2010. január 4., hétfő

A vasiány és tünetei

teljeskörű kivizsgálás, meridiány diagnosztika, vashiány, biorezonanciaSzervezetünk életfontosságú eleme a vas. Fontos szerepe van az oxigén szállításában és raktározásában, a sejtek növekedésében és a szaporodásában. A vashiány világszerte az egyik leggyakoribb hiánybetegség, mely a táplálkozásra vezethető vissza. A vastartalom egy egészséges felnőtt szervezetben a férfiaknál 3,5-5 gramm, a nőknél 2,5-3,5 gramm. Ennek a java része, azaz 60 %-a a hemoglobinban van, 30 %-a a ferritin nevű fehérjéhez kötődve raktározódik, 9 %-a az izomsejtekben található, 1 %-a különböző enzimfolyamatokban vesz részt. A vashiány egyik következménye a vérszegénység, világszerte kb. egymilliárd ember szenved vérszegénységben. Ilyenkor a vér vörösvérsejtszáma, illteve a hemoglobinszint lecsökken. A vas normál körümények között nagy menniységben jelen van a hemoglobinban, mely a vörösvérsejtek fontos alkotóeleme, feladata pedig az oxigén szállítása a sejtekhez. Ha a szervezet nem jut elegendő vashoz, előbb-utóbb vérszegénység alakul ki.

Mi okozhat vashiányt?
A vashiány fő oka a B2-, B6-, B12-, C-vitamin hiánya, illetve az ásványianyag-hiány, de jelentős szereppel bír a pantoténsav és a folsav elégtelen mennyisége is. A felsoroltakon belül a B12-vitamin hiánya a legfontosabb, ami az igazi vegetáriánusok körében gyakori. A nem megfelelő táplálkozás, a különböző emésztőszervrendszeri, esetleges daganatos betegségek. Okok lehetnek a menstruáció, a vegetáriánus táplálkozás, a terhesség, a gyomorbetegség, az intenzív sport.
Mik a tünetei?
fáradtság, kimerültség,
idegesség, koncentrációképesség csökkenése,
reggeli fejfájás,
diszkomfortérzés, pszichológiai labilitás,
csökkent teljesítőképesség,
feledékenység,
sápadtság,
étvágytalanság,
a bőr szárazzá válik, kirepedezik,
hajhullás, töredezett haj.
Mire kell odafigyelni egy újszülöttnél?
Az első hónapokban a csecsemők nagy mennyiségű vasat használnak fel a növekedéshez. Az anyatej vastartamának 50%-át tudja hasznosítani a csecsemő szervezete, míg az ugyanennyi vasat tartalmazó tehéntejből mindössze csak a 10%-át, a vassal dúsított tápszerből pedig 5%-ot. Tehát ebből is látszik, menyire fontos, hogy ameddig csak lehet, anyatejjel etessük csecsemőnket. Koraszülöteknél ez méginkább fontos, mert az ő vaskészletük jóval kisebb.
Mit érdemes fogyasztani?
Vashiány esetén legjobb azt természetes úton pótolni. A vas legfontosabb forrásai az állati eredetű táplálékok, valamint a magas vastartalomú spenót, mandula, tökmag, lencse és vörösbor. Továbbá ajánlatos a következő élelmiszerek rendszeres fogyasztása: fokhagyma, aszalt szilva, mazsola, sárgabarack, póréhagyma, uborka, sárgarépa, mandarin, narancs, búzacsíra, méz.
A következő élelmiszerek váltakozó, de folyamatos fogyasztása megszüntetheti a vashiányt: mák, petrezselyemzöld, paraj, sóska, kapor, zeller, sütőtök, spárga, brokkoli, kelkáposzta, karalábé, vöröskáposzta, hüvelyes növények. Nagy vastartalmú továbbá az edami, az ilmici és az óvári sajt. Ajánlott sűrűn fogyasztani bárányt, nyúlhúst, libát és kacsahúst, valamint belsőségeket.

  • Ön is sokszor levert, fáradékony, kevésbé tud koncetrálni?
  • Étvágytalanság gyötri?
  • Bőre kiszáradt, repedezett, haja elvesztette egészséges fényét?
Ezek a vashiány elsődleges jelei!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése