2011. március 3., csütörtök

A tavaszi fáradtság megelőzhető!

tavaszi fáradtság, álmosság, fáradékonyság, időjárás érzékenység, szédülés, keringési problémák, ingerlékenység, D-vitamin, depresszió, meridián diagnosztika, prognos, zapper készülék
tavaszi fáradtság, álmosság, fáradékonyság, időjárás érzékenység, szédülés, keringési problémák, ingerlékenység, D-vitamin, depresszió, meridián diagnosztika, prognos, zapper készülékTél végén mindannyian alig várjuk már, hogy melegebb legyen az idő, jöjjön minél hamarabb a tavasz. Ám ez a várva várt felüdülés nem olyan formában csap le ránk, mint ahogy azt szeretnénk. Gondolom mindenkinek ismerős a tavaszi fáradtság érzése.

De tulajdonképpen mitől is van ez és mit tehetünk ellene? Hogyan tudjuk megelőzni?

Tavasszal ahelyett, hogy frissen vidám lépnénk ki a fagyos télből, a tavaszi fáradtság tüneteitől lesújtva érezzük magunkat. Tünetei lehetnek: fáradékonyság, megnövekedett alvásigény, időjárás-érzékenység, levertség, szédülés, keringési problémák, ingerlékenység. Nem tudni, pontosan milyen okok rejlenek mögötte, de az időjárás változás fontos szerepet játszhat benne. Ahogy közeledik a tél, úgy csökken a napsütés mennyisége: a napsugarak ereje és a nappali természetes fény mennyisége. Ez kedélyállapotunk romlását (és a D-vitamin hiányát) okozza, mely megfelelő kompenzációk hiányában tavasszal igen nehezen száműzhető. Tudományos tény, hogy az északi népeknél a depresszió előfordulása gyakoribb, mint például a mediterrán országokban, melyet a napsütés kevesebb mennyiségével is magyaráznak.

tavaszi fáradtság, álmosság, fáradékonyság, időjárás érzékenység, szédülés, keringési problémák, ingerlékenység, D-vitamin, depresszió, meridián diagnosztika, prognos, zapper készülékAz első melegebb napok beköszöntével az erek kitágulnak, a vérnyomás csökken, fáradtnak és gyengének érezzük magunkat. Eltart kb. egy hónapig, amíg a szervezetünk hozzászokik az új hőmérsékletekhez. A sok-sok sötét téli nap után a test energiatartalékai kimerülnek, s a szervezet csak lassan szokik hozzá a sötét évszakról a világosra való átállásra. Ez – a kutatók állítása szerint – elsősorban a hormonrendszer áthangolódásán múlik. Okolhatjuk a napsütéses órák számának csökkenését, a hőmérséklet alacsony voltát, a testmozgás hiányát, táplálkozásunk megváltozását, mely hatások szervezetünk tartalékainak kimerülését okozzák.

Megelőzés
  • Fontos, hogy minél több időt töltsünk a szabad levegőn, sétáljunk sokat és télen se hanyagoljuk a sportolást.
  • Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás is elengedhetetlen télen. Kerülje a nehéz ételeket, helyette válasszon vitaminban gazdag, könnyű, egészséges ételeket. Így sokkal több energiája lesz és a felszedett téli kilóktól is megszabadulhat.
  • A reggeli hideg-meleg váltózuhany élénkíti a vérkeringést, emellett jótékony hatású a cellulitisz (narancsbőr) ellen. Ügyeljen arra, hogy a zuhanyozást mindig hideg vizes tusolással fejezze be.
  • Tanácsos naponta legalább 1,5 – 2 liter ásvány- vagy tiszta vizet inni.
  • Ajánlott tisztító, méregtelenítő kúrát végezni tavasszal. Fontos, hogy kérjük ki természetgyógyász-orvosunk véleményét, mielőtt elkezdjük a kúrát. Nem véletlen, hogy sok kultúrában ilyenkor van a böjt időszak.

Tünetek
Emlékezőképesség gyengülése: Amennyiben a memóriazavar nem magyarázható az életkorral és fáradtsággal, alvászavarral, nyugtalansággal is párosul, akkor valószínűleg nagyfokú B1-vitaminhiányban szenved.

tavaszi fáradtság, álmosság, fáradékonyság, időjárás érzékenység, szédülés, keringési problémák, ingerlékenység, D-vitamin, depresszió, meridián diagnosztika, prognos, zapper készülékFáradtság: Étrendedben szerepeljen elég A-, B-, C- és D-vitamin, mert ezek hiányában is levert, fáradt lehetsz. Sok A-vitamin található a halban, májban, tojássárgájában, a zöld levelű és narancssárga zöldségekben, B-vitamint nyerhetsz az élesztőből vagy mazsolából, C-vitamint a citrusfélékből vagy zöldpaprikából, D-vitamint a májból, halmájolajból, de a napfény is csodákat tesz. Oda kell figyelned arra is, hogy ellátod-e testedet elég cinkkel, vassal és jóddal, mivel ezek hiánya is kedvetlenséget okoz.

Szédülés: A szédülés többek között az időjárás-változás okozta vérnyomás-ingadozásnak köszönhető. Ez különösen a tél-tavasz hófordulóban jellemző, hiszen a hőmérséklet igen változó ilyenkor. A szédülést kiválthatja a B2-vitamin vagy a mangán hiánya is. A B2-vitamin hiányára utal, ha a szédülés a látásélesség csökkenésével párosul, esetleg a száj- és toroknyálkahártyán gyulladt elváltozások jelentkeznek, vagy a szájzug berepedezik, viszket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése