2010. szeptember 6., hétfő

Hasi elhízás egészségügyi kockázatai (kockás has vagy kockázatos pocak)

diabetes, cukorbetegség, hasi elhízás, zsíranyagcsere zavarok, hipertónia, mozgásszervi betegségek, szív és érrendszeri betegségek, rák, daganatos betegség, lipolízis, egészséges táplálkozás, BMI index, túlsúly, egészséges életmód, prognos, zapper készülék, Rózsadomb Medical CenterA túlsúly és elhízás gyakorisága Európában járványszerű méreteket öltött. Legújabb kutatások szerint az elhízás népegészségügyi jelentősége eléri a dohányzásét, hatalmas terheket róva ezzel az egészségügyi rendszerre. Az elhízás kialakulásában életmódbeli és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak. Az elhízás meghatározására a leggyakrabban alkalmazott mutató az ún. testtömeg index (BMI), amely szerint 4 fő tápláltsági kategóriát különböztetünk meg. A WHO meghatározása szerint 25 kg/m2 feletti BMI értéknél túlsúlyról, 30 kg/m2 BMI felett elhízásról beszélünk. Általánosságban elmondható, hogy a 25 kg/m2 feletti BMI a normál súlyú egyénekhez képest nagyobb egészségi kockázatot jelent. Így az elhízás mértékétől függően nő a szív-és érrendszeri betegségek, a hipertónia, a II. típusú diabetes, zsíranyagcsere-zavarok, egyes daganatos betegségek, krónikus mozgásszervi betegségek, mentális kórképek, sőt az összhalálozás kockázata is.


diabetes, cukorbetegség, hasi elhízás, zsíranyagcsere zavarok, hipertónia, mozgásszervi betegségek, szív és érrendszeri betegségek, rák, daganatos betegség, lipolízis, egészséges táplálkozás, BMI index, túlsúly, egészséges életmód, prognos, zapper készülék, Rózsadomb Medical CenterA WHO a kövérséget a világ 10 legjelentősebb egészségügyi problémái közé sorolta. Míg 1995-ben 200 millió felnőtt volt túlsúlyos vagy kövér világszerte, 2000-re ez a szám mintegy 300 millióra nőtt. Az elhízás nemcsak a fejlett, hanem a fejlődő országokban is komoly egészségügyi problémát jelent. A felnőtt magyar lakosság közel kétharmada (61,8%) a testtömeg index alapján túlsúlyos vagy elhízott. Minden harmadik felnőtt túlsúlyos és további 28,5% elhízott. Soványnak a felnőtt lakosság mindössze 1,8%-a mondható.

Hasi elhízás gyakorisága, mint a fokozott szívérrendszeri kockázat

A hasi elhízás – a derékkörfogat férfiaknál >94 cm, nőknél >80 cm - gyakorisága a felnőtt férfiaknál 33%, míg a nők 51%-a hasi elhízott. Mindkét nemnél a hasi elhízás gyakorisága nő az életkorral. A nőknél minden korcsoportban gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. diabetes, cukorbetegség, hasi elhízás, zsíranyagcsere zavarok, hipertónia, mozgásszervi betegségek, szív és érrendszeri betegségek, rák, daganatos betegség, lipolízis, egészséges táplálkozás, BMI index, túlsúly, egészséges életmód, prognos, zapper készülék, Rózsadomb Medical CenterA viscerális zsír a létfontosságú szerveket veszi körül a hasüregben. Bár nem látható és nem érezhető, de túlzott mennyiségben ez az anyagcserében is aktív zsír növeli az olyan életet veszélyeztető betegségek kialakulásának kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek. A túlsúlyos kategóriába tartozó nőknél 31 százalékkal, az elhízott csoportba tartozó nőknél pedig 61 százalékkal volt magasabb a hasnyálmirigyrák kockázata, mint a normál tartományba soroltaknál. A derék- és csípőméret aránya alapján a leginkább veszélyeztetettnek azok a nők bizonyultak, akiknek súlytöbblete a derék körül helyezkedett el, a felső csoportba soroltak kockázata 87 százalékkal magasabb volt a hasnyálmirigyrákra.

Kis fogyás is segít


Jó hír, hogy a testsúly csökkenésekor a rejtett hasi zsír aktív természetéből adódóan könnyebben alakul át energiává, mint a közvetlenül a bőr alatt található zsír. David Haslam belgyógyász professzor, az Egyesült Királyság elhízás elleni országos fórumának elnöke a jelentésben arra figyelmeztet, hogy a divatos, általában gyors testsúlycsökkenést ígérő fogyókúrák valójában többet árthatnak, mint használnak. „A leadott súlyt újra és újra felszedjük, ráadásul a visszahízott zsír egy része viscerális zsírként rakódik le.”

Ne fogyókúrát válasszunk tehát, hanem egészséges életmódot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése