1. Cseresznye
A cseresznye olyan antioxidánsokat tartalmaz, amik megvédik a szervezetünket a szabad gyökök káros hatásaitól, a gyulladásoktól és a korral járó krónikus megbetegedésektől. Kifejezetten sok A-vitamin, valamint B1-, B2-, B6-vitamin van benne, továbbá fólsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin. Jelentős a C-vitamintartalma is. Az ásványi anyagok és nyomelemek közül foszfor, kalcium és nátrium, kobalt tartalma említendő, viszonylag sok káliumot, valamint vasat rejt. Összetétele miatt kedvezően hat a fogak és csontok fejlődésére, egészségére, ideális csemege a fejlődő, csontosodó gyermekszervezetnek. Termését gyógynövényként is számon tartják. Szárából, tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek. Még a pattanások elmulasztását is megfigyelték.
2. Kék áfonya
Mint a cseresznye, a kék áfonya is tartalmaz antioxidánsokat, amik az egészségünket támogatják. Egy 2009-es tanulmány szerint azok a kísérleti patkányok, amelyeket kék áfonyával etettek, veszítettek azokból a hasi zsírjukból, ami a cukorbetegség és a szívbetegségek okozója.
3. Kivi
Ez a fanyar kis zöld gyömülcs a lágy szőrös külsejével és magjaival.amit le lehet nyelni (rengeteg alfa-linol-savat és omega-3-zsírsavat tartalmaz) tele van C vitaminnal – napi szükséglet 115%-a van benne. Továbbá tartalmaz A-, D- és E-vitamint. Küönösen gazdag vasban és káliumban, fontos szelénforrás. Alacsony kalóriatartalmú, csak 45 kalória / gyümölcs.
4. Marhahús (fűvel táplált)
A tömegesen tenyésztett marhákkal ellentétben a szabadban nevelt, füvet legelő marháknak amelyek nem kaptak hormonokat, szteroidokat, sokkal egészségesebb a húsuk. Tele vannak omega-3 zsírsavakkal.
5. Vad lazac
A vadon élő lazac húsában még sokkal több omega-3 zsírsav található, mint az előbb említett marhahúsban. Nagyon jó hatással van a szív és az agy egészségére, csökkenti a vérnyomást, a triglicerid szintet és a szívbtegségek rizikóját. Az omega-3 továbbá javítja a kedélyállapotot és gyulladáscsökkentő is.
6. Lenmag
Szintén egy óriási omega-3 forrás, továbbá a lenmag bizonyítottan tartalmaz hatékony rákellenes összetevőket, mint például a lignán. Mi is ez a lignan? Alapos biokémiai analízisek kimutatták, hogy a lenmagban mintegy 27-féle fitohormon van, amely csökkenti a rákos megbetegedések kialakulását. Ezek közül a legnagyobb mennyisében a lignan található meg a lenmagban. A lignan egy gyógyászatilag is jelentős hatóanyag. Hatását akkor fejti ki, ha a bélflórában levő mikro-organizmusok hatására át tud alakulni emberi hormonná. A len továbbá kíváló rost forrás, amely az emésztést segíti.
7. Kel
A káposztafélék családjába tartozik.Tartalmaz egy bizonyos vegyületet, az indole-3-carbinolt, ami a rák ellenes küzdelemben nyújt segítséget, mivel képes megnövelni a DNS javító fehérjék mennyiségét a szervezetben, ez magyarázza daganat ellen védő tulajdonságukat. Az epidemiológiai (tömegesen előforduló betegségek vizsgálata) kutatások, amelyek során megfigyelték az emberek táplálkozását és a körükben előforduló daganatos megbetegedéseket, a maguk részéről már igazolták, hogy ritkábban fordulnak elő bizonyos (elsősorban a hormonfüggő) daganatos betegségek a káposztaféléket bőségesen fogyasztók között. Továbbá tele van sulphoraphane-nal, ami szintén segít a rák-megelőzésben. Ezen kívül tartalmaz még kálciumot, vasat, A-, C- és K-vitaminokat és olyan tápanyagokat, amik jótékony hatással vannak a szemre.
8. Kókusz
A kókuszban található zsírt, a közepes láncú trigliceridet a szervezetünk energiaként használja fel, mint a szénhidrátot. A kókusznak továbbá magas a lauric-sav tartalma, ami segít elpusztítani a kórokozókat. A kókuszzsírt a kókuszdió szárított húsából sajtolják. Kapható szűrt és szűz változata: a szűrt változat egyáltalán nem kókuszízű, ezért bármilyen étel elkészítéséhez használható. Segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, immunerősítő , támogatja a fogyást, és javítja a pajzsmirigyműködést. Noha gomba-, baktérium- és vírusölő, a bélflóra baktériumait nem bántja . Segíti a Candida-gomba elpusztítását . Támogatja a tápanyagok felszívódását, javítja az inzulin felszabadulását, és csökkenti a glikémiás indexet. Nem emeli a rossz koleszterin szintjét a vérben. Máj-, epe-, gyomor- és bélbetegségeknél csak ez a zsír ajánlott. Ízletesebbé teszi az ételt, mert zsír, ezért a fűszerek íze jobban érvényesül az ételekben. Könnyen beilleszthető a napi használatba. Kiváló haj- és bőrszépítő.
9. Étcsokoládé
A legkevesebb, mint 60%-os kakó tartalmú fekete csokoládé flavonoidokban gazdag, ennek köszönhetően erős antioxidáns hatású, ami javítja a szív- és érrendszert, képes kitágítani a szívkoszorúereket és egyben javítja azok állapotát. Csökkenti a vérlemezkék összetapadási hajlamát. Enyhülést szerez a krónikus fáradtságban szenvedőknek. Csökkenti a magas vérnyomást.
Forrás: Rózsadomb Medical Center
Mint a cseresznye, a kék áfonya is tartalmaz antioxidánsokat, amik az egészségünket támogatják. Egy 2009-es tanulmány szerint azok a kísérleti patkányok, amelyeket kék áfonyával etettek, veszítettek azokból a hasi zsírjukból, ami a cukorbetegség és a szívbetegségek okozója.
3. Kivi
Ez a fanyar kis zöld gyömülcs a lágy szőrös külsejével és magjaival.amit le lehet nyelni (rengeteg alfa-linol-savat és omega-3-zsírsavat tartalmaz) tele van C vitaminnal – napi szükséglet 115%-a van benne. Továbbá tartalmaz A-, D- és E-vitamint. Küönösen gazdag vasban és káliumban, fontos szelénforrás. Alacsony kalóriatartalmú, csak 45 kalória / gyümölcs.
4. Marhahús (fűvel táplált)
A tömegesen tenyésztett marhákkal ellentétben a szabadban nevelt, füvet legelő marháknak amelyek nem kaptak hormonokat, szteroidokat, sokkal egészségesebb a húsuk. Tele vannak omega-3 zsírsavakkal.
5. Vad lazac
A vadon élő lazac húsában még sokkal több omega-3 zsírsav található, mint az előbb említett marhahúsban. Nagyon jó hatással van a szív és az agy egészségére, csökkenti a vérnyomást, a triglicerid szintet és a szívbtegségek rizikóját. Az omega-3 továbbá javítja a kedélyállapotot és gyulladáscsökkentő is.
6. Lenmag
Szintén egy óriási omega-3 forrás, továbbá a lenmag bizonyítottan tartalmaz hatékony rákellenes összetevőket, mint például a lignán. Mi is ez a lignan? Alapos biokémiai analízisek kimutatták, hogy a lenmagban mintegy 27-féle fitohormon van, amely csökkenti a rákos megbetegedések kialakulását. Ezek közül a legnagyobb mennyisében a lignan található meg a lenmagban. A lignan egy gyógyászatilag is jelentős hatóanyag. Hatását akkor fejti ki, ha a bélflórában levő mikro-organizmusok hatására át tud alakulni emberi hormonná. A len továbbá kíváló rost forrás, amely az emésztést segíti.
7. Kel
A káposztafélék családjába tartozik.Tartalmaz egy bizonyos vegyületet, az indole-3-carbinolt, ami a rák ellenes küzdelemben nyújt segítséget, mivel képes megnövelni a DNS javító fehérjék mennyiségét a szervezetben, ez magyarázza daganat ellen védő tulajdonságukat. Az epidemiológiai (tömegesen előforduló betegségek vizsgálata) kutatások, amelyek során megfigyelték az emberek táplálkozását és a körükben előforduló daganatos megbetegedéseket, a maguk részéről már igazolták, hogy ritkábban fordulnak elő bizonyos (elsősorban a hormonfüggő) daganatos betegségek a káposztaféléket bőségesen fogyasztók között. Továbbá tele van sulphoraphane-nal, ami szintén segít a rák-megelőzésben. Ezen kívül tartalmaz még kálciumot, vasat, A-, C- és K-vitaminokat és olyan tápanyagokat, amik jótékony hatással vannak a szemre.
8. Kókusz
A kókuszban található zsírt, a közepes láncú trigliceridet a szervezetünk energiaként használja fel, mint a szénhidrátot. A kókusznak továbbá magas a lauric-sav tartalma, ami segít elpusztítani a kórokozókat. A kókuszzsírt a kókuszdió szárított húsából sajtolják. Kapható szűrt és szűz változata: a szűrt változat egyáltalán nem kókuszízű, ezért bármilyen étel elkészítéséhez használható. Segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, immunerősítő , támogatja a fogyást, és javítja a pajzsmirigyműködést. Noha gomba-, baktérium- és vírusölő, a bélflóra baktériumait nem bántja . Segíti a Candida-gomba elpusztítását . Támogatja a tápanyagok felszívódását, javítja az inzulin felszabadulását, és csökkenti a glikémiás indexet. Nem emeli a rossz koleszterin szintjét a vérben. Máj-, epe-, gyomor- és bélbetegségeknél csak ez a zsír ajánlott. Ízletesebbé teszi az ételt, mert zsír, ezért a fűszerek íze jobban érvényesül az ételekben. Könnyen beilleszthető a napi használatba. Kiváló haj- és bőrszépítő.
9. Étcsokoládé
A legkevesebb, mint 60%-os kakó tartalmú fekete csokoládé flavonoidokban gazdag, ennek köszönhetően erős antioxidáns hatású, ami javítja a szív- és érrendszert, képes kitágítani a szívkoszorúereket és egyben javítja azok állapotát. Csökkenti a vérlemezkék összetapadási hajlamát. Enyhülést szerez a krónikus fáradtságban szenvedőknek. Csökkenti a magas vérnyomást.
Forrás: Rózsadomb Medical Center
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése