2013. január 3., csütörtök

Túléljük az ünnepeket

méregtelenítő kúra, paleolit étrend, paleo étrend, fogyás, egészséges étkezés, túlevésTúl vagyunk az ünnepeken. Ilyenkor – és egyébként az emberek többsége máskor se nagyon – nem foglalkozunk azzal, hogy egészségesen étkezzünk. Egyszer élünk, éljünk jól! Degeszre esszük magunkat a hagyományos karácsonyi ételekkel, amik rendszerint zsírosak és nehezek, ami nem nagy baj, de olajban tocsognak, a desszertek pedig tele vannak liszttel, cukorral. Újév első napján pedig jönnek a fogadkozások, hogy most aztán belefogok egy méregtelenítésbe, utána pedig csak egészségesen élek.  Na, általában ebből nem lesz semmi. De nézzük, mi a helyzet a méregtelenítéssel. Valóban annyira hasznos, mint azt a reklámokban állítják?


Zacher Gábor toxikológus szerint az összes ma divatos méregtelenítő kúra hatalmas átverés, méregtelenítés ugyanis nem létezik. Egyre több olyan tanulmány jelenik meg, amely alátámasztva a toxikológus véleményét, aki szerint a méregtelenítés csak a fitneszipar találmánya. A méregtelenítés divatját nagyon meglovagolta az üzleti világ, az emberek pedig nagyon hiszékenyek, és bedőlnek egy csomó trükknek, például különlegesnek mondoméregtelenítő kúra, paleolit étrend, paleo étrend, fogyás, egészséges étkezéstt lábfürdőkre, tapaszokra, kapszulákra, zselékre, kencékre, teákra, oldatokra, diétákra, őssejt stimulálóként árult anyagokra adnak ki pénzt. Zacher Gábor szerint ha valaki erőt vesz magán, életmódot vált – ami nem igényel több tízezer forintos kúrákat –, akkor is regenerálódhat testileg és lelkileg. A toxikológus azt is hangsúlyozta, egyes eljárások veszélyes lehetnek, kérdés például, hogy mindenki alkalmas-e a léböjtkúrára. Vannak olyan krónikus betegségek, amelyek mellett a kizárólagos folyadékfogyasztás halálos is lehet. Nagyon fontos tehát, hogy a helytelenül méregtelenítésnek nevezett eljárásokra vállalkozók előzőleg tájékozódjanak. Tehát ha már fogadkozunk és tényleg egészségesebbek szeretnénk lenni, akkor a táplálkozási szokásainkon kell változtatni. Mégpedig nem csak időszakosan, hanem egyszer s mindenkorra!

A paleolit életmód képes a civilizációs, vagyis a táplálkozási betegségek többségének gyógyítására és megelőzésére. Ez minden esetben csak személyre  szabottan működhet, figyelembe kell venni minden apró részletet, esetleges alapbetegséget, gyógyszer szedési szokásokat, családi örökletes betegségeket és egyéb esetlegesen fennálló kezeléseket. A paleolit életmód, nem egy diéta vagy fogyókúra, bár jellemzően elindul egy jelentős súlycsökkenés, ez csak egy kellemes mellékhatás. Lényeges hogy a kialakítandó életmód az adott ember napi életvitelének boldogan és könnyedén követhető része legyen.

méregtelenítő kúra, paleolit étrend, paleo étrend, fogyás, egészséges étkezésNem mellesleg a paleo étrenddel a felesleges kilóktól is könnyedén megszabadulhatunk. A zsírszövetben a zsírfelhalmozódást a szénhidrát okozza. Vagyis a túlsúlyt tekinthetjük a nem megfelelő étrend jelének. Így jelez a szervezetünk, hogy valami nincs rendben. A túlzott cukor és szénhidrát beviteltől még éhesebbek leszünk és édességet fogunk kívánni. A szervezet a fruktóz nagy részét közvetlenül zsírrá alakítja. Ez hasi hízáshoz vezet (sörhashoz, úszógumihoz), csökkenti a HDL, növeli az LDL és triglicerid szintet, a vérnyomást, a vércukor szintet (metabolikus szindróma). A magas szénhidrát bevitel megemeli az inzulinszintet, ami meggátolja a zsír kiengedését. A fruktóz becsapással hízásra készteti a szervezetet azáltal, hogy kikapcsolja az éhséget kontrolláló rendszert. Ennek eredményeképpen túl sokat eszünk és kialakul az inzulin rezisztencia, ami nem csak a II-es típusú cukorbetegségnek és a szívbetegségnek, hanem számos ráknak  is mögöttes faktora.

Egészséges étrend alapjai:

  • Feldolgozatlan, teljes értékű ételek
  • Gyakran nyers vagy enyhén főzött ételek
  • Bio- vagy legeltetett állatok, adalékanyag és génmanipuláció mentes élelmiszerek
  • Jó minőségű, helyi forrásokból származó alapanyagok
  • A szénhidrátok kizárólag zöldségekből, gyümölcsökből származzanak (kivéve kukorica, hüvelyesek, gabonafélék, rizs és burgonya)

Rendelőnkben készséggel állunk rendelkezésére, ahol szakértőink segítségével elsajátíthatja a paleolit étkezés alapjait, azt, hogyan szerezheti be az alapanyagokat és főzési tanácsokkal is ellátjuk. Bővebb információkért a paleolit étkezésről kattintson ide.



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése