2009. június 15., hétfő

9 étel, amit kéne ennünk, de nem tesszük...

Olvastam egy remek cikket, amiben 9 olyan élelmiszert sorolnak fel, aminek rendszeres fogyasztása pozitívan hatna egészségünkre, mégse eszünk belőle eleget. Gondoltam megosztom mindenkivel, hátha a következő tényekkel kicsit népszerüsíthetem őket.

1. Cseresznye

A cseresznye olyan antioxidánsokat tartalmaz, amik megvédik a szervezetünket a szabad gyökök káros hatásaitól, a gyulladásoktól és a korral járó krónikus megbetegedésektől. Kifejezetten sok A-vitamin, valamint B1-, B2-, B6-vitamin van benne, továbbá fólsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin. Jelentős a C-vitamintartalma is. Az ásványi anyagok és nyomelemek közül foszfor, kalcium és nátrium, kobalt tartalma említendő, viszonylag sok káliumot, valamint vasat rejt. Összetétele miatt kedvezően hat a fogak és csontok fejlődésére, egészségére, ideális csemege a fejlődő, csontosodó gyermekszervezetnek. Termését gyógynövényként is számon tartják. Szárából, tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek. Még a pattanások elmulasztását is megfigyelték.

2. Kék áfonya

Mint a cseresznye, a kék áfonya is tartalmaz antioxidánsokat, amik az egészségünket támogatják. Egy 2009-es tanulmány szerint azok a kísérleti patkányok, amelyeket kék áfonyával etettek, veszítettek azokból a hasi zsírjukból, ami a cukorbetegség és a szívbetegségek okozója.

3. Kivi

Ez a fanyar kis zöld gyömülcs a lágy szőrös külsejével és magjaival.amit le lehet nyelni (rengeteg alfa-linol-savat és omega-3-zsírsavat tartalmaz) tele van C vitaminnal – napi szükséglet 115%-a van benne. Továbbá tartalmaz A-, D- és E-vitamint. Küönösen gazdag vasban és káliumban, fontos szelénforrás. Alacsony kalóriatartalmú, csak 45 kalória / gyümölcs.

4. Marhahús (fűvel táplált)

A tömegesen tenyésztett marhákkal ellentétben a szabadban nevelt, füvet legelő marháknak amelyek nem kaptak hormonokat, szteroidokat, sokkal egészségesebb a húsuk. Tele vannak omega-3 zsírsavakkal.

5. Vad lazac

A vadon élő lazac húsában még sokkal több omega-3 zsírsav található, mint az előbb említett marhahúsban. Nagyon jó hatással van a szív és az agy egészségére, csökkenti a vérnyomást, a triglicerid szintet és a szívbtegségek rizikóját. Az omega-3 továbbá javítja a kedélyállapotot és gyulladáscsökkentő is.

6. Lenmag

Szintén egy óriási omega-3 forrás, továbbá a lenmag bizonyítottan tartalmaz hatékony rákellenes összetevőket, mint például a lignán. Mi is ez a lignan? 
Alapos biokémiai analízisek kimutatták, hogy a lenmagban mintegy 27-féle fitohormon van, amely csökkenti a rákos megbetegedések kialakulását. Ezek közül a legnagyobb mennyisében a lignan található meg a lenmagban.
 A lignan egy gyógyászatilag is jelentős hatóanyag. Hatását akkor fejti ki, ha a bélflórában levő mikro-organizmusok hatására át tud alakulni emberi hormonná. A len továbbá kíváló rost forrás, amely az emésztést segíti.

7. Kel

A káposztafélék családjába tartozik.Tartalmaz egy bizonyos vegyületet, az indole-3-carbinolt, ami a rák ellenes küzdelemben nyújt segítséget, mivel képes megnövelni a DNS javító fehérjék mennyiségét a szervezetben, ez magyarázza daganat ellen védő tulajdonságukat. Az epidemiológiai (tömegesen előforduló betegségek vizsgálata) kutatások, amelyek során megfigyelték az emberek táplálkozását és a körükben előforduló daganatos megbetegedéseket, a maguk részéről már igazolták, hogy ritkábban fordulnak elő bizonyos (elsősorban a hormonfüggő) daganatos betegségek a káposztaféléket bőségesen fogyasztók között. Továbbá tele van sulphoraphane-nal, ami szintén segít a rák-megelőzésben. Ezen kívül tartalmaz még kálciumot, vasat, A-, C- és K-vitaminokat és olyan tápanyagokat, amik jótékony hatással vannak a szemre.

8. Kókusz

A kókuszban található zsírt, a közepes láncú trigliceridet a szervezetünk energiaként használja fel, mint a szénhidrátot. A kókusznak továbbá magas a lauric-sav tartalma, ami segít elpusztítani a kórokozókat. A kókuszzsírt a kókuszdió szárított húsából sajtolják. Kapható szűrt és szűz változata: a szűrt változat egyáltalán nem kókuszízű, ezért bármilyen étel elkészítéséhez használható. Segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, immunerősítő
, támogatja a fogyást, és javítja a pajzsmirigyműködést. Noha gomba-, baktérium- és vírusölő, a bélflóra baktériumait nem bántja
. Segíti a Candida-gomba elpusztítását
. Támogatja a tápanyagok felszívódását, 
javítja az inzulin felszabadulását, és csökkenti a glikémiás indexet. 
Nem emeli a rossz koleszterin szintjét a vérben. 
Máj-, epe-, gyomor- és bélbetegségeknél csak ez a zsír ajánlott. 
Ízletesebbé teszi az ételt, mert zsír, ezért a fűszerek íze jobban érvényesül az ételekben. 
Könnyen beilleszthető a napi használatba. Kiváló haj- és bőrszépítő.

9. Étcsokoládé

A legkevesebb, mint 60%-os kakó tartalmú fekete csokoládé flavonoidokban gazdag, ennek köszönhetően erős antioxidáns hatású, ami javítja a szív- és érrendszert, képes kitágítani a szívkoszorúereket és egyben javítja azok állapotát. Csökkenti a vérlemezkék összetapadási hajlamát. Enyhülést szerez a krónikus fáradtságban szenvedőknek. Csökkenti a magas vérnyomást.

Forrás: Rózsadomb Medical Center

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése