Ősszel is törekedjünk arra, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt együnk. Egészségünk megőrzése céljából nagyon fontos, hogy figyeljünk az elegendő vitamin bevitelre. A következőkben bemutatjuk az ősz 10 legegészségesebb zöldségét és gyümölcsét, melynek fogyasztása minden nap ajánlott.
1. Alma
Népi hagyomány, hogy napi egy-két alma
elfogyasztása megvéd bennünket bármilyen betegségtől. Már őseink ősei
is az almára esküdtek, valószínűleg nem csak az íze, de kiváló
gyulladást megelőző hatása miatt is. Mindemellett a magas antioxidáns
tartalmú alma, annak is leginkább a héja rendkívül gazdag C-vitaminban,
ami igen hasznos a téli náthás időszakban. Továbbá gátat szab többek
között az érelmeszesedésnek is. Az alma bővelkedik káliumban is, amely
elősegíti a megfelelő szívműködést.
|
|
2. Gránátalma
Igen magas a C-vitamin, a
kálium és a kalcium tartalma, tartalmaz még flavonoidokat,
polifenolokat, gyümölcscukrot. A gránátalma kiváló antioxidáns hatású.
Tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma
fogyasztása az LDL (káros koleszterin) szintjét csökkentheti a vérben. Tumoros megbetegedések gyógyításában
való hatásossága még nem bizonyított, de egyes feltételezések szerint
flavonoidjainak köszönhetően csökkenti a daganatok környékén lévő
érképződést (angiogenezist). A gránátalma hatékonynak bizonyul az
atherosclerosis kezelésében is. Kivonatának fogyasztása csökkenti a szisztolés vérnyomást a magas vérnyomású
betegeknél. A gránátalmafa kérget régen bélféregűzésre használták,
mivel alkaloid tartalma révén a galandférgek izomzatát képes bénítani.
|
|
3. Vörös áfonya
A vörös áfonyára is igaz,
hogy minél színesebb egy gyümölcs, annál több értékes hatóanyag van
benne, és az is, hogy azok gyümölcsök a legértékesebb vitaminforrások,
amelyek termesztett változatukban is megőrzik "vad" tulajdonságaikat.
Márpedig számtalan megőrzésre érdemes jó tulajdonsága van: egészséges,
vitamindús, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag, ráadásul aromás,
finom. Sok értékes ásványi anyagot tartalmaz, kalcium, magnézium,
kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor is van benne. A-, B-, C-,
és E-vitaminok gazdag forrása. Flavonoid-tartalmának köszönhetően
érvédő hatású, csökkenti az infarktus kialakulásának veszélyét. A
szájüregben és a húgyutakon fellelhető egyes baktériumok ellen is
bevethető a benne lévő baktériumölő proantocianidin miatt. A
vizsgálatok során ugyanis azt tapasztalták, hogy ez a vegyület segít
megakadályozni, hogy a húgyúti fertőzések leggyakoribb előidézője, az
E. coli baktérium hozzátapadjon a hólyag falát borító hámsejtekhez. A
benne lévő nagy mennyiségű fenol antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, véd a fertőzések ellen, érvédő és sejtregeneráló,
méregtelenítő, akadályozza a kőképződést, a gyulladásos és daganatos
megbetegedések kialakulását, így kiemelkedő a betegségmegelőző hatása.
|
|
4. Citrom
Igaz, hogy ősi ellenszer a
citrom, de figyelmünket nem csak akkor kellene felé fordítanunk,
amikor már megtörtént a baj, ugyanis kitűnő megelőző hatással is bír,
ha például a megfázásról beszélünk. A benne lévő nagy mennyiségű
C-vitamin mellett figyelemre méltó a sav-, és rosttartalma is, amely
segíti emésztésünket, erősíti gyomorfalunkat, és hosszú távon segíthet a
gyomorrák megelőzésében is. A citrom, amellett, hogy erősíti az
immunrendszert, egyensúlyt is teremt szervezetünkben. A felesleges
sókat, ásványi anyagokat lebontja, azokat a szerves sókat pedig,
amelyek hiányoznak a szervezetből, újjáépíti.
|
|
5. Szilva
Kevés cukor, sok nedvesség
jellemzi a friss szilvát. Mintegy 85% víz van benne, jól oltja a
szomjat. 100 gramm gyümölcs nagyjából 50 kalória (209 Kj) energiát
hordoz. Szénhidráttartalma 10,3 g körüli. Vitaminjai közül az A-, az
A-provitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi
B-vitaminféleség, továbbá a C-vitamin érdemelnek említést. A fontos
ásványi anyagai a kálium, kalcium, foszfor és magnézium, nyomeleme a
cink. A növényi antioxidánsok közül antocián színanyagokat és
flavonoidokat; rutint és quercetint tartalmaz jelentősebb mennyiségben.
Mindezen anyagoknak köszönhetően javítja az immunrendszeri
ellenálló-képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel
szemben. Élettani hatásait tekintve igen fontos rosttartalma - héjában
például rengeteg cellulóz van -, ami jól megmozgatja a beleket, így
ajánlható székrekedés ellen. Különösen az aszalt szilvának nagy a
fajlagos rost- és gyümölcscukor-tartalma. Nem csak a bélből segít
üríteni a salakanyagokat; vizelethajtó hatása is ismert. Így egyrészt súlycsökkentő hatású,
másrészt aszalt formában a szilva kifejezetten tápláló étkeink közé
tartozik, kalóriaértéke sem kevés. Ráadásul az étvágyat is fokozhatja.
Mindent összevetve napi 20 dkg friss szilva fogyasztása hasznára lehet a
fogyókúrázóknak. A szilva számos pozitív tulajdonsága mellett stressz
oldó hatású is.
|
|
6. Cékla
Kálium, kalcium, foszfor,
vas, nátrium, kén, A-,B-,C-vitamin. Ezeket mind tartalmazza a cékla,
amelynek – különösen levét fogyasztva – egyszerre számos jó hatását
érzékelhetjük. A cékla levével gyógyíthatunk influenzát, harcolhatunk a
savtúltengés ellen, és végezhetünk tisztítókúrát, hiszen ez a
zöldséglé gyorsítja a salakanyagok eltávolítását. Sárgarépa lével
keverve gyakran használják májtisztító
folyadékként, illetve betegség alatt vagy után fogyasztják a
nyomelemek, ásványi anyagok, vitaminok pótlása céljából. Ez a hasznos
zöldség várandós anyáknak is ajánlott, mivel a benne lévő folsav védi a
születendő magzatot.
|
|
7. Káposzta
K-,C-,E- és B1-vitaminban
gazdag a káposzta, ha csak a vitaminokat tekintjük, de megtalálható
benne a Béta-karotin, a vas, a kalcium, az élelmi rostok, és számos más
„orvosság is”. Hogy mi mindenre jó, azt nem is gondolnánk, amikor épp a
karácsonyi töltött káposzta receptje után kutatunk. A káposzta erősíti
a látást, véd a légúti daganatos betegségek ellen, és fertőtlenítő,
antibiotikus hatással bír, tehát különösen javallott a megfázásos
időszakban. Véd a gyomorfekély, és más különböző daganatos betegségek
ellen, és kedvez a bélflórának. Alacsony kalóriatartalma miatt ajánlják
fogyókúrázóknak, de reumás panaszokkal küzdőknek is, borogatásképpen.
|
|
8. Sütőtök
Jól gondoljuk meg, hogy a
novemberre megvásárolt tökök közül az egyiket nem áldozzuk-e be inkább a
család egészségének megőrzése céljából. Tököt ugyanis nemcsak faragni,
de enni is jó, és sütéskori illata otthonos hangulatot varázsol
lakásunkba. Mindezek mellett nem elhanyagolható az sem, hogy ez a
méretes zöldség luteint tartalmaz, mely védi a szemet, anitoxidánsokat,
melyek óvják a sejteket, és vasat, cinket, káliumot, magnéziumot,
valamint C-, és E-vitaminokat rejt magában, melyek szintén hasznosak a
szervezet számára. Nagy előnye a sütőtöknek, hogy megelőzheti a
csontritkulást, csökkenti a koleszterinszintet, és hogy magjával együtt
egészségesen tartja a vesét, a prosztatát, a húgyhólyagot. A tökmag
amellett, hogy finom csemege, méregtelenítő, májmegújító hatású és
számos fontos enzimet rejt magában.
|
|
9. Zeller
Pusztítja a kóros
baktériumokat és gombákat a húgy utakban, a vesében, a belekben és a
gyomorban és támogatja az alhasi vérkeringést. A B12-vitaminon kívül
B-vitamin komplex forrás, így segíti a fokozott koncentrációt és
stressz oldást. Rendszeresen sportolóknak, testedzőknek energiát és jó
kondíciót biztosít. Fokozza az alhasi vérkeringést, ezáltal a
genitáliáknak jobb lesz a vérellátása, illetve a hasüreg legmélyebb
pontjain lerakódott nehézfémek és toxikus anyagok is a véráramba
jutnak. Ily módon hatékonyabb a szervezet méregtelenítése, ami azt
eredményezi, hogy a prosztata ismét visszanyeri működőképességét, az
optimális vérbőség pedig javítja a kismedence energia- és vérellátását.
A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban
fogyasztjuk. Tele van ugyanis szerves anyagokkal, sókkal, amelyek
nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb
értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a
kalcium felszívódása. A vér sav és lúg tartalmának összhangja akkor
bomlik meg, ha a táplálékunk hosszabb ideig többnyire fehérje, tömény
keményítő, vagy tömény szénhidrát, illetve a közönséges fehér vagy
barna cukor. A zeller-lé rövid idő alatt egyensúlyba hozza a vér
sav-lúg tartalmát. Ha ez nem történik meg, egész sor tünet jelentkezhet
vagy betegség, alakulhat ki.
|
|
10. Fekete retek
Erre a kérdésre
természetesen csak az orvos tud megfelelően válaszolni, de közismert
tény, hogy a fekete retket gyakran alkalmazzák köhögésre, megfázásra,
rekedtségre. A retek ezen fajtája baktérium-, és vírusölő hatással bír.
Legfontosabb jótékony összetevői a C-, a B1-, és a B2-vitamin,
valamint a magnézium, a kalcium, és a vas, hatása pedig a megfázás, a
köhögés gyógyításán kívül a máj védelme, az epe és a gyomornedvek
elválasztásának segítése.
|
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése