2009. november 17., kedd

Gyógyító ékszerek, kövek - 1. rész

Az ásványok, a földkéreg természetes eredetű anyagai nem csak a polcra kirakva gyönyörűek, hanem szép ékszerek is készíthetők belőlük. Viselésük során az akupunktúrás, illetve az akupresszúrás pontokon keresztül hatnak ránk.
Egyesek szerint a személyiségünkhöz legjobban illő kövek gyógyító hatásúak. Óvnak bennünket, szerencsét hoznak. Mindenkinek megvan a saját köve, ami a legkedvezőbb hatású a szervezetére, érdemes tehát tájékozódni, mielőtt választunk. A nyugati és a kínai horoszkóp szerint a csillagjegyekhez különböző kristályok tartoznak. Fontos a kő színe is. Többségük sokféle árnyalatban található a természetben, könnyen összehangolhatjuk a kőtípust a színekkel.

Jó választás esetén a színek összekapcsolódnak a kövekkel és a csakráinkkal (energiaközpontjainkkal), és kiegyensúlyozott kapcsolatuk révén fejtik ki gyógyító hatásukat. A legtöbb kő egyszerre több szervre van jó hatással. Néhány ásványt akár általános szervezeterősítőként használhatunk, ilyen a hegyikristály és az ametiszt. A belőlük készült ékszerek, medálok viselése erősíti az immunrendszert, vitaminként táplálja a testet. A kristályok formája képes erősíteni hatásukat. Gyakran csiszolják tojás, gömb formájúra őket. Előttünk sokan, sokféle hangulatban tapinthatták őket, a kristályok pedig a bennük hívők szerint elraktározzák a kártékony energiákat. Áztassuk a köveket tizenöt percig lassan folyó csapvízben. Ez jó alkalom az ismerkedésre és a barátkozásra. A kő ugyanis akkor hat a legjobban, ha közel engedjük magunkhoz. A rendszeres tisztogatásról később se feledkezzünk el.

A láncok, medálok
- a csecsemőmirigy felett lógnak,amely többek között az immunrendszerért felelős.
A karkötők és a gyűrűk - ha a kezünkkel megérintjük a beteg,fájó pontokat,akkor is hasznunkra lehetnek.
A fülbevalók - aktiválják az egész testet,mivel a fülkagylón keresztül megtalálható a test összes akupresszúrás reflexpontja.

Fontos megemlíteni, hogy a kövek nem váltják ki a hagyományos gyógyszeres kezeléseket! Jótékony hatásuk gyorsítja a gyógyulást, segít a baj megelőzésében. Kérjük ki orvosunk véleményét, mielőtt változtatnánk gyógyszerszedési szokásainkon.
Az ásványköveket éjjel ne viseljük. Ha nem hordjuk,akkor egymás mellé helyezve energiamezőt képeznek,tisztítják és erősítik egymást.
A teljesség igénye nélkül a következő ismereteket tudtam összeszednem a kövek tudóitól:

Tulajdonságaik:

Achátok

Botswanai achát
Színe: szinte minden színárnyalatban előfordulhat. Ismertetőjele: minden esetben szalagszerű rajzolata. Nevét első lelőhelye után kapta. Elsősorban a tüdőre hat. Füstmérgezés esetén segít, hogy szervezetünk visszanyerje természetes egyensúlyát. Ha valaki szeretne felhagyni a dohányzással, jó hasznát veheti ennek a kőnek. 
A botswanai achát javítja ezen kívül a sejtek regenerációs képességét, és hatással van a vérképzésre is. 
Csillagjegyek: Bika, Ikrek, Rák, Skorpió Csakra: szívcsakra.

Csillagachát
Színe: zöld, szürke, vagy barna. Erősíti az ellenálló erőt, pozitív hatással van az idegekre Csakra: gyökércsakra, napfonat csakra

Csipkeachát

Színe: szürkésfehér,sárgás, bizarr rajzolatú. Azonos a kék Kalcedonnal. A hólyagra és az epehólyagra hat. 
Lelkileg segít, hogy könnyebben dűlőre jussunk félelmeinkkel. Csakra: szakrális csakra

Faachát
Színe: zöldesfehér, szálas zárványokkal. 
Javítja a kitartóképessé-get,ugyanakkor segíti a belső nyugalmat és higgadtságot. 
Az imunrendszerre gyakorolt pozitív hatása révén ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben. Fizikai kimerültség esetén is segítséget jelent. Csakra: gyökércsakra.

Szalagachát
Színe: sárga, vöröses, kéktől a szürkéig. Elsősorban a belső szervekre hat, mint például a méh, gyomor és a belek. 

Csakra: szakrális csakra, napfonat csakra.

Szemachát
Színe: barnás, szemhez hasonló gyűrűkkel. Elsősorban a szemre hat, így például fenyegető retinaleválásnál, retinabántalmaknál, zöldhályognál. 

Csakrák: homlokcsakra.

Tűzachát
Színe: barna, zöld, kék, narancssárga. A tűzachát a belső tüzet szítja, élénkíti (leginkább a gyökércsakra területén), emellett azonban meg is szilárdítja afölddel való kapcsolatunkat, javítja a regenerációt, erősíti az agyat. 
Csakrák: gyökércsakra

Vízachát
Vizet magába záró geoda (ásványokkal kitöltött kőzetüreg). Nyugtat és véd a negatív hatásokkal szemben. Általános állapotjavító, erősítő, amely enyhít a stressz okozta fejfájáson. Csakrák: szakrális csakra

Akvamarin

Színe: világoskéktől a zöldeskékig, átlátszótól az áttetszőig. Az akvamarin szabályozza és javítja a test mirigyeinek működését. Sikeresen alkalmazható pajzsmirigyproblémák, mirigydaganatok és gyulladások kezelésére. 
Erősíti az immunrendszert. Segítségével regenerálható a fáradt és megerőltetett szem is. 
Mivel az allergia és a szénanátha gyakran jár könnyezéssel, ezért ezen a téren is jó hasznát vesszük. 
Alkalmazható megfázáskor és az olyan légúti megbetegedések esetében is, mint az asztma és a bronchitis. 
Lágy, megnyugtató rezgései csillapítják az agressziót. 
Hatása kiterjed a lelki síkra is : enyhíti a depressziót és a szélsőséges hangulatingadozásokat. Javítja az agytevékenységet, ezért a sok stressznek kitett emberek számára igen hasznos. Csillagjegyek: Bika, Ikrek, Rák, Szűz, Mérleg, Skorpió, Halak, Vízöntő. Csakrák: torokcsakra

Amazonit

Színe: zöld - kékeszöld, átlátszótól az átlátszatlanig. Az amazonitot már régebben is a szülő nő kezébe adták, hogy a fájásokat és a szülést elősegítsék. Lazító, oldó hatást fejt ki a menstruációs görcsök esetében is. 
Réztartalma révén erősíti az agyat. 
Lelki téren is kiegyensúlyozó hatása van: oldja a lelki feszültséget és nyugtatólag hat az idegekre. Még önpusztító hajlamok és depresszió esetén is feljegyezték harmonizáló hatását. Csillagjegyek: Bika, Mérleg, Nyilas, Vízöntő, Halak. Csakrák: szívcsakra, torokcsakra






Ametiszt


Színe: A világostól a sötétliláig, sápadt lilásvörös, átlátszótól az áttetszőig. 
Az ametisztet soha ne tegyük a tűző napra, mert kifakul, és elveszti ibolyaszínét. Az ametiszt felhasználási területe rendkívül széleskörű. Már az ókori görögök is olyan kőként ismerték, amely segít megőrizni a józanságot (használója olyannak látja a dolgokat, amilyenek). 
Az idegsejtekre kifejtett hatása révén javítja az agy koncentrációs képességét, segít a migrénes rohamok esetében. 
Mivel az ametiszt elősegíti az ellazulást, használata javallott alvászavarok ellen. Kiegyensúlyozó hatással van a túlzott és a hyperaktivitásra, illetve a belső nyugtalanságra. Kiválóan használható a meditáció elmélyítésére. 
Tisztítja a vért és kiegyenlíti a vérnyomást, oldja a vérrögöket, ezért hatásos érproblémák és görcsök esetében. Gyorsítja a vérömlenyek felszívódását. 
Segíti a látást, sőt a színvakság gyógyítására is használják. 
Élénkíti a hasnyálmirigy működését, serkenti az immunrendszert, enyhíti a torokfájást. 
Erősíti a légutakat és segít a tüdő megbetegedéseinek leküzdésében. 
Hat az idegekre és az izületekre, elősegíti a kötőszöveti húzódások gyógyulását. 
Az ametisztet a "szenvedélyek kövének" is nevezik, azt mondják róla, hogy a mániás viselkedések mindegyikére pozitív hatással van. 
A térenergia harmonizálására is gyakran használják drúza vagy forrás formájában. Csillagjegyek: Kos, Szűz, Skorpió, Nyilas, Vízöntő, Halak. Csakrák: gyökércsakra, koronacsakra, napfonat csakra.

Arany

Szín: aranysárga, sárgásfehér, átlátszatlan, opak (nagymértékben fényelnyelő ) 
Az aranyat az ún. "férfias" tulajdonságokhoz sorolják. Sok ősi kultúrában a nap szimbóluma. Az arany javítja többek között az idegek vezetőképességét, a vitalitást és a vérkeringést. Élénkíti a szexualitás szerveinek működését. 
Óvja a szívet, hatással van az agyra és a mirigyekre. Ha huzamosabb ideig hordjuk, hatását lassanként az egész testre kiterjeszti. Izületi gyulladásos betegek esetében az orvosok tapasztalata, hogy a betegeknek azon az ujján, ahol a jeggyűrűjüket viselik, nem lépett fel gyulladás, vagyis az arthritis esetében is bebizonyosodott az arany oltalmazó hatása. 
Lelki téren az arany oldja a bűntudatot. A depresszióban szenvedőket is új élniakarással tölti el. 
Az agyra gyakorolt hatásának köszönhetően óv a szellemi túlterheltségtől. Kisebbségi érzés ellen is használhatunk aranyat, növeli az önbecsülést és javítja az önértékelést. Csillagjegyek: Oroszlán. Csakrák: napfonat csakra.

Aventurin

Szín: szürkészöld, zöld, vörösesbarna, áttetszőtől az átlátszatlanig. Szemcsés kvarcmódosulat, színadó anyaga a krómcsillám. Az aventurin jó hatással van a bőrre, alkalmazzák allergia, bőrkiütések, ekcéma, pattanások kezelésére. 
Leégéskor is hasznos hűsítő hatása. Ha a kezelendő bőrfelület viszonylag kisebb, elég ha az aventurint pár percre a szánkba vesszük, majd megérintjük vele a kezelendő felületet. Nagyobb felület kezeléséhez helyezzük az aventurint egy tálka forrásvízbe, majd tegyük ki a tálkát egy éjszakára a szabadba. Ezzel a vízzel kezelhetjük azután a kívánt bőrfelületet. 
A különféle bélproblémák, például a püffedtség, a hasmenés vagy a székrekedés is remekül kezelhetők aventurinnal. 
A belekre kifejtett hatása azonban másképp is megnyilvánul. Hatással van a zsíranyagcserére is, így segítheti a felesleges zsír lebontását. 
Ha tudatosítjuk magunkban a bőr és bélproblémák lelki összetevőit, rájövünk, hogy ezek a szervek arra hívják fel a figyelmet, mi az, ami a "bőrünkre megy", illetve amitől meg kell szabadulnunk. Ez a párhuzam nyilvánul megtehát az aventurin lelki hatáskörében. Megnyugtatja a szívet, feledteti gondjainkat, segíti a nyugodt alvást. Csillagjegyek: Bika, Rák, Mérleg, Nyilas, Vízöntő. Csakrák: szívcsakra.

Azurit

Szine: mélykék, azúrkék 
átlátszótól az átlátszatlanig . Tisztításakor ügyeljünk arra, hogy az azurit erősen porózus kő. Az azurit erős hatással van a pajzsmirigy működésére. A zöldhályog kezelésének is hatásos kiegészítő eszköze lehet. Izületi gyulladások esetében is hasznos segítség. 
Használatával megnyitjuk és erősítjük a homlokcsakrát. Ez nem csak a meditáció elmélyítését teszi lehetővé, hanem észlelési képességeinket is finomítja, koncentráló képességünket is növeli. Csillagjegyek: Nyilas. Csakrák: torokcsakra.







Borostyán


Színe: mézsárga, narancssárga, sárgásfehér 
átlátszótól az átlátszatlanig. A borostyán szintén a legismertebb gyógykövek egyike. Valójában az idők során megkövesedett gyanta, ezért gyakran zárványokat is találhatunk benne: apró leveleket, gallyacskákat, rovarokat. 
Ha kézbe vesszük a borostyánt, a többi kőhöz képest könnyűnek és melegnek érezzük. 
A borostyán igen jó hatással van a különféle bőrbetegségekre, használhatjuk kelések, furunkulusok és ekcéma, afta, bőrkiütések, psoriasis, övsömör, allergia és szemölcsök esetében is. Mivel a fejbőr is bőr, a borostyán alkalmas korpásodás ellen is. 
A légutakra is kifejti gyógyító hatását. Használhatjuk a tüdő erősítésére,mandulagyulladás, köhögés, asztma, krónikus hörghurut esetén. 
A borostyán a kisgyermekek fogzásakor is hasznos segítséget nyújt. Ugyanígy használhatjuk felnőttek fogínygyulladása esetén is. 
Általában elősegíti a sebek gyógyulását is. 
Használják például reumatikus panaszok, ín- és izületi gyulladások, váll- és nyakmerevedés, a gerincoszlop problémái és megbetegedése, lumbágó és csípőizületi gyulladás esetében. 
Jótékony hatással van a májra és epére, vesére, lépre, és az emésztésre is. 
Melengető energiája javítja és nyugtatja a kedélyt, megszünteti a félelmeket és a depressziót. 
Energiája önbizalommal tölt el, segítségével gondtalanabbul élhetjük az életet. Gyakran megszünteti a stressz okozta fejfájást és a migrént is. Csillagjegyek: Ikrek, Oroszlán, Szűz, Skorpió, Nyilas, Bak, Vízöntő. Csakrák: napfonat csakra 


Celesztin kő

Halványkék ásvány. Ideális operációk utáni lábadozás esetén,vágott sebek gyógyulásának elősegítésére. Pozitívan befolyásolja a menstruációs fájdalmakat.Jó hatással van az emésztésre,segíti a méregtelenítést.Oldja a keményedést a szövetekben.Segít a fejfájás enyhítésében. rendet teremt a gondolkodásban.Oldja a szorongást,a félelmeket,segít leküzdeni a depressziót,enyhíti az idegi zavarokat, az ágyunk mellett tartva világos álmokat hoz. Csilagejegyek: Ikrek, Nyilas, Vízöntő





Cirkon


Színe: Cirkontartalmu szilikát, sárgásbarna vagy vörös, gyémántfényü ásvány. Alvás,mirigyek.

Citrin

Színe: A világostól az aranysárgáig 
átlátszó - áttetsző. Színadó anyaga a vas. A citrin a gyomor és a belek problémáin segít. Felfúvódás, teltségérzet, gyomorgörcsök, gyomorhurut esetén alkalmazzák. Hatással van a hasnyálmirigyre, és hasznos cukorbetegség esetén is. 
Csökkenti a koleszterinszintet, segíti a szervezet méregtelenítési és tisztulási folyamatait. 
Hat a bőr tisztátalansága, sőt fejsömör ellen is. 
Hasznos segítség a citrin a diéta során, mivel segíti a méreganyagok kiválasztását. 
Oldja az energiarendszer blokádjait, kedélyjavító, hat a depresszió ellen is. 
Meleg kisugárzása csökkenti a hidegérzetet. 
Még egy különlegessége van: elerőtlenedés esetén elmulasztja a fáradtságot, önbizalmat, bátorságot és új életenergiát önt belénk. 
Mivel építőleg hat az idegekre, megszünteti az idegességet is. 
Használatával megszünik az önsajnálat, az önromboló tendenciák, még az öngyilkos gondolatok is eltűnnek. Csillagjegyek: Bika, Ikrek, Oroszlán, Szűz, Skorpió, Bak. Csakrák: napfonat csakra, torok csakra.

Epidot vagy más néven Unakit

Sötétzöldtől a sárgászöldig, átlátszótól az átlátszatlanig. Az epidot (unakit) jelentősen meggyorsítja a betegség utáni lábadozást, elősegíti a pihenést. 
Rezgéseivel erősíti a szervezet öngyógyító erőit és segít, hogy gyorsabban váljunk ismét egészségessé. 
Az unakitot alapvetően minden terület regenerációjához használhatjuk. 
Ugyanígy alkalmas a betegség megelőzésére, mivel erősíti az immunrendszert. 
Javítja a belek, a máj és a tüdő működését is. 
Lelki területen az unakitnak tulajdoníthatóan gyorsabban felépülünk a sorscsapások és lelki megrázkódtatások után. Csillagjegyek: Ikrek. Csakrák: Napfonat csakra, szívcsakra.



Ezüst


Színe: ezüstfehér, opak (nagy mértékben fényelnyelő). Az ezüstöt, mint ékszert mindenki ismeri. Az arannyal ellentétben az ezüstöt a női oldalhoz rendelik. Ezért van is néhány kő, amit az ékszerészek nem foglalnak másba, mint ezüstbe, például a holdkövet. A két ásvány rezgése kiegészíti és erősíti egymást. 
Az ezüst segít az ún. holdkóron, és az alvajáráson. 
Növeli alkalmazkodóképességünket és reakcióink gyorsaságát. 
Fertőtlenítő hatású, gyorsítja a sebek gyógyulását. 
Segíti a szervezet tápanyagfelvételét. 
Az ezüst már ránézésre is hűvösséget áraszt, s valóban segít levezetni a forróságot, például leégés vagy láz esetében. 
Elmulasztja a bal oldali fejfájást is. 
Emellett hat minden érzékszervre, a pajzsmirigyre, a bélpanaszokra és a gyomorhurutra. Csilagjegyek: Rák, Vízöntő.

Füstkvarc

Színe: üvegfényű,áttetsző vagy átlátszó ásvány. Jótékony hatással van az alacsony vérnyomásra. Segít a nemi szervek betegségeinek gyógyulásában,a szexuális zavarok oldásában. Jó hatással van a hasnyálmirigy működésére, védi a szívet és az idegrendszert Segít elengedni a régi sérelmeket és haragot. Ellazít,megnyugtat, segíti önmagunk elfogadását és megértését. Intenzívebbé teszi álmainkat, csökkenti a félelmet, lelki nyugalmat biztosít. Csillagjegyek: Szűz, Mérleg, Bika, Halak.



Gránát

A gránátcsoport-ba többféle kő tartozik. Almadin: vörös, lilás beütéssel. 
Andradit: fekete, sárgásbarna. 
Grosszulár: színtelen, sárga, sárgászöld, barnásvörös, az átlátszótól az átlátszatlanig. 
Pirop: vörös, kékes beütéssel. 
Spessartin: narancssárgától a vörösesbarnáig. 
Uvarovit: smaragdzöld. A gránátok segítenek a test gyulladásos folyamatainak és a sebek gyógyulásában. 
Energiát adnak, növelik az ellenálló erőt, mert élénkítik az immunrendszer működését.
Fokozzák a kitartást és segítenek a nagyobb aktivitásban. 
Élénkítik a szivet és a vérkeringést. 
A gránátok használata valójában az összes szervet serkenti. 
Ez megkönnyíti szervezetünk számára a méregtelenítést is. 
Hatnak a vérre is, javítják a vérképet, segítenek a vér betegségeinek legyőzésében. 
Óvnak az érelmeszesedéstől is. 
Lelki síkon is élénkítő és erősítő hatást fejtenek ki a gránátok. Bátorságot és bizalmat öntenek belénk még a nehéz helyzetben is. Csillagjegy: Kos, Ikrek, Oroszlán, Skorpió, Nyilas, Bak. Csakrák: gyökércsakra.

Gyémánt

Színe: színtelen, sárgás, világosnarancs, barnás színű, egészen a feketéig, hajdani tűzhányók tiszta szénanyaga. Agy, agyalapi mirigy, agyféltekék, állkapocs, belső elválasz-tású mirigyek, epilepszia, herék, hypophizis, idegek, idegen befolyásolás, idegkapcsolódás, idegrendszer, izomrendszer, koponya, köszvény, lép, méregtelenítés, nemi szervek, nimfománia, nyakszírt, nyelőcső, olvasási zavarok, potenciagyengeség, sárgaság, szemek, szenvedélyek, szifilisz, synapsis, szervátültetés, szélütés, szívkoszorúerek, tarkó, tobozmirigy, vállak, vérmérgezés, vérplazma, vitalitás.
 Lelki hatások: álmok, bizonytalanság, félelem, féltékenység, idegfeszültség, kiegyensúlyozottság, önállóság, önbecsülés, szexuális problémák.




Igazgyöngy


Színe: fehér, rózsás, krémszínű, szürke, kék, fekete, áttetsző, átlátszatlan. A gyöngyöt vérzési zavarok (véres vizelet, túl erős menstruáció) esetében használjuk. Hatására gyorsabban gyógyulnak a sebek. 
Hűsítő hatását a lázas betegségek, pld. tejláz enyhítésére is használják. 
Hatással van a mellékvesére és gondoskodik az ödémák (vizenyők) felszívódásáról. 
Mészhiány és a köröm betegségeinek fellépésekor is segít. 
Agyhártyagyulladás, mániákusság, hisztéria és elmebajok esetében is hatásos. 
A gyöngy tudatosítja a feldolgozatlan konfliktusokat, traumákat, régi fájdalmakat. 
Hat a szellemi kimerültség ellen, megtanít a kezdeményezésre, segíti egyéni érési folyamatunkat. Csillagjegyek: Mérleg, Bak. Csakrák: koronacsakra.

Gyöngyház

A gyöngyház színe lehet kék, zöld, rózsaszín, sárga, fehér. Kristályszerkezete: kagylók és csigák külső héja. A gyöngyházat mindenféle nyálkahártya probléma, gyulladás, duzzadt, megnagyobbodott mandulák, mandulagyulladás, viszketegség ellen használhatjuk. 
Hat a levertségre, helyreállítja a lelki egyensúlyt, élénkíti a hajtóerőt. 
Használatával kitágul lelki horizontunk.

Hegyikristály

Színtelen, átlátszó (üvegfényű). 
A hegyikristály minden gyógykövek " leggyógyitóbbika". 
Fokozza az összes többi kő hatását, erősíti a test összes funkcióját, kiegyensúlyozó hatást gyakorol a lélekre. 
A legismertebb gyógykövek egyikének számít. Tiszta energiája minden más energiát mozgásba hoz. Hegyikristálytűkkel bármely más követ feltölthetünk. Amikor még nem kristályosodott ki, a hegyikristály tejszerűen átlátszatlan. Ebben a formájában tejkvarcnak nevezik. Hatással van a szemre, bőrre, ízületekre. 
Ellenállóképesség növelő, testi, lelki és szellemi kimerültség esetén, a végtagok fáradtságérzete esetén is ajánlott. Egyensúlyzavarok, epilepszia, érzéketlen testrészek esetén, szédüléskor, ájuláskor. Harmonizálja a két agyfélteke működését, erősíti az agyalapi mirigyet. 
Alkalmas a negatív energiák levezetésére, aura tisztítására erősítésére és védelmére, a kifejezőerő növelésére. 
A hegyikristály gyógyhatásai szinte végtelenek, hiszen minden területen hat, a felsorolás ezért nem teljes értékű. Minden csillagjegy, minden csakra.

Hematit

Vörösesbarna, szürkésfekete, fekete, az átlátszótól az opalig (nagymértékben fényelnyelő). 
A hematit is széles körben elterjedt kő. Segítségével sok más követ feltölthetünk. 
Fémes, feketés színű vas-oxid, nem öszzekeverendő a magnetittel, a mágneses vas-oxiddal. A hematitot sokan "vérkőként" ismerik. 
Magas vastartalma pozitív hatással van a vérképre, még vérszegénység esetén is hatásosnak bizonyult. Általában jó segítség a vashiánnyal szemben. 
Segítségével jobb és egészségesebb bőrszín érhető el. 
A hematit alkalmazható érelmeszesedés, arthrosis, lábdagadás, lábikragörcsök,visszerek és ínszalagrándulás, hátproblémák esetében. Véd az érelmeszesedéstől, használatával a vérömlenyek és véralvadékok sokkal gyorsabban elmúlnak. Aranyér esetén is alkalmazhatjuk. 
Ez a kő fokozza a test regenerációs képességét, tehát hasznos segítség lábadozáskor. Regeneráló hatással van a ájra, így megkönnyíti a szervezet méregtelenítését. 
Elősegíti a sebek gyógyulását, még az égési sérülések is gyorsabban gyógyulnak a segítségével. 
A rendszertelen menstruáción is javít. 
A terhesség alatti fáradtság enyhítésére kiválóan alkalmas. 
A hematit használatával javíthatunk életminőségünkön, fokozódik vitalitásunk. Csillagjegyek: Kos, Skorpió, Bak, Vízöntő. Csakrák: gyökércsakra.

Heliotrop

Sötétzöld alapon vöröses - rőtes foltokkal, átlátszatlan 
A heliotrop a kalcedonok csoportjába tartozik. A heliotrop rendkívüli ereje már ősidők óta ismert. Szinte minden szervre hatással van, élénkíti az immunrendszert, óv a betegségektől. 
Növeli vitalitásunkat, megkönnyíti a szervezet vitaminfelvételét. 
Használhatjuk lábdagadás, lábikragörcsök és visszértágulat esetén is. Nem csak a lábakban, hanem általában az egész testben erősíti az ereket, így csillapítja a vérzészavarokat, bárhol lépnek is fel. 
Bélproblémák és aranyér esetében is hatásos. 
Használata befolyással van a cisztákra is. 
Jótékonyan hat az epebántalmakra, oldja az epekövet is. 
A vesére is hatással van, segíti a méregtelenítést és a savtalanítást, ezáltal élénkíti a nyirokkeringést is. 
Szemproblémákat is orvosolhatunk ezzel a kővel, pozitívan befolyásolja a zöldhályogot. 
Lelki síkon segít elhatárolódni a lelki megterhelésektől és a nem kívánt befolyásoktól. Segít a rémálmok esetében is, amelyek arra hívják fela figyelmet, hogy tennünk kellene valamit a sok negatív hatás ellen. 
Nyugtat, csökkenti az agressziót, növeli a terhelhetőséget. Új energiát meríthetünk belőle, fokozza az életörömöt. 
Az agyra gyakorolt hatásának köszönhetően megkönnyíti a koncentrációt. Csillagjegyek: Kos, Rák, Skorpió. Csakrák: gyökércsakra,szakrális csakra, napfonat csakra, szív csakra.

Holdkő

Színe: színtelen, sárga, átlátszó 
A holdkőnek lágy, harmonikus rezgése van. Ezért ne tegyük a napra, hanem a Hold fényével töltsük fel. A holdkő a legismertebb kövek közé tatozik,hatása széleskörű. A női oldalhoz sorolják. Külleme és kisugárzása a férfiakat kevésbé érinti meg. 
A holdkő segíti a tobozmirigy működését. 
Testet és a lelket egyaránt harmonizálja. 
A hormonháztartással közvetlenül, vagy közvetve összefüggő problémák mindegyike orvosolható a holdkő segítségével. Kiegyenlíti a hormonháztartást, serkenti a petefészek működését, növeli a termkenységet, egyaránt kezelhetők vele a menstruációs zavarok és a klimaxos problémák. 
Hatással van a csontozatra is, rendszeres használatával megelőzhető a csontritkulás.
Hormonális hajhullás ellen is alkalmazhatjuk. 
Egyenletesebbé teszi és javítja a nyirokkeringést, ezért a nyirokutak elzáródása, vizenyő, vagy végtagdagadás esetében is segíthet. 
A holdkő nyugtató hatású, akár irracionális félelmekről, tébolyról, skizofréniáról vagy tévhitről van szó. 
Sokan panaszkodnak újhold vagy telihold idején alvás vagy vizelési zavarokról, izgatottságról. Ilyenkor egy holdkövet ajánlott a párna alá tenni. Éjszaka a tudattalan ideje, a holdkő segít, hogy felismerjük tudattalanunk üzenetét. Emlékeztet álmunkra, megmutatja érzelmi konfliktusainkat. 
Nem csak a belső fejlődésünket segíti, hanem erősíti intuiciónkat is, segítségével felélednek és szilárdabbá válnak médiális képességeink. Csillagjegyek: Rák, Bak, Halak. Csakrák: szakrális csakra, torok csakra.

Jadeit

Színe: áttetsző, átlátszatlan zöldesfehér, zöld, szürke, sárgás, egészen a feketéig, kálcium-magnézium-szilikát, a vas és krómtartalom színezi anyagát.
 A jadeit erős hatással van a hólyag és a vese működésére. Nemcsak a sav - bázis háztartást tartja egyensúlyban, hanem a vízháztartást is. Emellett segít a méreganyagok kiválasztásában és elvezetésében, ezért remekül használható elhízás esetében is. 
A jadeit erősíti az idegeket, feszültség és kimerültség esetén élénkítő hatású, a feszültség és az oldottság közötti kiegyensúlyozottság érzését kelti. 
Visszaadja a belső békét és nyugalmunkat. Csillagjegyek: Bika, Rák, Mérleg, Halak. Csakrák: szakrális csakra, napfonat csakra, szívcsakra.



Jáspis


Színe: minden szín, sárga, barna, vörös, zöld, csíkos vagy foltos. Ritkán áttetsző. Finom szemcsés kvarcmódosulat. A jáspisról szintén megállapítható, hogy jóformán minden területen egyaránt alkalmazhatjuk. A felhasználást illetően a választás fő szempontja a kő színe, amelyet a megfelelő csakraműködésekhez párosítunk. 
A vörös jáspis túlnyomórészt az akaraterőhöz, megvalósítási képességhez, vérproblémákhoz ajánlott. 
A sárgát és barnát a gyomor - bélrendszerhez, a zöldet a gyógyulás elősegítéséhez és harmonizáláshoz használjuk. 
A jáspis minden fajtája erősíti az ellenálló erőt, segíti az emésztést, alkalmazható hasi gyulladás, felfúvódás esetében. 
Erősítik a hólyagot, segítenek a vesebetegségek, vesekövek, bélfekélyek esetében. 
Szabályozzák a bélmozgást, erősítik az egész bélrendszert. 
A vércukorszintre gyakorolt hatásuk miatt nagyon hasznosak a cukorbetegek számára.
Fokozzák a kitartást, elősegítik a kiegyensúlyozottságot, megnyugtatnak, segítenek belátni a hibákat és leépíteni a bűntudatot. 
Növelik a lelki erőt, újult életerőt adnak. Csillagjegyek: Kos, Bika, Ikrek, Rák, Oroszlán, Szűz, Skorpió, Nyilas, Bak, Halak. Csakrák: a jáspis változatainak megfelelő minden csakra.

Kalcedon

Színe: szürkéskék, szürkészöld, szürkésfehér, szürke, világos, galambkék színű, finom szemcsés, sávos rétegeződésű kvarc- módosulat. Mivel a kalcedon főleg a torokcsakra területén fejti ki hatását, általában e tájék betegsége és zavarai esetén alkalmazzák. 
Hat az olyan légúti megbetegedésekre, mint például a torokgyulladás, a hörghurut akut és krónikus formája, a rekedtség, torokfájás, gégehurut, pajzsmirigy és betegségei ellen. 
A beszédképességet javító tulajdonságai miatt beszédzavarok és dadogás ellen is alkalmas. A torok területén jelentkező blokádokat felszámoló hatása miatt a kő ragadványneve : "a szónokok köve". 
A kalcedon a szemnek is jó orvossága,különféle szempanaszok és zöldhályog esetén is alkalmazzák. 
További alkalmazási lehetőségei is vannak, például hat a mirigyekre is. Szoptató anyáknál javítja a tejtermelést,de emlőgyuladás gyógyítására is használatos. 
A hormontermelő mirigyek működésének minden zavaránál ajánlott a használata. Szabályozza a hormonális ciklusokat. 
A belső elválasztású mirigyekre és az anyagcserére gyakorolt hatása révén cukorbetegek számára is ajánlott, mivel szabályozza a vércukorszintet. 
Használatával gyorsabban elállíthatjuk a sebek vérzését, s gyógyulásukat is meggyorsítjuk. 
Segít legyűrni az utazási rosszulléteket és frontérzékenységet, enyhíti a hányingert befolyásolja a nyirokáramlást. Használják ágybavizelés és epilepszia ellen is. 
A diéta elősegítésére is alkalmas a kalcedon: csillapítja az éhséget, gátolja a tápanyagfelvételt, oldja a vizenyőt (ödémát), szabályozza a testfolyadékokat és segíti a szervezet méregkiválasztását. 
Segít elhatárolódni a lelki megterhelésektől, nyugtat, ellazít, megszünteti a belső nyugtalanságot, fokozza a terhelhetőséget. 
Nem csupán az agressziót építi le, hanem megkönnyíti a mások agressziójával való elbánást is, sőt tudatosítja bennünk saját, gyakran elfolytott agressziónkat. Harmonizálja és megnyugtatja az indulatokat is. Segít a lelki traumák feldolgozásában, visszaadja önbizalmunkat és az elevenség érzését. Csillagjegyek: Ikrek, rák, Szűz, Nyilas, Bak. Csakrák: torokcsakra.

Karneol

A karneolok a vérre hatnak.Javítják a vérképet, oldják a vérrögöket és véraláfutásokat, segítenek elállítani a vérzéseket, gyorsítják a sebek gyógyulását. 
Gyomor - és bélproblémák esetén is hatásos: a bélflóra szabályozása, bélgörcsök, vastagbélgyulladás, szorulás megszüntetése. 
Használhatjuk anyagcsereproblémák esetében is.Javítják a szervezet ásványi - és tápanyagfelvételét. 
A karneolok segítenek a vese - és hólyagkövek feloldásában, véres vizelésnél, az ún. "női betegségeknél" 
A karneol csökkenti a koleszterinszintet is. 
Általa csökkenthető a láz és a lázrohamok könnyíthetők. 
Hatással van a lépre, májra, gyomorra és nyirokra. 
Feszesebbé teszi a kötőszövetet, jól hat érfájdalmak és visszér esetében. Csalánkiütés ellen is használatos. 
A karneol fokozza kitartásunkat és állhatatosságunkat, segíti tetterőnket. 
Lelki kimerültség esetén új energiát ad, erősíti belső indittatásunkat. Csillagjegyek: Kos, Bika, Ikrek, Oroszlán, Szűz, Vízöntő. Csakrák: gyökércsakra.

Kékkvarc

Színe: világoskék kvarcmódosulat, áttetszőtől átlatszatlanig.
 Földsugárzás, hosszúéletűség, immunrendszer, légcső, méregtelenítés, paraszinpatikus idegrendszer, rák-elsőstádiumban, röntgen-sugárzás, szív, tüdő, vitalitás.
Lelki hatások: depresszió, kifejezőkészség, tétlenség.





Krizopráz


Színe: smargdzöldtől az almazöldig. Alkalmazása rendkívül sokrétű. 
Hatással van valamennyi mirigyünkre, tehát ez alapján szabályozza a mirigyműködést, hat azok betegségeire. 
Segít a bőr megbetegedéseinek - beleértve a gombás betegségeket is - gyógyulásában. 
Enyhíti a hegesedési panaszokat. 
Alkalmas az akut hörghurut kezelésére. 
A krizopráz szabályozza a szív tevékenységét, alkalmas a vérnyomás problémáink esetében is. 
Erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésekkel szemben. 
A férfi és a női ivarszervekre egyaránt gyakorolt hatásának köszönhetően alkalmas az esetleges blokádok feloldására. 
A változókor hőhullámaira is jótékony hatással vannak rezgései. 
Visszatérő rémálmok esetén viseljünk hosszabb időn át krizoprázt, sőt éjszakára tegyük a párnánk alá. 
Kimerültség esetén friss lendületet és energiát ad, 
Növeli az önbizalmat és segít, hogy felismerjük és realizáljuk belső hajlamainkat. Így felszámolja bennünk a reménytelenség érzését, s elégedettséggel tölti be annak helyét. 
Csillagjegyek: Rák. 
Csakrák: szívcsakra, szakrális csakra.

Krizokoll

Színe: zöldeskék vörösréz szilikát, kovamalachit réztelep hasadékbeékelődéséből. Anyagcsere, emésztés, farkcsont, fekélyek, garat, gerincvelő, hemoglobin, izületi gyulladás, légcső, megnyugtatja a vérkeringést, meszesedés, pajzsmirigy, reuma, szív, torok, tüdő, vérkeringés szabályozás. 
Lelki hatások: bűntudat, érettség, félénkség, hangulatingadozások, nem tudatos világosság, megerőltetés. Szerencsekő.




Lazulit


Színe: kék, kékeszöld, kékesfehér 
áttetsző, opak (nagymértékben fényelnyelő). Erős harmonizáló hatása van a tobozmirigyre és agyalapi mirigyre.Közvetve a hormonháztartásra is hatással van. 
Erősíti és nyugtatja az idegeket. 
Elvezet lelkünk mélységeibe és segít a megfontolásban. 
A lazulit időt és bátorságot ad arra, hogy szembenézzünk életünkkel, s felfedezzük annak rejtett értelmét. Csillagjegyek: Ikrek, Nyilas. Csakrák: homlokcsakra.

Lazurit, más néven lazúrkő, lápiszlazuli

Színe: kék, ibolya, zöldeskék 
átlátszatlan. 
A lazurit a maga sokoldalúságával szintén a legismertebb kövek közé tartozik. Sugárzása miatt gyakran misztikus kőnek tartják. 
A lazurit porózus kő, nem szabad vízzel érintkeznie. 
A lazuritot hajproblémák vagy hajhullás esetében alkalmazzák. 
Szabályozza a szervezet különféle mirigyeinek működését, így azok mindenféle megbetegedése esetén hasznos segítséget nyújt. 
Szemkönnyezés ellen is hatásosnak bizonyult. 
Torokproblémák esetében is érdemes lazuritot hordani. A hallást is javítja. 
Hat a bőrkiütésekre, beleértve a csalánkiütést is. 
Csökkenti a magas vérnyomást és a beteges szívverést, enyhíti a fejfájást. 
Nyugtatólag hat az idegekre. A kolerikus temperamentumú emberek nyugalmat és oldottságot meríthetnek e kő viseléséből. 
Segítségével megerősíthető a homlokcsakra. Még a szégyenlős emberek is nyitottabbá válnak a külvilág felé, könnyebben közelednek és könnyebben bánnak az őket körülvevő világgal. 
A lazurit fokozza az önállóságot és az önbizalmat. Csillagjegyek: Kos, Oroszlán, Szűz, Nyilas, Bak, Halak. Cakrák: homlokcsakra.

Leopárdkő, más néven védőkő


Jó hatással van a méregtelenítésre,segíti a folyadékfelvételt. Védi a májat és a veséket. Kreatív megjelenéssel segít.Oldja az energiablokádokat, véd a negatív hatásokkal szemben,segíti az öngyógyítás folyamatát beindítani. Csillagjegyek: Ikrek, Bak, Kos.




Macskaszem


Színe: a citromsárgától a zöldesbarnáig terjedő színtartományban található meg. Segít a szem betegségeinek leküzdésében, erősíti a szívet és a légutakat. Hasznunkra válik a méregtelenítésben. Mágikus tulajdonságai vannak,eloszlatja a negatív energiákat. Boldogságot, derűt ad, védelmet nyújt, segít könnyebben kezelni a félelmeinket. Javítja a logikus gondolkodást. Rendkívüli harmóniát és önbizalmat képes adni viselőjének. Csillagjegyek: Oroszlán, Szűz, Bika, Halak, Ikrek, Skorpió, Nyilas.



Magnetit


Színe: fekete 
opak (nagymértékben fényelnyelő). A magnetit oldja a blokádok minden formáját, így javítja minden terület energiaellátását. 
Használhatjuk ínszalag - és gerincproblémák, csúz, izületi problémák és merevségek, reuma, nyakszirtmerevedés, csonttörések, teniszkönyök, hegesedési problémák esetében. 
Hat az agyalapi mirigyre és szabályozza a hormonháztartást. 
Mágnessége révén élénkíti a sejtképződést. 
A kötőszövetekre is előnyösen hat. 
Görcsök ellen éppúgy használható, mint tüdőgyulladásnál, vagy ideggyulladások esetében. 
A magnetit növeli tudatosságunkat és teterőnket anélkül, hogy oldottságunk ennek kárát látná. 
Szabályozza a pszichoszomatikus zavarokat is. Csillagjegyek: Kos, Szűz, Bak, Vízöntő. Csakrák: gyökércsakra.

Magnezit

Szín : fehér, szürke, sárga, barna 
átlátszó, áttetsző. Ez a kő óriási segítség a súlyproblémákkal küzdő emberek számára. Segít a fogyásban, mert élénkíti az emésztést és a szervezet méregtelenítését, erősíti a hasnyálmirigyet és csökkenti a koleszterinszintet. Ezért használhatjuk emésztési problémák és gyomorfájás esetén is. 
A magnezitnek köszönhetően ismét feltöltődnek a szervezet magnéziumraktárai ezért ez a kő az izomzat számára is jó szolgálatot tesz. 
Erősíti a fogakat, a szívet és az ereket. 
Fejfájás, reumatikus megbetegedések és neuralgia esetén is része lehet a kezelésnek. 
A magnezit segíti az ellazulást is. Az izgalmi állapot elmúlik, a nyugalom és higgadtság visszatér általa. Csillagjgyek: Kos. Csakrák: szakrális csakra.

Folytatjuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése