Mi okozhat vashiányt?
A vashiány fő oka a B2-, B6-, B12-, C-vitamin hiánya, illetve az ásványianyag-hiány, de jelentős szereppel bír a pantoténsav és a folsav elégtelen mennyisége is. A felsoroltakon belül a B12-vitamin hiánya a legfontosabb, ami az igazi vegetáriánusok körében gyakori. A nem megfelelő táplálkozás, a különböző emésztőszervrendszeri, esetleges daganatos betegségek. Okok lehetnek a menstruáció, a vegetáriánus táplálkozás, a terhesség, a gyomorbetegség, az intenzív sport.
Mik a tünetei?
• fáradtság, kimerültség,
• idegesség, koncentrációképesség csökkenése,
• reggeli fejfájás,
• diszkomfortérzés, pszichológiai labilitás,
• csökkent teljesítőképesség,
• feledékenység,
• sápadtság,
• étvágytalanság,
• a bőr szárazzá válik, kirepedezik,
• hajhullás, töredezett haj.
Mire kell odafigyelni egy újszülöttnél?
Mit érdemes fogyasztani?
Vashiány esetén legjobb azt természetes úton pótolni. A vas legfontosabb forrásai az állati eredetű táplálékok, valamint a magas vastartalomú spenót, mandula, tökmag, lencse és vörösbor. Továbbá ajánlatos a következő élelmiszerek rendszeres fogyasztása: fokhagyma, aszalt szilva, mazsola, sárgabarack, póréhagyma, uborka, sárgarépa, mandarin, narancs, búzacsíra, méz.
A következő élelmiszerek váltakozó, de folyamatos fogyasztása megszüntetheti a vashiányt: mák, petrezselyemzöld, paraj, sóska, kapor, zeller, sütőtök, spárga, brokkoli, kelkáposzta, karalábé, vöröskáposzta, hüvelyes növények. Nagy vastartalmú továbbá az edami, az ilmici és az óvári sajt. Ajánlott sűrűn fogyasztani bárányt, nyúlhúst, libát és kacsahúst, valamint belsőségeket.
- Ön is sokszor levert, fáradékony, kevésbé tud koncetrálni?
- Étvágytalanság gyötri?
- Bőre kiszáradt, repedezett, haja elvesztette egészséges fényét?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése