2009. július 2., csütörtök

Mi a közös Michael Jackson és Kolonics György halálában?

Tudjunk meg többet a hirtelen szívhalálról!

Michael Jackson hirtelen halála felhívta a világ figyelmét egy nagyon alattomos a szakorvosok által csak tömeggyilkosnak nevezett kórra, a hirtelen szívhalálra. Hazákban évente 20-25 ezer ember veszti éleltét hirtelen szívmegállás miatt, ami naponta 60-70 embert jelent. Vagyis minden 30. percben valaki áldozatul esik. Ez rengeteg embert jelent!!!!

Előrejelzése szinte lehetetlen. A legveszélyeztetettebbek azok, akiknek már volt szívinfarktusuk, a szívbetegek, illetve azok, akiknek a családjában e lőfordult már hirtelen szívhalál, de egészséges fiatalokat is érinthet, bármilyen megelőző tünet nélkül.

Még a legegészségesebbnek tűnő sportolóknál is jelentkezhet, mint ahogy nemrégiben Kolonics Györggyel is megtörtént.

A hirtelen szívhalál nem szívroham. Ez tulajdonképpen egy elektromos zavar, amit a pumpálás vezérléséhez elengedhetetlen elektromos jel nem megfelelő működése okoz. A szívroham és a hirtelen szívhalál gyakran ugyanarra az okra vezethető vissza. "A legtöbb szívrohamot az ischémiás szívbetegség okozza" - mondta el Dr. Kirk Garratt, a new yorki Lenox Hill Kórház Kardiovaszkuláris Intézetének igazgatója. Az ischémia a koszorúserek elzáródását jelenti. "A legtöbb esetben az artériák elzáródásakor kamrafibrilláció kezdődik, ha ilyenkor nem hozzuk vissza azonnal a normál ritmust, elvész a szív funkciója és minden nagyon gyorsan véget ér."

A szívroham és a hirtelen szívhalál összetett kapcsolatban állnak egymással. Legtöbb esetben utóbbi nem áll összefüggésben előbbivel, azonban egy korábbi szívinfarktust követő hegesedés okozhat hirtelen szívhalált. Egyes gyógyszerek is szívmegállást idézhetnek elő, Michael Jackson a beszámolók szerint halála előtt nem sokkal morfiuminjekciót kapott, mások szerint egy vényre kapható altatót szedett. A szívgyógyszerek túl nagy adagban szedve kiválthatnak szívritmuszvarokat, a nyugtatók hatására pedig romlik a légzés és az alacsony oxigénszint ugyanezt a hatást váltja ki.

A bajbajutottakon csak az elektrosokk képes segíteni,amely külső, vagy pedig beültethető defibrillátor formájában menthet életet. A túlélési esélyek nem túl nagyok, mivel az esetek többségében nyilvános helyen történik és az újraélesztésre az első 4-5 percben van a legnagyobb esély. Még a legfejlettebb országokban is kevés ez az idő a mentőautók kiérkezéséhez, ezért a túlélés esélyeit a laikus újraélesztők bevonásával lehet növelni.

Egyre több helyen vannak már hazánkban is az ún. félautomata defibrillátor, amelyet nem csak orvosok használhatnak, EKG ismeret nem szükséges hozzá és a kezelése rendkívül egyszerű. Az Országos Mentőszolgálat orvos nélküli mentőautói közül jelenleg 140 mentőkocsi van felszerelve félautomata defibrillátorral, de a fővárosi tűzoltóság egyes gépkocsijain is megtalálható. Társadalmi kezdeményezés született, hogy félautomata defibrillátorral szereljék fel a tömegközlekedési eszközöket, önkormányzati hivatalokat, bevásárlóközpontokat stb. Természetesen a defibrillátor használatához nélkülözhetetlen bizonyos szintű elsősegélynyújtói és újraélesztési ismeret. Elképzelések szerint a gépjárművezetői egészségügyi vizsga tananyagába illeszkedne a félautomata defibrillátor használatának elmélete és gyakorlata.

Hazai viszonyok közt a komplex újraélesztés egy 30 órás tanfolyam keretében elsajátítható, míg a félautomata defibrillátor használatát 2 óra alatt lehet megtanulni. Ilyen jellegű tanfolyamokat szervez az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Vöröskereszt.

Forrás: Rózsadomb Medical Center

Amennyiben szerinted Te is a veszélyeztetettek közé tartozol, vagy előfordult már családodban hirtelen szívhalál, de akkor is, ha látszólag nincs semmi bajod, nagyon fontos, hogy rendszeres orvosi vizsgálatra járj.

Egyetlen egy helyen Magyarországon végeznek egy olyan szívmérést, aminek segítségével a sympathikus és parasympathikus idegrendszer együttműködése könnyen áttekinthetővé válik, illetve kimutathatók az összjáték tartós hiánya következtében kialakulható egészségkárosodások.

Ezzel a módszerrel még az is kimutatható, hogy milyen szinten vagyunk a stressz által terhelve, vagyis, hogy mikor telik be az a bizonyos pohár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése