2010. szeptember 21., kedd

A magnézium jelentősége

magnézium, ásványi sók, csontnövekedés, szívritmuszavar, trombózis, szívizomelhalás, depresszió, szédülés, koncentrációzavar, fejfájás, viselkedészavar, étvágytalanság, magas vérnyomás, cukorbetegség, állapotfelmérés, zapper készülék, meridián diagnosztika, izomgörcs, testépítés, stresszA magnézium az egyik legfontosabb nyomelem, amire a szervezetünknek szüksége van. Mivel ezt szervezetünk nem képes előállítani, ezért ennek pótlásáról magunknak kell gondoskodni. A kálium mellett a magnézium is megtalálható testünk összes sejtjében. Szervezetünk anyagcseréjének minden folyamatában szerepet játszik, nélkülözhetetlen az enzimek működéséhez, illetve a nukleinsavak, proteinek és lipidek szintéziséhez.

Az emberi testben előforduló ásványi anyagok közül, a magnézium fordul elő a legkisebb arányban. Átlagos embernél ez mindössze 25-30 gramm magnéziumot jelent, aminek a túlnyomó többsége (50-60%-a) a csontokban található. Szükség van magnéziumra az energiatermeléshez, az izmok és az idegrendszerünk működéséhez, a fogak és csontok felépítéséhez. Aki stresszes életmódot él, nehéz fizikai munkát végez, annak különösen oda kell figyelnie a megfelelő mennyiségű magnézium pótlására, mert a mai feldolgozott élelmiszereink már jóval kevesebb mennyiségben tartalmazzák a magnéziumot, mint régen és ez sajnos már nem elegendő egy feszített munkatempójú életvitelhez.

Éppen a fejlett országokban okoz több problémát, ahol virágzik a feldolgozóipar. Ahol kevesebb tartósított élelmiszert fogyasztanak, ott jóval egészségesebbek az emberek. Ha már ezt kell fogyasztanunk, legalább valamilyen módon figyeljünk oda, hogy ne alakuljanak ki hiánybetegségek. Étrend kiegészítő formájában is hozzájuthatunk a szükséges mennyiséghez. Általában kalciummal együtt ajánlott fogyasztani 2:1 (kalcium:magnézium) arányban. Rövid és hosszútávon is kialakulhatnak betegségek magnézium hiányból eredően: szívritmuszavar, fáradtság, izomgörcsök, szívbetegség, cukorbetegség. Különösen testépítők esetén szükséges sok-sok magnézium, mert a fehérjék nagy mennyiséget képesek elvonni belőle. Több kutatási eredmény szerint igen jelentős eredmények érhetőek el a szívritmus zavarokkal, infarktuson átesett embereknél, magnézium segítségével. Magnéziumhiány kialakulhat az egészségtelen, mozgásszegény életmód miatt is, krónikus stessztől, a mértéktelen alkohol-, drog- és cigarettafogyasztástól, elégtelen táplálkozástól. Fontos pótolni terhesség, szoptatás, klimatérium esetén, illetve gyerekkorban.

A Q-10 vitaminhoz hasonlóan a magnézium is segít energiával ellátni a szív izomzatát, javítva a keringést. Magas vérnyomásban szenvedők esetén is hozhat javulást, persze itt nagyon fontos, hogy a konyhasó bevitelét csökkentsük, mert különben hiába várjuk az eredményeket. Cukorbetegeknél pedig segít szabályozni vércukorszintet. Testépítők szokták cinkkel együtt fogyasztani, mert így hatásosabb, akárcsak a C-vitamin esetében, ahol szintén jobban hasznosul, ha egy kis cink támogatja.

Hiánya:
- visszaveti a csontnövekedést
- szívritmuszavart okozhat
- növeli a trombózis kockázatát
- növeli a szívizomelhalás kockázatát
- depressziót okozhat
- szédülést, koncentrációzavart, fejfájást okozhat
- viselkedészavart, étvágytalanságot okozhat
- magas vérnyomást okozhat


További előnyei:
Vizsgálatok szerint lehetséges, hogy magnéziummal megelőzhető az öregkori (2-es típusú) cukorbetegség. Meglévő betegség esetén is gátolhatja a szövődmények terjedését. A légutakat kissé képes tágítani a magnézium, ami kedvező hatást gyakorolhat az asztmára és hörghurutra. Csontritkulásos betegségek megelőzésében, kezelésében is nagyon hasznos segítőtárs lehet a magnézium. Menstruációs időszakban a görcsöket enyhíti.

Természetes magnéziumforrások:

magnézium, ásványi sók, csontnövekedés, szívritmuszavar, trombózis, szívizomelhalás, depresszió, szédülés, koncentrációzavar, fejfájás, viselkedészavar, étvágytalanság, magas vérnyomás, cukorbetegség, állapotfelmérés, zapper készülék, meridián diagnosztika, izomgörcs, testépítés, stresszSok magnézium található a tengeri hínárban (760mg/100g), a búzakorpában (490), a búzacsírában (336), a mandulában(270), kesudióban (267) és a szójában (88). Nagy általánosságban igaz, hogy az olajos magvak, gabonák (itt a teljes kiőrlésű lisztre gondoljunk), hüvelyesek, a sötétzöld levélzöldségek, jelentős mennyiségű magnéziumot tartalmaznak.

Figyelmeztetések, esetleges mellékhatások:
Akik veseműködési problémákkal küszködnek, csak az orvos utasítására szedhetnek magnéziumtartalmú készítményeket. Ugyanis a felesleges mennyiség kiürítődik a vizeleten keresztül, ám ha ez nem történik meg, akkor a vér magnéziumkoncentrációja megemelkedik, ami kifejezetten veszélyes lehet. Túlzott mértékű fogyasztása esetén hasmenés, émelygés fordulhat elő. Ennél súlyosabb tüneteket csak akkor tapasztalhatunk, ha a szervezet nem képes kiüríteni a felesleget: izomgyengeség, letargia lesz úrrá rajtunk.

Tiltás:
A magnéziumot nem tiltják sehol sem, de azért oda kell figyelni az ésszerű használatára. Nincs mérgező hatása.


életkor szükséglet
(milligramm)

férfi
Félévesnél fiatalabb 50
7-12 hónap 70
1-3 év 150
4-6 év 200
7-10 év 250
11-14 év 350
15-18 év 350
19-30 év 300 350
31-60 év 300 350
60 év felett 300 350

szükséglet
(milligramm)

férfi
Várandósság 450 -
Szoptatás 450 -
Nehéz fizikai munka - 450
Stressz 500
Dohányzás 400
Alkohol fogyasztás 500
Menopauza 300 -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése