2012. május 24., csütörtök

Stresszoldó hobbi és spórolás egyszerre - kertészkedjünk otthon

fűszernövények, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, menta, otthon kertészkedés, kapor, koriander, petrezselyem, babérlevél, tárkony, gyógynövényRohanó mindennapjainkban szükséges, sőt elengedhetetlen, hogy levezessük a stresszt. Fontos, hogy olyan hobbit válasszunk ehhez, ami tényleg örömöt okoz nekünk. Mivel a munka, gyereknevelés mellett erre elég kevés időnk van, figyelmükbe ajánlunk egy nagyon kellemes és hasznos hobbit, amit az egész család élvezhet. Köztudott, hogy a kertészkedés kiváló stressz űző kikapcsolódás. Na de mi a helyzet, ha nincs kertünk? Akkor sem kell csüggedni, termeszthetünk fűszernövényeket a konyhánkban. Kis helyet foglal, és garantáltan megnyugtat a finom illatú, zöld kis növénykéink ápolása. Elég hozzá minimális kertészeti ismeret és alapvető kellékek. Tehát ez a hobbi nem csak megnyugtató, de olcsó is. Sőt! Spórolhatunk is vele, hiszen a jövőben ezekre nem kell költeni és minden főzésnél friss fűszerek állnak a rendelkezésünkre, melyekkel garantáltan finomabban az ebédek és vacsorák.
 
Hogyan kezdjünk hozzá?

fűszernövények, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, menta, otthon kertészkedés, kapor, koriander, petrezselyem, babérlevél, tárkony, gyógynövényA virágtartó edények típusa attól függ, hogy milyen növényeket akarunk termeszteni otthonunkban. Például, a virágcserép méretének és alakjának olyannak kell lennie, hogy megfeleljen a kifejlett növény igényeinek. Hasonlóképpen, a füvek termesztéséhez használt cserép mélysége is attól függ, mekkorára nő a gyökérzet. De a nagy és mély edények a legalkalmasabbak, mert megfelelnek mindenfajta növénynek. Szerezzünk be hozzá megfelelő virágföldet, melyet a virágboltban megtehetünk és ott meg is mutatják melyik a legmegfelelőbb.  Töltsük meg a cserepeket a talajkeverékkel, kb. 7 cm-ig a perem alatt. Ez megkönnyíti az öntözést és a növény fenntartását. Most nincs más hátra, mint beszerezni a magokat, palántákat. A kertész- vagy bioboltokban található magok a legjobb minőségűek; a legtöbb csomagolás hátulján grafikák mutatják, melyik hónapban érdemes az adott magot elültetni, s figyelni kell azt is, hogy a föld tetejére kell-e szórni, vagy beásni 1 centiméterrel a felszín alá. Bizonyos fűszerek ugyanis csak fény hatására csíráznak ki, a beültetett társak pedig a sötétből a fény felé fognak törekedni. A beltéri termesztést legjobban tűrő növények a kakukkfű, a citromfű, a zsálya, a bazsalikom, a menta, a rozmaring, a fokhagyma és a hagyma. Elhelyezésükkor figyelembe kell vennünk azt, hogy például a kakukkfű kúszónövény, a zsálya magas, a bazsalikom pedig bokros. Majdnem minden fűszernövény jól bírja a közvetett napfényt és a mérsékelt öntözést. Mindazonáltal helyezhetjük a cserepeket teraszra, és ablakpárkányokra, hogy a levelek jobban fejlődjenek. Ne felejtsük el leellenőrizni, hogy nem nőnek-e gyomok, mert azok magvai gyakran megtalálhatóak a virágföldben.

Fűszernövény fajták

A fűszernövények két csoportba oszthatók – mediterrán növények, amelyek a meleg, száraz klímát kedvelik, és azok a növények amelyek nedves, gazdag talajban növekszenek inkább.  A fűszernövények lehetnek egynyáriak vagy évelők A legnépszerűbb fűszernövények a következők:
  • Egynyári fűszernövények: kapor, koriander, bazsalikom, petrezselyem, körömvirág, borágó, turbolya, böjtfű, angyalgyökér, borsfű
  • Évelők: snidling, édeskömény, majoránna, menta, tárkony, oregano, sóska, lestyán, torma, illatos ibolya
  • Örökzöld évelők: babérlevél, kakukkfű, rozmaring, zsálya, téli borsika

Tippek a fűszernövények termesztéséhez

  • A palántákat ültetés előtt mindig locsoljuk meg alaposan – ajánlatos néhány percig pihentetni, hogy a talaj jól átszívja a vizet. Ültetés után ismételten locsoljuk meg jól.
  • Fűszernövények remekül társíthatók zöldségekkel, de virágágyak között is jól mutatnak. Klasszikus párosítás pl.a bazsalikom-paradicsom, uborka-kapor, bab-borsikafű, rózsabokor-snidling stb.
  • A kényesebb fűszernövényeket (babérfa, olívafa, tárkony, koriander)  télre vigyük be a lakásba vagy legalább a lépcsőházba. Ha ez nem lehetséges, takarjuk be a növényt, cserepet vagy a talaj felszínét (ez lehet fakéreg vagy kókuszhéj).
  • A cserepes bazsalikomot mindig alulról locsoljuk meg, különben a kis levelek bepördülnek és nem nőnek tovább.
  • A fűszernövényeket a növekedési idő alatt tápanyaggal kell ellátni – csakis biotápanyagot használjunk, ha   étkezés céljából termesztjük őket! A termőföld vagy virágföld is legyen bio, ha lehet. Komposztot magunk is tudunk készíteni házilag.
  • A fűszernövények nem csupán konyhakerti haszonnövények, de díszítő elemek is lehetnek mind a kertben és az otthonunkban is. Különleges illatukkal a kertet és a lakást is felüdíthetik.

Tartósítás, felhasználás, gyógyhatások

fűszernövények, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, menta, otthon kertészkedés, kapor, koriander, petrezselyem, babérlevél, tárkony, gyógynövényAz ismertebb fűszereket, a rozmaringot, a bazsalikomot, a kakukkfüvet, az oreganot vagy a majorannát célszerű húsételekbe tenni, vagy paradicsomos fogásokhoz felhasználni. A rozmaring a bárány és a zöldséges egytálételek elengedhetetlen kelléke, a pizza pedig a bazsalikomot és az oreganot kívánja. A kakukkfű tökéletes a gombaételekbe is, a majoranna pedig a főzelékek és sült húsok igazi királynője. A fűszerek viszont nem csak az ételeket gazdagítják, hanem önmagukban is megállják a helyüket, gyógynövényként. A rozmaring például kenőcs formában kiváló reuma ellen; valamint frissítő és idegerősítő hatással rendelkezik. A majoranna serkenti az emésztést, teája pedig görcsoldó. Az oregano pedig teaként, mézzel ízesítve hatásos köhögéscsillapító szer. Emellett megannyi más herba is rendelkezik gyógyhatással és a kozmetikumok gyártásában is komoly szerepeket töltenek be.

Olajban, vagy ecetben való tartósítás: Egy szép üvegbe tegyünk tetszés szerint fűszert (a rozmaring- vagy kakukkfűág mutatós, még ajándéknak is tökéletes), és ízlés szerint fokhagymát. Fontos, hogy az olaj vagy az ecet tökéletesen ellepje a fűszereket, máskülönben megpenészedhetnek. Három-hat hét alatt el is készül.

Szárítás: szárral vagy anélkül, csak a leveleket leszedve (ezt nagyobb levelűeknél érdemes megtenni, mint pl. bazsalikom, oregano) egy tálcára rászórva, jól szellőző helyen pár nap alatt kiszárad a herbánk, ezután befőttesüvegben vagy fűszertartóban tökéletesen eláll, akár éveken keresztül is. Természetesen, ez alatt folyamatosan veszíteni fog az aromájából.

Lefagyasztás: Műanyag dobozba, vagy fóliazacskóba téve, néhány fűszernövény fagyasztott állapotában is megőrzi az aromáját. Ilyen pl. a petrezselyem, a kakukkfű, a bazsalikom, a metélőhagyma.
Következő cikkben segítséget adunk gyógynövények és zöldségek otthoni termesztésére is.

Ha a részletekről további tájékoztatást szeretne, kérjük, hívjon bennünket. Szívesen állunk rendelkezésére, hogy kérdéseit személyesen vagy levélben megválaszoljuk: 
akadálymentes épület
Online bejelentkezés: www.r-medical.hu/idopontkeres
Időpont egyeztetés:+36 30 616 10 37

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése