2011. október 26., szerda

Az inzulinrezisztencia és a PCO Szindróma tünetei és kezelése

inzulinrezisztencia, diabetes, cukorbetegség, PCO szindróma, policisztás ovárium szindróma, peteérési zavar, menstruációs zavar, férfihormon túlsúly, magas vérnyomás, lipolízis, mammut egészségközpontAz egészséges éhgyomri vércukor szint 3.9 - 6.0 mmol/l. A tartomány alatti vércukorszint esetén alacsony vércukorszintről (hipoglikémiáról), az a feletti érték esetén magas vércukorszintről (hiperglikémiáról) beszélünk. A magas vércukorszinttel járó szénhidrát anyagcserezavarnak a nemzetközi osztályozás szerint három stádiuma van. Az első az emelkedett éhgyomri vércukor érték, amikor az éhgyomri vércukor szint magasabb az élettani értéknél, de nem éri el a cukorbetegségre jellemző értéket. A második stádiumra, a csökkent glükóz toleranciára alacsonyabb cukortűrő képesség jellemző, mint az egészségesek esetében. A harmadik stádium maga a cukorbetegség.

Mi az inzulinrezisztencia?

Az inzulin érzékenység csökkenését nevezzük inzulinrezisztenciának. Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy az inzulinérzékeny szövetek (máj, perifériás szövetek: agy, izomszövet, zsírszövet) inzulin jelenlétében a normálisnál kevesebb glükózt képesek csak felvenni, ami azt eredményezi, hogy a normális biológiai válasz létrejöttéhez jóval magasabb (kóros mennyiségű) inzulin mennyiségre van szükség. Az inzulin a szervezetben éjjel-nappal kis mennyiségben jelen levő hormon, a hasnyálmirigy terméke, a vércukorszint szabályozásának egyik oldala. Ha az inzulin hatékonysága csökken, mert a zsír- és izomsejteken levő fogadó helyek (a receptorok) rosszak, és nem ismerik fel az inzulint (mint amikor rossz a zár és nem tudjuk kinyitni az ajtót a megszokott kulccsal) vagy a sejteken belüli további anyagcsere-lépésekkel van valami öröklött vagy szerzett baj, elmarad a kívánt hatás, tehát nem csökken le a vércukorszint. Erre a szervezet úgy reagál, hogy a hasnyálmirigy több inzulint termel, hogy a többlet-inzulin valahogy jobban elvégezze feladatát. Igen ám, de eközben a sok inzulin sok mást is csinál ott, ahol nem kéne, pl. hizlal, és az étvágyat is fokozza.

Hogyan kapcsolódik az inzulinrezisztencia és a PCO Szindróma?

inzulinrezisztencia, diabetes, cukorbetegség, PCO szindróma, policisztás ovárium szindróma, peteérési zavar, menstruációs zavar, férfihormon túlsúly, magas vérnyomás, lipolízis, mammut egészségközpont, meddőségCsak a kilencvenes években vált ismertté, hogy a sok esetben meddőséget okozó policisztás ovárium szindróma (PCOS) és az inzulinrezisztencia összefüggésbe hozható. A petefészekben rengeteg inzulinreceptor található. Az ezek által közvetített hormonhatás tehető felelőssé a PCOS kialakulásában, hiszen ahhoz, hogy az egészséges peteérés megtörténhessen, a szervezet hormonháztartásának megfelelően kell működnie. A be nem érett tüszők cisztákká alakulnak, és a petefészek burka alatt maradnak. Innen ered a betegség neve. Dr. Tekse István szülész-nőgyógyász szerint az inzulinrezisztencia és a PCOS gyakori előfordulása miatt ennek tüneteit lehet az inzulinrezisztenciához is sorolni. - A betegek jelentős részében megfigyelhető esetleges túlsúly, magas inzulinszint - melyet vérvétellel igazolnak - teherbeesési probléma, menstruációs zavar vagy a testen addig jelen nem lévő szőrnövekedés- mondja a szakember. A PCOS az egyik leggyakoribb oka a női meddőségnek. A nők tizedét érinti ez a betegség, de nagy részük nem tud róla.

A PCO Szindróma egy komplex betegség, amelynek csak tünete a peteérés-zavar, a rendszertelen ciklus és terméketlenség, és valójában a hátterében egy igen összetett anyagcsere-zavar áll. Amennyiben nem foglalkoznak vele, idősebb korban metabolikus zavarok fejlődhetnek ki, vérnyomás-problémákat, a vérkeringés zavarait, elhízást, magas koleszterinszintet és főleg másodlagos diabéteszt okozva.

Az anyagcsere-zavar megnyilvánulásai a következők a PCOS esetében:
  • Elhízás, ahol a BMI index 25 fölött van, súlyosabb esetben 30 fölött. Jellegzetesen alma formájú a kövérség, azaz gyakran a hasukra híznak a nők, nem kizárólagosan a csípőre. Akármilyen diétával, fogyókúrával próbálkoznak, a fogyás nem sikerül, vagy csak nagyon drasztikus módszerekkel. Tipikus, hogy a fiatal nők, miután abbahagyják a fogamzásgátló tablettát, pár hónap alatt 10-15 kg-t szednek fel magukra - ez is az anyagcsere-zavar jele. Azonban fontos tudni, hogy csak minden második-harmadik PCO Szindrómás beteg elhízott.
  • Magas vérnyomás, 140/90 fölött
  • Abnormális lipid szint: a triglicerid szintje magas a vérben, legtöbbször ezt a megnőtt koleszterin-szint mutatja.
  • Magas inzulin szint: a test szövetei érzéketlenek az inzulinra, ezért a szervezet egyre több és több inzulint termel. Minél magasabb az inzulinszint, annál magasabb fokú inzulinrezisztenciáról beszélünk. Ebben a fázisban még nem szükségszerű, hogy a vércukor-értékek eltérjenek a normálistól, azaz cukorterhelésnél a vércukorszint jellemzően 7.5 mmol/l alatt marad. Ettől függetlenül az inzulinszint akár az éhgyomori mérésnél, akár a terhelést követően messze a normális fölött lehet: éhgyomrinál 13 mIU/ml fölötti értéket, terhelést követően 25-28 mIU/ml fölötti értéket már magasnak tartanak.
  • Csökkent glukóztolerancia: az inzulinrezisztencia következtében a szervezet inzulintermelése "kifullad", és fokozatosan nőni kezd a vércukorérték. Ezt látens diabétesznek hívjuk, és gyakori a PCO Szindrómás betegeknél. A terheléses vércukor-érték terhelés után jellemzően 7.5 - 10.0 mmol/l között helyezkedik el. Kezeletlensége esetén az évek során II.es típusú diabéteszhez vezethet.
  • II. típusú diabétesz: kifejlődött cukorbetegségről van szó, a vércukor-érték tartósan magas a szervezetben. Az éhgyomri cukorérték meghaladja a 6.0 mmol/l értéket, a terhelést követően pedig 10.0 mmol/l értéket. Inzulinhiánnyal párosul.
inzulinrezisztencia, diabetes, cukorbetegség, PCO szindróma, policisztás ovárium szindróma, peteérési zavar, menstruációs zavar, férfihormon túlsúly, magas vérnyomás, lipolízis, mammut egészségközpont, meddőségA PCOS fennállásáról akkor beszélhetünk, ha a következő három kritérium közül legalább kettő megvan:
  1. peteérési vagy menstruációs zavar
  2. férfihormon-túlsúly tünetei vagy laboratóriumi jelei
  3. policisztás ováriumok észlelése ultrahanggal; más endokrin betegség hiányában.
Az inzulin rezisztencia a PCOS-t a metabolikus szindrómakörhöz kapcsolja: magas vérnyomás, cukorbetegség, hasi kövérség, zsíranyagcsere-zavarok, köszvény, melyek a PCOS betegeken is halmozottan jelennek meg az élet előrehaladásával.

PCOS tünetei
  • Könnyen zsírosodó, aknés, pattanásos bőr
  • Szőrösödés
  • Hajhullás, néha férfias típusú kopaszodás
  • Inkább csak túlsúlyos pácienseken: barnás bőrelszíneződés a nyakon, hónaljban, lágyékhajlatban (acanthosis nigricans, az inzulin rezisztencia nem gyakori, de nagyon jellemző megnyilvánulása)
  • Androgén (hasi) kövérség, akár számottevő túlsúly nélkül
  • Elhízás, túlsúly
  • Emelkedett inzulinszint a vérben, inzulinrezisztencia vagy látens diabétesz
  • Rendszertelen vagy hiányzó menzesz
  • Sok kis ciszta a petefészekben (8-10mm)
  • Terméketlenség
A PCOS, amely a leggyakoribb női endokrinológiai betegség, hozzávetőlegesen a termékeny korban levő nők 6-8%-át érinti, és a szindróma felelős a leggyakrabban az anovulációs jellegű meddőségért. A betegség klasszikus leírása viszont csak az előrehaladottabb esetekre illeszkedik, ilyen például a menzesz hiánya, a megnagyobbodott petefészkek és a külsődleges elváltozások.

Amennyiben a fentii tünetek valamelyikét felfedezi magán, illetve volt a családban hasonló betegség (örökölhető), úgy mindenképpen forduljon orvoshoz. Rendelőnkben Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus, természetgyógyász segítségével és első osztályú gépparkunkkal a lehető leghatékonyabb kezelést tudjuk az Ön számára biztosítani.

Új helyszínen, a Mammut II. Bevásárlóközpont V. emeletén várjuk szeretettel!

Ha a részletekről további tájékoztatást szeretne, kérjük, hívjon bennünket. Szívesen állunk rendelkezésére, hogy kérdéseit személyesen vagy levélben megválaszoljuk:

akadálymentes épület
Online bejelentkezés: www.r-medical.hu/idopontkeres
Időpont egyeztetés: +36 70 77 66 199


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése