2010. március 18., csütörtök

Gyermekek egészséges táplálkozása

http://www.freedigitalphotos.net/; táplálkozás, gyerekkor,  egészség, élelmiszerteszt, pronutri, ételallergiaA szoptatás befejeztével a szülőknek fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy milyen minőségű, összetételű ételt ad a gyermeknek. felnőttkorra kialakuló, táplálkozással összefüggő betegségek megelőzését már gyermekkorban el kell kezdeni. Mivel a gyors ütemű fejlődés jellemző rájuk, ezért gondoskodnunk kell az energiát adó és energiát nem szolgáltató tápanyagok optimális napi arányáról. A testépítő folyamatokhoz, az izom- és csontfejlődéshez sok állati eredetű (teljes értékű) fehérjére van szükségük. A szénhidrátok a mozgásukhoz szükséges energiát fedezik. A vitaminok és ásványi anyagok pedig a szervezet anyagcseréjének enzimjeit, folyamatait működtetik. Tudnunk kell, hogy az optimálisnál kevesebb fogyasztás fejlődési rendellenességeket okozhat és legyengülhet az immunrendszer is, ezért a gyermekek fogékonyabbak lesznek a fertőző betegségekre.

http://www.freedigitalphotos.net/; táplálkozás, gyerekkor,  egészség, élelmiszerteszt, pronutri, ételallergiaA mindennapi étrendjüknek tartalmazni kell zsírszegény húst, húskészítményeket, tejet, tejterméket, gabona terméket, zöldséget, gyümölcsöt. Cukrot csak ízesítésre használjunk, ne szoktassuk rá a tortákra, édességekre. Főleg jutalmazásnál eshetünk ilyen hibába. Nagyon fontos továbbá a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. A kenyér és gabonaipari termékek energiát adnak, ásványi anyagokat és vitaminokat biztosítanak a szervezet számára. A legjobb a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek. Ezzel biztosítjuk az élelmi rostellátást is. A gyümölcsöknek, zöldségeknek magas a vitamin- és ásványianyag tartalmuk, kitűnő rostforrások egyben. A húsok, felvágottak, tojás testépítő élelmiszerek, nélkülözhetetlenek. Esszenciális zsírsavakat tartalmaznak, amiket a szervezet nem tud előállítani. Fontos vasforrások is. Fontos, hogy minden nap egyen húst a gyermek. Húskészítmények közül a sovány sonkaféléket, párizsit, virslit válasszuk - elsősorban baromfiból -, és kerüljük a húskonzerveket, füstölt árukat, mivel ezeknek magas a só és a zsírtartalmuk. A tej és a tejtermékek is fehérjeforrások (testépítő aminosav tartalom), ezen kívül szénhidrátot, energiát, vitaminokat és ásványi anyagokat szolgáltatnak. A csontképzéshez elengedhetetlen kalciumot a legmegfelelőbb mennyiségben tartalmazzák, a legtöbb a sajtokban van. Étkezéshez és főzéshez alacsonyabb zsírtartalmú tejet, tejtermékeket használjunk. Már gyermekkorban is fontos az élelmi rostok jelenléte a táplálkozásban. A rostok sok vizet szívnak fel, ezáltal "felpuhulnak", és az emésztés során tisztítják a bélfalat. A rosttartalmú ételek és a folyadék együttes fogyasztása megelőzi a székrekedés kialakulását. Másik hasznos tulajdonságuk, hogy erőteljes rágást igényelnek, amivel megelőzhető a fogszuvasodás és a felnőttkori ínysorvadás kialakulása.

Tápanyagszükséglet:

1-3 éves korban az energiaszükséglet 1000-1300 kcal/nap

4 éves kortól az energiaszükséglet fiúknál 1800 kcal/nap, lányoknál 1600 kcal/nap.

táplálkozás,  gyerekkor, egészség, élelmiszerteszt, pronutri, ételallergiaA régi bölcs kínaiak abból indultak ki, hogy az egymástól eltérő táplálékok különböző energetikai hatással vannak szervezetünkre. Ennek alapján fejlődött ki az utolsó évezredek alatt az egyik legkicsiszoltabb tápláléktudományra épülő orvosi rendszer: a PROGNOS® ProNutri®.
A rendszer lehetővé teszi 500 féle élelmiszer vizsgálatát, igen hatékony az egyéni élelmiszerallergia vagy érzékenység megállapításához és kezeléséhez.

Gyermekeknél is tökéletesen alkalmazható ez az elemzés, mellyel pontosan megállapítható, hogy milyen élelmiszereket tolerál gyermekünk és miket kell kerülnünk. Ezzel még inkább kiszűrhetők a későbbi problémák.

A ProNutri®:
  • egyedi, személyre szabott javaslatot tesz egy táplálkozási programra
  • elemzi és kimutatja a napi táplálékbevitelhez optimális élelmiszereket
  • kizárja azokat, melyeket a szervezet egy adott időszak alatt átmenetileg nem tolerál
  • egyéni elemzés után megmutatja az alkalmasnak talált élelmiszerek kalória, koleszterin, nátrium és kálium összetételét
  • feltárja az egyes élelmiszerek okozta összeférhetetlenséget, melyek különböző diéták és fogyókúrák által keletkezhetnek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése