2010. március 24., szerda

Változó kor, menopauza

menopauza, klimax,  változó kor, bach virágterápia, zapper készülék, prognos, stressz,  szívvizsgálatA menopauza természetes biológiai állapot, amely a termékenység korának végét jelenti. Ettől függetlenül a menopauza kellemetlen testi tüneteket és érzelmi labilitást, veszteségérzést okozhat. Mivel a menopauzát megelőző néhány év során a vérzések általában rendszertelenné válnak és több hónapos kimaradások fordulhatnak elő, a menopauza akkor válik biztossá, ha egy év elteltével sem jelentkezik új menstruáció.

A menopauza többnyire 48 és 52 éves kor között alakul ki. Jelei:
• hőhullámok,
• rossz közérzet,
• alvászavar,
érzelmi labilitás.

Egyes tünetek, csak évekkel a menopauza után fejlődnek ki:
hasi típusú elhízás,
• hajritkulás,
• a nemi szervek szőrzetének megritkulása,
• hüvelyi szárazság,
• a mellek megereszkedése.

Tippek, hogyan tegyük könnyebbé a változókort:

1. menopauza, klimax,  változó kor, bach virágterápia, zapper készülék, prognos, stressz,  szívvizsgálatFigyelje teste működését, és forduljon időben orvoshoz! A változókor általában 40 éves kor körül kezdődik, és 10-15 évig is eltarthat úgy, hogy az utolsó menstruáció 50 éves kor körül jelentkezik.

2. Mondjon le a dohányzásról! A tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a dohányzó nők korábban érik el a változó kort, mint nemdohányzó társaik.

3. Kerülje a stresszt! Sietteti a klimaxot a pszichés megterhelés, a folyamatos otthoni, munkahelyi gondok. Érdekes, hogy a sovány és a gyermektelen nők is általában korábban válnak terméktelenné.

4. Éljen egészségesen! Késleltethetők a klimaxos panaszok, ha sportol, vitaminban és fehérjékben gazdag ételeket fogyaszt, elegendő időt fordít a pihenésre, és sokat tartózkodik a szabad levegőn.

5. Fitoösztrogénnel enyhíthetők a tünetek! A fitoösztrogének növényi vegyületek, felépítésük hasonló bizonyos nemi hormonokéhoz, s ez lehetővé teszi, hogy kapcsolódjanak a változás korában csökkenő ösztrogén receptoraihoz. Ahogy a zárban elfordított kulcs sem engedi kinyílni az ajtót, ezek összetapadva nem engedik át a káros antioxidánsokat. A legtöbb fitoösztrogén a szójababban található. A szójababon kívül a lenmagban, a csicseriborsóban, a földieperben, a tökmagban, a földimogyoróban, a kesudióban, a teában, a kávéban, az almában, a zellerben, a citrusfélékben, komlóban, szibériai ginzengben. A homeopátia eszközei is szép eredményt adnak, mégpedig mellékhatások nélkül.

6. Ne hagyja, hogy a kilók felszaporodjanak! A változókor elején elkezdődik a súlygyarapodás akkor is, ha nem változtat korábbi étkezési szokásain. Teste jóval kevesebb energiát használ fel, az ösztrogénhiány miatt lassul az anyagcsere, és ha ugyanannyit eszik, a kalóriák a zsírraktárba vándorolnak. Nincs más megoldás: kevesebb kalória, több mozgás, sportolás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése