2009. július 8., szerda

Mi is az a menedzserbetegség?

Te is cégvezető vagy igazgató, talán menedzser vagy? Túlhajszolt az életed, állandó rohanásban vagy? Te is nagy nyomás alatt dolgozol? Érezted már, hogy ha 40 órából állna egy nap, az sem lenne elég? Akkor TE is veszélyeztetett!

A menedzserbetegség nem válogat. Mindegy, hogy hány éves vagy milyen nemű az illető, bárki megtapasztahatja, aki folyamatos stresszben él.

Tüntek

Mivel a stressz nem fáj, a következő jelekből tudunk következtetni, hogy mi is "elkaptuk" a menedzserbetegséget.
 • ingerültség
 • fáradékonyság
 • türelmetlenség
 • gyakori hangulatváltozások
 • alvászavar
 • fejfájás
 • hátfájás
 • hajhullás
 • szexuális- és étkezési probléma
 • magas vérnyomás
 • csökkent teljesítőképesség
Ezek a után az immunrendszer fokozatos gyengülése miatt súlyosabb, szervi megbetegedések következnek, mint a szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség, emésztési zavarok, pszichés betegségek (pánikbetegség, depresszió, szorongás).

Pszichológiai témájú kutatások szerint vannak olyan típusú személyek, akik fogékonyabbak, nagyobb eséllyel esnek áldozatul a szív- és érrendszeri betegségeknek. Ők az A-típusú személyek. Ez azzal magyarázható, hogy az idegrendszerük sokkal intenzívebben reagál a stresszhatásokra, ezáltal olyan ingerek is megnövelhetik a pulzusszámukat, amik más embereknél csak jelentéktelen apróságoknak tűnhetnek. Az A-típusú személy jellemzői: állandó versenyfutásban van, gyakran türelmetlen, sokszor regaál dühösen, agresszívan, nem tud lazítani, mindig egyre többet akar teljesíteni. Náluk sokkal hamarabb alakulhat ki szervi elváltozás a stressz következtében.

Kiégés-szindróma

Az állandó stressz és idegeskedés, a krónikus érzelmi megterhelések, a pihenés nélküli tempó, a teljesítőképesség határának állandó túllépése, a túlhajtottság felemészti az energiákat. Ez kimerüléshez, kiégés-szindrómához vezet, ilyenkor kezdenek jelentkezni a testi és lelki panaszok. Súlyosabb fázisában munkaképtelenséget is okozhat. Németországban hivatalosan is betegségnek nevezték el.
Kialakulásának központjában az irreális munkahelyi elvárások, a növekvő stressz, a fokozott leterheltség, illetve az alacsony erkölcsi és anyagi megbecsültség állnak. A tünetegyüttesből való kiút az életmód és az önmagukról való gondolkodás átszervezése, az önismeret bővítése, a saját igények, értékek, célok és elköteleződések felismerése által lehetséges, s gyógyítása komplex terápiát igényel.

Megelőzés

Legfontosabb, hogy megpróbáljunk minél kevesebbet idegeskedni, pozitívan gondolkodni, minél többet pihenni. Minden embernek más hoz eredméynes pihenést. Van, akinél egy jó könyv jelenti, de lehet egy jó nagy séta, vagy sportolás, mozi, jóga stb. Sokszor az is egy gyors segítség lehet, akár a munkahelyünkön is, ha becsukjuk a szemünket és elképzelünk egy számounkra megnyugtató, kellemes helyet, így rövid időre, ha gondolatban is, de ki lehet lépni a stresszes helyzetből. Fontos, hogy megpróbáljuk ezeket a nyugtató dolgokat, és a kimerültség tüneteit ne alkohol- és kávéfogyasztással, illetve nyugtatók vagy altatók szedésével enyhítsük. Ezek csak ideig-óráig képesek a tüneteket csökkenteni, de a valódi problémára nem hoznak megoldást.

Aki stresszes és nagy felelősséggel járó munkát végez fontos, hogy a munka mellett fokozott figyelmet fordítson a kikapcsolódásra, így megtarthatja testi és lelki egyensúlyát.

Továbbá nagyon fontos, hogy rendszeri orvosi vizsgálatra járjunk. Amennyiben észlelt már magán hasonló tüneteket vagy még nem, de szeretné elejét venni a dolognak, látogasson el hozzánk.

Továbbá nagyon fontos, hogy rendszeri orvosi vizsgálatra járjunk. Amennyiben észlelt már magán hasonló tüneteket vagy még nem, de szeretné elejét venni a dolognak, látogasson el hozzánk.

Rendelőnkben Magyarországon egyedülállóan a Teslagraph®-rendszerrel végzett szívfrekvenciavariabilitás mérés és kiértékelés segítségével a sympathikus és parasympathikus idegrendszer együttműködése könnyen áttekinthetővé válik, illetve kimutathatók az összjáték tartós hiánya következtében kialakulható egészségkárosodások.

Az általunk végzett szívvizsgálat kiválóan alkalmas a szervezet stressz-terhelés adaptációs szintjének kimutatására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése