó évezredek alatt az egyik legkicsiszoltabb tápláléktudományra épülő orvosi rendszer: a PROGNOS® ProNutri®.

A rendszer lehetővé teszi 500 féle élelmiszer vizsgálatát, igen hatékony az egyéni élelmiszer-allergia vagy érzékenység megállapításához és kezeléséhez.

A ProNutri®:
  • ételallergia, étel-intolerancia, laktóz érzékenység, meridián diagnosztika, élelmiszertesztegyedi, személyre szabott javaslatot tesz egy táplálkozási programra
  • elemzi és kimutatja a napi táplálékbevitelhez optimális élelmiszereket
  • kizárja azokat, melyeket a szervezet egy adott időszak alatt átmenetileg nem tolerál
  • egyéni elemzés után megmutatja az alkalmasnak talált élelmiszerek kalória, koleszterin, nátrium és kálium összetételét
  • feltárja az egyes élelmiszerek okozta összeférhetetlenséget, melyek különböző diéták és fogyókúrák által keletkezhetnek
  • Ön is gyakran észlelt magán allergiás jeleket bizonyos ételek fogyasztása után?
  • Bizonyos ételek után puffadtságot érez?
  • Gyakran vannak gyomorpanaszai?
Ezek az ételallergia, vagy az étel-intolerancia elsődleges jelei!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése