Hogyan kezdjünk hozzá?
A
virágtartó edények típusa attól függ, hogy milyen növényeket akarunk
termeszteni otthonunkban. Például, a virágcserép méretének és alakjának
olyannak kell lennie, hogy megfeleljen a kifejlett növény igényeinek.
Hasonlóképpen, a füvek termesztéséhez használt cserép mélysége is attól
függ, mekkorára nő a gyökérzet. De a nagy és mély edények a
legalkalmasabbak, mert megfelelnek mindenfajta növénynek. Szerezzünk be
hozzá megfelelő virágföldet, melyet a virágboltban megtehetünk és ott
meg is mutatják melyik a legmegfelelőbb. Töltsük meg a cserepeket a
talajkeverékkel, kb. 7 cm-ig a perem alatt. Ez megkönnyíti az öntözést
és a növény fenntartását. Most nincs más hátra, mint beszerezni a
magokat, palántákat. A kertész- vagy bioboltokban található magok a
legjobb minőségűek; a legtöbb csomagolás hátulján grafikák mutatják,
melyik hónapban érdemes az adott magot elültetni, s figyelni kell azt
is, hogy a föld tetejére kell-e szórni, vagy beásni 1 centiméterrel a
felszín alá. Bizonyos fűszerek ugyanis csak fény hatására csíráznak ki, a
beültetett társak pedig a sötétből a fény felé fognak törekedni. A
beltéri termesztést legjobban tűrő növények a kakukkfű, a citromfű, a zsálya, a bazsalikom, a menta, a rozmaring, a fokhagyma
és a hagyma. Elhelyezésükkor figyelembe kell vennünk azt, hogy például
a kakukkfű kúszónövény, a zsálya magas, a bazsalikom pedig bokros.
Majdnem minden fűszernövény jól bírja a közvetett napfényt és a
mérsékelt öntözést. Mindazonáltal helyezhetjük a cserepeket teraszra,
és ablakpárkányokra, hogy a levelek jobban fejlődjenek. Ne felejtsük el
leellenőrizni, hogy nem nőnek-e gyomok, mert azok magvai gyakran
megtalálhatóak a virágföldben.
Fűszernövény fajták
A fűszernövények két csoportba oszthatók – mediterrán növények, amelyek a meleg, száraz klímát kedvelik, és azok a növények amelyek nedves, gazdag talajban növekszenek inkább. A fűszernövények lehetnek egynyáriak vagy évelők A legnépszerűbb fűszernövények a következők:
Tippek a fűszernövények termesztéséhez
Tartósítás, felhasználás, gyógyhatások
Az
ismertebb fűszereket, a rozmaringot, a bazsalikomot, a kakukkfüvet, az
oreganot vagy a majorannát célszerű húsételekbe tenni, vagy
paradicsomos fogásokhoz felhasználni. A rozmaring a bárány és a
zöldséges egytálételek elengedhetetlen kelléke, a pizza pedig a
bazsalikomot és az oreganot kívánja. A kakukkfű tökéletes a
gombaételekbe is, a majoranna pedig a főzelékek és sült húsok igazi
királynője. A fűszerek viszont nem csak az ételeket gazdagítják, hanem
önmagukban is megállják a helyüket, gyógynövényként. A rozmaring például
kenőcs formában kiváló reuma ellen; valamint frissítő és idegerősítő
hatással rendelkezik. A majoranna serkenti az emésztést, teája pedig
görcsoldó. Az oregano pedig teaként, mézzel ízesítve hatásos
köhögéscsillapító szer. Emellett megannyi más herba is rendelkezik
gyógyhatással és a kozmetikumok gyártásában is komoly szerepeket
töltenek be.
Olajban, vagy ecetben való tartósítás: Egy szép üvegbe tegyünk tetszés szerint fűszert (a rozmaring- vagy kakukkfűág mutatós, még ajándéknak is tökéletes), és ízlés szerint fokhagymát. Fontos, hogy az olaj vagy az ecet tökéletesen ellepje a fűszereket, máskülönben megpenészedhetnek. Három-hat hét alatt el is készül.
Szárítás: szárral vagy anélkül, csak a leveleket leszedve (ezt nagyobb levelűeknél érdemes megtenni, mint pl. bazsalikom, oregano) egy tálcára rászórva, jól szellőző helyen pár nap alatt kiszárad a herbánk, ezután befőttesüvegben vagy fűszertartóban tökéletesen eláll, akár éveken keresztül is. Természetesen, ez alatt folyamatosan veszíteni fog az aromájából.
Lefagyasztás: Műanyag dobozba, vagy fóliazacskóba téve, néhány fűszernövény fagyasztott állapotában is megőrzi az aromáját. Ilyen pl. a petrezselyem, a kakukkfű, a bazsalikom, a metélőhagyma.
Következő cikkben segítséget adunk gyógynövények és zöldségek otthoni termesztésére is.
Ha a részletekről további tájékoztatást szeretne, kérjük, hívjon bennünket. Szívesen állunk rendelkezésére, hogy kérdéseit személyesen vagy levélben megválaszoljuk:
Online bejelentkezés: www.r-medical.hu/idopontkeres
Időpont egyeztetés:
Fűszernövény fajták
A fűszernövények két csoportba oszthatók – mediterrán növények, amelyek a meleg, száraz klímát kedvelik, és azok a növények amelyek nedves, gazdag talajban növekszenek inkább. A fűszernövények lehetnek egynyáriak vagy évelők A legnépszerűbb fűszernövények a következők:
- Egynyári fűszernövények: kapor, koriander, bazsalikom, petrezselyem, körömvirág, borágó, turbolya, böjtfű, angyalgyökér, borsfű
- Évelők: snidling, édeskömény, majoránna, menta, tárkony, oregano, sóska, lestyán, torma, illatos ibolya
- Örökzöld évelők: babérlevél, kakukkfű, rozmaring, zsálya, téli borsika
Tippek a fűszernövények termesztéséhez
- A palántákat ültetés előtt mindig locsoljuk meg alaposan – ajánlatos néhány percig pihentetni, hogy a talaj jól átszívja a vizet. Ültetés után ismételten locsoljuk meg jól.
- Fűszernövények remekül társíthatók zöldségekkel, de virágágyak között is jól mutatnak. Klasszikus párosítás pl.a bazsalikom-paradicsom, uborka-kapor, bab-borsikafű, rózsabokor-snidling stb.
- A kényesebb fűszernövényeket (babérfa, olívafa, tárkony, koriander) télre vigyük be a lakásba vagy legalább a lépcsőházba. Ha ez nem lehetséges, takarjuk be a növényt, cserepet vagy a talaj felszínét (ez lehet fakéreg vagy kókuszhéj).
- A cserepes bazsalikomot mindig alulról locsoljuk meg, különben a kis levelek bepördülnek és nem nőnek tovább.
- A fűszernövényeket a növekedési idő alatt tápanyaggal kell ellátni – csakis biotápanyagot használjunk, ha étkezés céljából termesztjük őket! A termőföld vagy virágföld is legyen bio, ha lehet. Komposztot magunk is tudunk készíteni házilag.
- A fűszernövények nem csupán konyhakerti haszonnövények, de
díszítő elemek is lehetnek mind a kertben és az otthonunkban is.
Különleges illatukkal a kertet és a lakást is felüdíthetik.
Tartósítás, felhasználás, gyógyhatások
Olajban, vagy ecetben való tartósítás: Egy szép üvegbe tegyünk tetszés szerint fűszert (a rozmaring- vagy kakukkfűág mutatós, még ajándéknak is tökéletes), és ízlés szerint fokhagymát. Fontos, hogy az olaj vagy az ecet tökéletesen ellepje a fűszereket, máskülönben megpenészedhetnek. Három-hat hét alatt el is készül.
Szárítás: szárral vagy anélkül, csak a leveleket leszedve (ezt nagyobb levelűeknél érdemes megtenni, mint pl. bazsalikom, oregano) egy tálcára rászórva, jól szellőző helyen pár nap alatt kiszárad a herbánk, ezután befőttesüvegben vagy fűszertartóban tökéletesen eláll, akár éveken keresztül is. Természetesen, ez alatt folyamatosan veszíteni fog az aromájából.
Lefagyasztás: Műanyag dobozba, vagy fóliazacskóba téve, néhány fűszernövény fagyasztott állapotában is megőrzi az aromáját. Ilyen pl. a petrezselyem, a kakukkfű, a bazsalikom, a metélőhagyma.
Következő cikkben segítséget adunk gyógynövények és zöldségek otthoni termesztésére is.
Ha a részletekről további tájékoztatást szeretne, kérjük, hívjon bennünket. Szívesen állunk rendelkezésére, hogy kérdéseit személyesen vagy levélben megválaszoljuk:
Időpont egyeztetés:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése